ANDĚLSKÁ KÁVA Z FRENCH PRESSU

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC LEDEN: MÍSA Z LEDU
28.1.2021
4x PALAČINKY JAKO HLAVNÍ JÍDLO
2.2.2021

French press je speciální konvice na přípravu filtrované kávy. V kvalitě připraveného nápoje směle konkuruje drahým kávovarům.

Každý, kdo miluje kávu, celý život ochutnává. Záměrně neříkám degustuje, protože degustace kávy představuje vysoce sofistikovaný proces přípravy. Nicméně snažíme se připravit si doma kávu v té kvalitě, vůni a lahodnosti, kterou očekáváme po prvním doušku. Pro většinu lidí znamená dobrá káva espresso připravené na některém z kávovarů. V mnoha případech jsou však její chutě a aroma příliš koncentrované a nelze rozlišit celé chuťové spektrum, které umletá kávová zrna skrývají. French press vám je nabídne docela samozřejmě.

Oficiální patent na french press pochází z Itálie, z 30. let minulého století. Protože se přístroj rychle rozšířil do kaváren a mnoha domácností, po druhé světové válce doputoval i do Francie, kde vznikl další inovovaný patent a kávové konvici zůstal tento název, francouzsky сafetière à piston, tedy kávovar s pístem. Geniální věci bývají nejjednodušší. Skleněná konvice, v níž se pohybuje píst s jemným sítkem vydoluje z kávy přesně to, na co se těšíte. Správným postupem vylouhuje kávu, dá jí přesnou teplotu a oddělí kávovou sedlinu. Postup uvaření kávy je jednoduchý, nicméně odborníci se přou o minutky i o stupně horké vody, ale v přípravě jednotlivých druhů kávy ve french pressu shodně dosahují vynikajících výsledků.

Kdysi mě překvapilo, že zkušení baristé doporučují pro některé druhy kávy právě french press, ale jen do té doby, než jsem ho začala používat. Správné louhování dává vyniknout plným chutím a krémové struktuře kávy. Brzy jsem pocítila, jak se jednotlivé druhy kávy liší. Když zalijete namletá zrnka horkou vodou (vařicí voda na zrnkovou kávu nepatří, ale to je známé, protože by zničila cenné oleje a aroma) a dáte jí čas potřebný pro proniknutí do buněčné struktury, aby se vylouhovalo to nejcennější, tak zjistíte, že přestanete pít kávu v letu a začnete se pídit po úžasných variacích kávy, které vás nepřestanou okouzlovat.

PŘÍPRAVA KÁVY VE FRENCH PRESSU

french kava1

Filtrační konvici lze využít pro přípravu kávy nebo čaje. Je vhodné vlastnit pro tyto případy 2 french pressy, aby se chutě vzájemně neovlivňovaly. Možná vám mohou vyhovovat i dvě různé velikosti podle členů vaší domácnosti. Také je vhodné pořídit si kalibrované odměrky a konvici s regulací teploty nebo teploměr k měření tekutin. Kupujte si výhradně kvalitní zrnkovou kávu, která pro přípravu ve french pressu musí být středně až hrubě mletá.

PROČ JE KÁVA Z FRENCH PRESU TAK DOBRÁ?

  • Následujícím jednoduchým postupem louhování získáte z kávových zrn přesně tu chuť a aroma, pro něž kávu pijete.
  • Při využití překapávače s filtračním papírem se na filtru zachytí kávové oleje a chuť pak není úplná.
  • Vaříte-li kávu v moka konvičce, káva prochází varem a opět přichází o plné aroma. Může se vám zdát i hořká, a pak sladíte a sladíte.

JAK POSTUPOVAT

  1. Vodu přiveďte k varu a konvici z poloviny naplňte, aby se prohřála.
  2. Po chvilce ji vylijte a nasypte dovnitř hrubě mletou kávu.
  3. Přelijte ji vodou s teplotou 90-93 °C (vyzkoušejte pro svůj typ kávy) dosahující jen do výšky kávy. Konvici nezavírejte a nechte 2 minuty louhovat.
  4. Poté kávu zamíchejte, dolijte vodu do potřebné výšky, konvici zakryjte víčkem, ale píst ponechte nad hladinou. Aniž byste ho stlačili, nechte kávu 3-4 minuty louhovat, ne déle.
  5. Píst stlačte a kávu nalijte do šálků.

POZN.: Pokud jste trpěliví, před rozlitím nechte kávu ještě 1-2 minutky vydýchat - chuť i vůně se naplno rozvine. Pokud zbude trocha kávy, nenechte ji v konvici dál louhovat. Přelijte ji do jiné konvičky.

NA CO DÁT POZOR

  • Určitě na kvalitu vody, aby nezničila chuť i velmi kvalitní kávy. Pokud nemáte dobrou zkušenost, vyzkoušejte balenou vodu, např. pro kojence.
  • Je třeba vychytat poměr namleté kávy a vody. Obecně lze vyzkoušet 1½ zarovnané lžičky (mluvím o odměrce) na 1 velký šálek s objemem 150 ml. To už záleží jen na vašich preferencích.

Příprava: 20 minut * Získáte: 2 sklenice / 2 porce

  • 150 ml kávy z french pressu, horké a silné
  • 100 ml vaječného koňaku, pokojové teploty
  • 2 kopečky smetanové zmrzliny tiramisu, příp. kávové, kakaové
  • 2 zarovnané lžíce kvalitního kakaa
  • ušlehaná smetana, 33%

1. Výše uvedeným způsobem připravte silnější kávu a přelijte ji do nahřáté nádoby. Horkou vodou naplňte i skleněné hrnky.

2. Přidejte ostatní ingredience a vše krátce prošlehejte tyčovým mixérem. Vlijte do vyhřátých hrnků a bohatě dozdobte našlehanou smetanou.

Kávu pijeme pro její výtečnou chuť, pro povzbuzení a mimo jiné je to také společenská událost, kdy je příjemné sdílet tuhle radost s kýmkoli dalším. Abyste si skutečně vychutnali její chuť, kávu pijeme bez cukru, mléka, smetany, medu a podobných přísad. Jinak neobjevíte její vlastní sladkost, chuť čokolády apod. To je jasné. Ale někdy je příjemné udělat si z kávy laskominu, sladkou a hříšnou. K těm pro mě nej patří káva, které říkám andělská. Chutná spíš jako čokoládový krém do dortu, takže až ji ochutnáte, budete také v sedmém nebi...

Hladký našlehaný krém má navzdory vaječnému koňaku i zmrzlině stále kávovou chuť. Ta vždycky razí, protože základem je dobrá káva. Brzy nebudete na pochybách, že jste si pořídili nenáročného a skvělého pomocníka do kuchyně.

Sledujte pokračování: MAROCKÝ MÁTOVÝ ČAJ Z FRENCH PRESSU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.