ANDĚLSKÉ STOLOVÁNÍ

DEKORACE Z MANDARINEK
4.12.2015
5 TIPŮ PRO VÁNOČNÍ ÚKLID
8.12.2015

ornament_01

Každoročně vymýšlím barevnost a celkové ladění štědrovečerního stolu. Dělá mi to radost a snažím se trošku překvapit rodinu. Myslím si, že když mi dá večer tolik chystání, nějaké to tvoření navíc už nemůže být takovou přítěží. Vše si připravím dopředu, ale nevyrábím věci, které mi zaberou hodně času. Hledám vždy nápad, kde s minimem námahy vyrobím dekorace, které jsou funkční.

Slavnostně laděný stůl lze zasvětit nějakému symbolu. Pak spolu všechno pěkně ladí. Například loni u nás kralovaly hvězdy. Od adventních svíček, dekoru ubrusu, až po napečené cukroví na stole. Témat, která si můžete vybrat, je spousta. Výzdoba může patřit například vánoční hvězdě v bílé nebo klasicky červené barvě, rustikálním přírodninám, plsti (to je úžasně tvárný materiál), dětským tématům, nebo elegantnímu trendu zlata. Určitě si vyberete podle svého srdce. Pokud se rozhodnete pro zlatavé tóny, bude výsledek velmi krásný. Přitom si nemusíte pořizovat nic mimořádného. Aby se stůl zlatě rozzářil, vyrobte si romantické andělské kroužky na ubrousky a doplňte je jmelím a zlatými svíčkami.

ornament_02

andelsky_ubrousek1

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

Často tvořím věci z papírů a obyčejných materiálů. Mám však ráda, když jsou i tyto drobné dekorace trvanlivé a fungují. Využívám tedy pomocníky, kteří mi k tomu dopomohou. Jako například samolepicí fólii, která mi vyztuží obyčejný balicí papír. Na 6 kroužků potřebujete:

  • zlatý dárkový papír
  • kousek bílé samolepicí fólie (použila jsem transparentní), ale využijte zbytek bílé tapety apod.
  • 130 cm zlaté stuhy s lurexem, široké 3,5 cm
  • 6 krabiček s rajským protlakem o průměru 5,5 cm
  • otvírák na konzervy, který nedělá zoubky
  • zlatou vázací šňůrku
  • lepidlo v tavné pistoli

Na křídla použijte zlatý balicí papír a bílou nebo transparentní samolepicí fólii pro zpevnění rubové strany. Nejprve si vystřihněte šablonu z obyčejného papíru. Křídla mají šířku 20,5 cm a výšku 9 cm. Můžete si je obkreslit přímo z fotografie a zvětšit. Pak obrys přeneste na rub zlatého papíru a pečlivě vystříhejte. Ze samolepicí fólie sloupněte ochranný papír a vystřižená křídla přitiskněte rubem na fólii. Potom je znovu vystřihněte. Křídla budou pevná, pružná a díky fólii je nezmačkáte ani nezohýbáte.

Z vyprázdněných a umytých krabiček odstraňte víčko i dno a případné nerovnosti zaťukejte kladívkem. Vzniklé kroužky obalte zlatou stuhou stejné šířky a vzadu ji sešijte obnitkovacím stehem. Střed převažte zlatou šňůrkou.
Pak už jen vše zkompletujte pomocí lepidla nebo kousku oboustranné lepicí pásky. Spoj stuhy umístěte pod lepidlo. Je to naprosto jednoduché.

Ve dne vypadají zlaté tóny hodně nápadně a tolik pro ně nehoruji. Ale večer ve světle svíček vyzní přímo pohádkově. Pokud stůl doplníte odstíny slonové kosti, smetanovým ubrusem se žakárovým vzorem a pěkným sklem, pak u vás bude opravdu moc krásně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.