7 ZPŮSOBŮ, JAK SI VYZDOBIT DOMOV LEVANDULÍ

KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: I
4.7.2018
KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: II
11.7.2018

Levandule v Čechách už dávno zdomácněla. Dříve byla pro nás symbolem slunné Francie, ale teď je běžné, že se vyskytuje alespoň v malé míře na každé zahrádce i v květináčích na balkonech.

Najít si cestu k levanduli je snadné. Její omamná vůně a krásná barva nás těší na záhoncích, ale i po odkvětu. Nasušenou levanduli lze přidávat do vonných směsí, domácích mýdel, bylinkových čajů, do zmrzliny i ostatního jídla. Pokud se levanduli u vás daří, pak určitě víte, jak ji ošetřovat. Ale ještě než vám předám pár nápadů, jak si provonět a dozdobit domácnost, shrnu to nejdůležitější:  

  • Levanduli se nejlépe daří v kamenité půdě. Rostlina potřebuje slunce, ale přílišné zamokření jí škodí. Proto si můžete dovolit pěstovat levanduli ve větších květináčích na balkoně, a dokonce i na pár dní odjet a nechat ji bez dozoru.
  • Pokud chcete levanduli sklidit, květy ostříhejte včas. Nečekejte, až začnou prosychat, ale nastříhejte si kytici v plném květu - nebude později tolik opadávat. Stonky ponechejte tak dlouhé, jak vám to rostlina dovolí. Nikdy řezem nezasahujte do hloubky, kde už je rostlina dřevitá. Na stoncích musí zůstat zelené lístky, aby měla levandule z čeho rašit. Takto ji ponechejte do jara, a je-li to třeba, pak ji v březnu sestřihněte do pěkného tvaru.
  • Nové rostlinky vypěstujete ze semínek, ale tam, kde je levanduli dobře, sama se postará o potomstvo vysemeněním.

O levanduli se říká, že ji Adam s Evou vynesli z Rajské zahrady. Když si prostřete na porcelánu s křehkým levandulovým dekorem, a představíte si čerstvou vůni květů, myslím, že si připravíte velice příjemné stolování. Ještě budete potřebovat papírové ubrousky, které lze jednoduše naaranžovat do tvaru levandulových pytlíčků; takových, které si vkládáme do prádelníku. Video, jak ubrousky poskládat, naleznete v článku (klikněte jen na fotografii, platí to i pro ostatní články). Nádobí, ubrousky i kuchyňské potřeby s levandulovým dekorem objevíte na našem e-shopu.

Na ukládání čajových sáčků je zapotřebí krabice, která dobře těsní, aby zachovala aroma bylin. Našla jsem shodou okolností plechovou krabici s levandulovým dekorem, s velikostí 20 × 13 × 8 cm. Je přesně tak akorát, aby šla rozdělit na jednotlivá políčka potřebná pro sáčky. Vnitřek krabice jsem zhotovila z pevného kartonu, a musím říct, že slouží dodnes. Plechovky máme ještě na e-shopu, takže to můžete vyzkoušet. Návod je úplně jednoduchý.

Levandule je velkou inspirací několika dekoratérských stylů. Předně venkovského stylu Provence, kde jsou dominantní žluté a modrofialové barvy textilií, k nimž patří přírodní masivní nábytek a tolik obdivovaná robustní keramika - a na druhé straně je tu jemnější, nazdobenější, ale i zároveň oprýskanější styl Shabby Chic, kde se na pozadí čistě bílé nebo smetanové barvy promenují krajky, křivky litého skla a černého kovu, a především spousta květinových dekorací. Například hodiny v sousedství bylinek doma vytvoří příjemné zákoutí ve velice ženském stylu.

Aby pot-pourri (směs nasušených květů, bylin a koření) vydávalo dlouhodobě svou vůni, musí být nejméně 5 týdnů uzavřeno v šeru v pevné dóze, aby proběhl proces fermentace. Je logické, že ve vonné směsi by mělo být jedno dominantní aroma, jež ostatní vůně vhodně doplní. Máte-li rádi levanduli, pak nasušené rostlinky podpořte esenciálním levandulovým olejem, který se v květech dokonale zabydlí. 

Není od věci, vytvořit si pro přátele pár drobných dárků. Nebudu zde mluvit o zimě..., ale jako když je najdete. Polštářky z prodyšného materiálu ušijete velice snadno a využijete tak nasušené květy levandule, které si všichni tak rádi dáváme do ložního i osobního prádla i do nadýchaných ručníků. Speciálně ručníky máme na e-shopu s novými dekory a ve spoustě barev. Nechybí ani levandulová.

Levanduli si můžete nasušit mnoha způsoby. Ve svazcích zavěšených „hlavou dolů”, v naaranžovaných kyticích, rozdrobenou a nachystanou přímo na pečení a do vaření. Anebo si ji naaranžujte na proutěný věneček natřený na bílo. Levandule uschne ve tvaru, který jí dáte. Pokud nenecháte věneček zaprášit, můžete levanduli časem zkonzumovat. Zatím vám báječně provoní celou místnost. 

Ubrusy s teflonovou úpravou jsou k nezaplacení. Na povrchu jsou totiž opatřeny tenkou vrstvou, která dokáže zabránit prosáknutí tekutin. Zachránily tak nejeden pěkný stůl od zničení. Víte, že o převržené sklenice nebo hrnky s kávou nebývá nouze. Tento speciálně upravený textil se snáze žehlí a méně mačká, zkrátka stále vypadá upraveně. Povrch zdobí potisky, mezi nimiž naleznete i snítky levandule. Na závěr (přímo v článku, klikněte na foto) přidávám ještě recept na letní limonádu, kterou servírujte - jak jinak, než ve sklenicích s levandulí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.