ADVENTNÍ SVÍČKU ZAPÁLÍME UŽ V NEDĚLI

VÁNOČNÍ MEDOVÝ PERNÍK Z HRNCE
19.11.2020
6 NÁPADŮ PRO ADVENTNÍ VÝZDOBU
24.11.2020

Je toho mnoho, o čem můžeme v letošním adventním čase rozjímat. Snažme se být hodní, uvážliví a užívejme si vzájemnou pospolitost.

Rok utekl jak voda, navzdory starostem, které ho provázejí. Navždy zůstane protkaný vzpomínkami na nedostatek práce, přesun školáků z lavic domů k počítačům, na útrapy lékařů i obavy o naše nejbližší. Můžeme mít jen upřímné přání - aby byl v našich životech jediný a nikdy se nezopakoval.

V neděli rozsvítíme první svíčku na adventním věnci. Nezáleží na tom, jaký má tvar, zda je tradiční či moderní, drahý a košatý, nebo ozdobí-li ho nekonečně tvořivá invence a naše fantazie. Neustále mluvíme o věnci, ale seskupení čtyř svíček, z nichž poslední bývala odlišná, neboť hoří v sousedství Štědrého dne, může být roztodivné. I zde na blogu už jsem pár adventních kreací vystrojila. Ta dnešní je naprosto jednoduchá a přece nikdy nezapadne. Spojení zeleně a červených tónů je pro Vánoce krásně tradiční.

Adventní věnce jsou pořádně nebezpečné. Spojení otevřeného ohně a jehličí, které pomalu usychá, je odjakživa na pokraji zákazu užívání. Protože mám ráda plamínky, vždy se snažím o to, aby rizika byla co nejmenší, a také o to, aby adventní dekorace vydržela dlouhé čtyři týdny pěkná. Letos jsem sáhla po věnečku umělém. Připomíná mi borůvčí, které je atraktivní v každé roční době. Věneček je lehký a mezi plastové větvičky lze velice jednoduše zaplést jakýkoli další dekor, který na místě drží bez velkého přičinění. Věnec vypadá krásně se zlatými ozdůbkami, s hnědými přírodninami nebo s malými perníčky. Vždy je třeba kompozici osvěžit kontrastní barvou v podobě mašliček, sušených rostlin apod. S tím už si zaručeně poradíte. Považujte základní věneček za nosný korpus, který si lze tisícerým způsobem dokončit.

Na našem e-shopu naleznete několik věnečků určených k dozdobení (viz galerie pod článkem). Některé se momentálně vyprodaly, než jsem článek připravila, ale ještě budou. Ne každý má možnost zaběhnout si do lesa nebo si koupit zelený věnec v květinářství. Využijte příjemný a jednoduchý kompromis.

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VYTVOŘENÍ ADVENTNÍHO ARANŽMÁ NA STĚNU

Tak především si pořiďte korpus ze zelených větviček - smrkových či jakkoli indiferentních. Umělý věnec má kompaktní tvar a do mezírek lze zasunout ozdůbky na drátku, živé větvičky, přivázat drobné vánoční kouličky apod. Drží tam zcela bezpečně, takže s věncem lze dobře manipulovat, zavěsit ho nebo opřít o stěnu. Pro adventní aranžmá si připravte:

  • korpus umělého věnce
  • kousky libovolných přírodnin
  • drobné vánoční ozdoby a dekorace z květinářství
  • vázací drátek, provázky, stužky
  • 4 robustní sklenice na svíčky
  • 4 svíce o průměru 4 cm

Jako první zapleťte do věnce přírodniny. Využila jsem nastříhané kousky berberisu, který má v tuto dobu atraktivní červené bobulky. Věnec jsem jimi rozdělila na malé úseky.

VĚNEC DOZDOBTE PODLE SVÉHO ZÁMĚRU

Protože už dopředu víte, kde bude adventní aranžmá umístěno, přizpůsobte barvy a styl okolnímu prostoru. Nápad se hodí na krbovou římsu, na okenní parapet i na kuchyňskou polici. Dejte jen pozor, aby horko stoupající ze svíček ničemu neublížilo. Věneček dozdobte zcela nahodile, nebo opakujte skupinky dekorací kolem dokola. Adventní svíčky vložte do velkých sklenic - v kuchyni klidně sáhněte i po nízkých zavařovačkách. Chcete-li, můžete je dozdobit i robustními číslicemi. Dvě a dvě svíčky rozdělte po obou stranách věnce. V neděli tu bude první plamínek a nám začíná odpočítávání. Nejvyšší čas nakoupit suroviny na pečení cukroví...

 

VĚNEC OPŘETE O STĚNU NEBO ZAVĚSTE, A DOPLŇTE SVÍČKAMI

Věnec může překypovat blýskavou nádherou, ale může být docela skromný. Děti si do něj mohou zaplést bonbony a oříšky, nebo sedíte-li rádi u světýlek, omotejte věneček svítícím řetězem pro okamžiky, kdy svíce neplanou. A pokud nápad s umělým věncem využijete, ale chcete mít věneček tradičně uprostřed stolu, pak sklenice se svíčkami postavte do kříže okolo. 

2 Comments

  1. DL napsal:

    Blog – decoDoma – útulnější domov – je opravdu krásný, překrásný prostě fantastický.
    Tímto bych zároveň chtěla poděkovat za zasílání těchto dílčích, velice hezkých mailů,
    které opravdu si velice ráda prohlédnu, přečtu a které skutečně velice potěší, poučí a i motivují.
    Tímto bych zároveň chtěla ještě popřát hezký a klidný poslední adventní týden v tomto roce 2023.
    D. L.

  2. Jana Pippichova napsal:

    Paní DL,
    poděkování a radost je na naší straně. Těší nás nápady pro vás vymýšlet i vytvářet. I vám přejeme pěkné dny do Vánoc, samotné svátky nejkrásnější a mnoho zdraví do dalšího roku!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.