ALPSKÁ PIZZA SERVÍROVANÁ NA PRKÉNKU

MELOUNOVÁ TŘÍŠŤ A DALŠÍ NÁPADY DO VEDER
7.8.2018
DOMÁCNOST PLNÁ BYLINEK
14.8.2018

Od pizzy, tohoto skvělého vynálezu pocházejícího z Neapole, očekávám vždy to samé - tenké křupavé těsto a náplň, na kterou mám momentálně chuť.

Roky jsem hledala těsto, s kterým budu spokojená při domácím pečení. Bez rozžhavené pece je to docela obtížné; těsta byla buď vysušená a dost křupavá, nebo naopak měkká a buchtová. Vyzkoušela jsem kdeco, než jsem narazila na tento originální recept, který vám předkládám. Pochází z rukou rodilého Itala a je moc dobrou alternativou k pizzám ochuceným rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Ráda jsem po něm sáhla právě v okamžiku, kdy jsem testovala speciální prkénko na pizzu. Povrch má rozdělený drážkami, které přesně povedou váš kulatý nůž na pizzu, až ji budete krájet na pravidelné porce. Před prvním použitím však věnujte pozornost povrchovému ošetření dřeva, aby prkénko dobře vypadalo a po celou dobu vám perfektně sloužilo.

pizza3

ALPSKÁ PIZZA, Gennaro Contaldo

Příprava: 30 minut + kynutí * Získáte: 2 pizzy

Těsto

  • 500 g hladké mouky, 00 extra
  • 2 lžičky soli
  • sáček sušeného droždí, 7 g
  • 320 ml vlahé vody
  • krupička na podsypání

Náplň

  • 80 g sýra gruyère
  • 250 g crème fraîche
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 140 g kvalitního suchého salámu, nakrájeného na proužky
  • čerstvá majoránka

1. Troubu předehřejte na 240 °C.

2. Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vše smíchejte, pak přidejte po troškách vodu. Těsto zpracujte nejlépe rukama, případně v robotu. Pokud trochu lepí, přidejte lžičku mouky.

3. Z těsta vytvarujte kouli a pod utěrkou ji ponechte 5 minut odpočívat. Znovu těsto propracujte - asi po dobu 10 minut, a rozdělte ho na 2 části. Každou podsypejte moukou, přikryjte mírně navlhčenou utěrkou a nechte v teple dalších 30 minut kynout.

4. Mezitím nastrouhejte sýr a přimíchejte k němu crème fraîche, osolte a opepřete.

5. Z těsta postupně vytvořte 2 kulaté koláče o průměru 25-30 cm (prkénko má průměr 30 cm) a ponechejte jim silnější okraje. Dno plechu vysypte krupičkou a těsto položte dovnitř. Povrch potřete připravenou směsí, rozložte cibuli a proužky salámu a v horké troubě pečte 10-15 minut. 

Pizzy posypejte čerstvou majoránkou a horké podávejte.

Aby vám prkénko dlouho sloužilo, a nezůstávaly na něm mastné stopy, je třeba ho před prvním použitím opakovaně napustit speciálním minerálním olejem určeným pro styk s potravinami. Prkénko je zhotoveno z březového dřeva bez povrchové úpravy, a docela ochotně se té mastnoty napije. Čistým hadříkem povrch natřete, asi po hodince ho otřete a postup zopakujte. Prkénko později tu a tam ošetřujte jedním nátěrem. Zvýrazníte tak texturu dřeva a prkénko se také bude lépe čistit.

Nemám ve zvyku opisovat recepty, ale na tomhle těstě bych neměnila ani chlup; takže ho předkládám tak, jak je. Pizza je hodně sytá, chuťově výrazná a moc dobrá. Snad jen sýr gruyère (tvrdý švýcarský sýr) lze nahradit ementálem. S těstem se výborně pracuje, hlavně ho vytáhněte tak, aby bylo co nejtenčí. Potřebovala jsem, aby moje pizzy byly menší než prkénko, abych vám ho mohla předvést, ale obvykle dělám těsto tenčí. 

Horkou pizzu ihned rozkrájejte. Na úvodní fotografii je vidět, jak nůž perfektně vedou drážky - klidně jsem ho mohla při focení pustit z ruky. Výsledkem jsou krásně stejnoměrné porce, po kterých se jen zapráší. Hotovou pizzu dokončete čerstvými bylinkami s výraznou vůní, ideálně lístky majoránky nebo tymiánu.

malý tip

Švýcarský sýr gruyère se většinou používá na vaření a pečení; bývá základem pravého švýcarského fondue. Vůně připomíná čerstvé vlašské ořechy a med. Samozřejmě jej těžko nahradíte, ale můžete vyzkoušet kvalitní ementál. Ne vždy budete mít správný sýr po ruce, když dostanete chuť na tuto báječnou pizzu.

9. únor patří mezinárodnímu dni pizzy. Je to jedno z nejpopulárnějších italských jídel. Zamilovali si ji ale i Češi, kteří každý rok sní více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději máme Capricciosu, na druhém místě je sýrová a na třetím místě kontroverzní Hawaii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.