ARANŽMÁ PRO MĚSÍC PROSINEC: SVÍTÍCÍ VÁNOČNÍ HVĚZDA

JAK ULOŽIT CUKROVÍ, ABY DÉLE VYDRŽELO
21.12.2021
SÝROVÉ SUŠENKY K VÍNU
27.12.2021

Vánoční hvězda je rostlinou krátkého dne, takže si náramně rozumí s prosincovým režimem střídání krátkého dne a dlouhé noci.

Jakmile jí omezíte přísun denního světla, bude náramně spokojená. Od páté hodiny odpolední až do rána potřebuje mít klid. Především to platí pro období, kdy se vybarvují jasně červené listeny vypadající jako veliké květy. V tuto dobu nám pryšec nádherný (vánoční hvězda) ve Spojených státech známý jako Poinsettia, přináší mnoho radosti do našich zimních příbytků a stává se korunou vánoční výzdoby.

Úchvatná rostlina pochází z Mexika, kde planoucí keře a téměř čtyřmetrové stromky oslnily Joela Robertse Poinsetta, tehdejšího prvního velvyslance USA natolik, že rostlinu roku 1826 přivezl do Spojených států. Listové růžice dnes mají také světle zelenou, růžovou, lososovou, bílou či smetanovou barvu. Domů si ji můžete pořídit v mnoha nádherných kultivarech i různého vzrůstu, od miniatur po křehké stromky na kmínku. Při správné péči se budete 3 - 4 měsíce těšit z její krásy. 

jak se starat o vánoční hvězdu

  • Vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima) má malé žluté květy umístěné mezi listeny. Jsou nenápadné, ale všimněte si jich při nákupu rostliny. Pokud jsou zvadlé a částečně opadané, hvězda není v kondici a doma vám dlouho nevydrží; začne brzy shazovat listy.
  • Zakoupenou rostlinu doma postavte na světlé místo, ale bez přímého slunce. Ideálně se jí nejlépe daří při teplotě 15 - 18 °C. Vzhledem k tomu, že ji budete mít v teplejším prostředí, nechte ji alespoň týden na přechod v nižší teplotě a teprve pak ji použijte k výzdobě.
  • V teplé místnosti ji zalévejte jednou týdně a vydatněji.
  • V chladnějším prostoru jí prodloužíte život. Jako nekvetoucí rostlina vám vyroste a vydrží několik let. Při víceletém pěstování listeny po odkvětu odstřihněte.
  • Chcete-li se pokusit o to, aby hvězda v příštím roce vybarvila listeny, sestřihněte ji po odkvětu na 15 cm a zajistěte jí období vegetačního klidu. Trvá do května až června při 15 - 17 °C. Po celou dobu ji nechte téměř na suchu. Pak ji přesaďte do běžné květinové zeminy s příměsí rašeliny a přesuňte ji do prostoru s 18 - 20 °C. Zajistěte jí dostatek vody a občas ji přihnojte. V některých případech se ještě jednou vybarví a vykvete.

CO VŠECHNO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU KVĚTINOVÉHO ARANŽMÁ

Dekorace, při níž rostlině neublížíte a jen ji nápaditě využijete, mám moc ráda. S hrnkovými rostlinami je práce jednoduchá, a po svátcích, když aranžmá rozeberete, si vánoční hvězda bude opět žít svým životem. Protože o Vánocích se rádi ponoříme do tmy a záře světýlek, můžete si rozsvítit i i hvězdu, z níž se stane velkolepá dekorace. 

Celý charakter aranžmá se promění zvolenými odstíny rostliny. Představte si jej třeba v lososově růžové a stříbrné. Pro dekoraci si připravte:

  • vánoční hvězdu libovolné barvy, průměr květináče 10 cm
  • obyčejný plastový obal na květináč, aby šla rostlina zalévat
  • 1,5 m široké dekorační stuhy s tvarovacím drátkem
  • skleněnou mísu, široký válec, mísu na trifle
  • asi 300 g vlašských ořechů
  • delší svítící řetěz s ledkami
  • velký svazek jmelí v doplňující barvě
  • několik drobných barevných vánočních kouliček

Pro aranžmá jsem vybrala mísu na trifle, je to široká mísa na nožce, ale můžete využít třeba nižší skleněný válec, který máte doma na květiny, nebo hladkou kuchyňskou misku. Záleží jen na tom, aby kolem vloženého květináče zůstalo dostatek prostoru pro řetěz a větvičky jmelí. Nejprve vložte rostlinu do plastového obalu, který nemá odtokovou dírku. Hvězdu budete muset během svátků nejméně 2× zalít. Obal pak pečlivě omotejte stuhou, aby vypadal hezky. Máte-li stuhu s tvarovacími drátky v okrajích, tím lépe. Pak rostlinu umístěte do skleněné mísy a kolem nasypejte ořechy. Jmelí si rozdělte na jednotlivé větvičky a zkraťte je na délku, která vyhovuje výšce misky a zasahuje až pod listy hvězdy. Začněte aranžovat.

STUDENÉ SVĚTLO ROSTLINĚ NEUBLÍŽÍ

Ořechy na dně mísy vám pomohou s upevněním stonků jmelí. Pěkně se vklíní mezi ně a budou držet na místě. Nejprve však nad vrstvu ořechů vložte řetěz a volně jím obtočte květináč. Teprve pak začněte kolem dokola zapichovat větvičky jmelí. Snažte se, aby zasahovaly až na dno, aby se dobře zafixovaly mezi ořechy. Nakonec do aranžmá vložte několik malých vánočních kouliček v barvě, která ladí s celkem. 

Z aranžmá vznikne velká a košatá dekorace, umístěte ji na místo, u něhož rádi odpočíváte a rozsviťte ho kdykoli vás napadne. Pro fotografování jsem zvolila nejtradičnější barevnost Vánoc - červenou a zlatou. Úžasně ale vyzní v bílé a zlaté / lososové a stříbrné / žlutozelené se zeleným jmelím. Přejeme ty nejkrásnější Vánoce! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.