5 LASKOMIN S OVOCEM ZE ZAHRÁDEK

ZAHRADNÍ UBRUS S ATRAKTIVNÍMI UBROUSKY
7.8.2017
10 VĚCÍ KTERÉ MUSÍTE MÍT U VODY
9.8.2017

Velká sucha se na letošních výnosech ovoce pořádně podepsala. O to je každá miska zralých plodů vzácnější. Máte-li jich dostatek, jistě si užíváte všemožných letních lahůdek, nad něž prostě není…

Pracovat v kuchyni s ovocem, to je pro mě malý svátek. Takový jiskřivý rybíz nebo ojíněné švestky často vypadají tak, že by si zasloužily místo nešikovné kuchařky štětec a paletu malíře. Nicméně skončí-li v koláči, je zase čas napsat báseň. Zkrátka je to krása krás, takže si pojďme uprostřed léta, slunce a tepla trochu zavařit a zapéct.

Budete k tomu potřebovat klasický arzenál pekáčů, koláčových forem, také zavařovacích sklenic a lisů na ovoce. Plody můžete sušit na zimu, bleskově zamrazit, vypít v ledových čajích i lahodném smoothie. Podle toho, kolik čeho máte, co rádi jíte a jak jste na tom právě s časem. V každém případě proběhněte náš e-shop s domácími pomocníky, kteří věrně čekají, až je někdo zapojí do té voňavé ovocné zábavy.


ovocne1

1 Napečte lákavé koláče  Zakousněte se do kyprého těsta bublanin, kynutých buchet a koláčů. Když dosud teplé těsto vydechne vůni na celou kuchyni, bývám ztracena. Vedle tradičních ryze českých variant pečení vyzkoušejte i lahůdku z Francie – převrácený meruňkový koláč, na němž je trocha těsta jen tak mimochodem. Ovocným koláčům nejvíce sluší kulaté formy, které celoročně využívám k zapékání těstovin a zeleninových nákypů.

ovocne2

2 Zavařte každičký přebytek  V sezoně ochotně zavářím i malá množství ovoce – třeba i jen dvě, tři skleničky. Na podzim jsem vždy překvapená, jak jsem byla pilná a divím se, kde jsem na to vzala čas. Prostě střádejte, rodina a přátelé vás odmění nebývalou chválou. Například rybízová marmeláda s kiwi se hodí jako malý letní dárek. Aby vypadala zvláštně, nastrkám do ní pár koleček pevnějšího kiwi. Takhle krásné dlouho nevydrží, protože si s nimi rybíz poradí a obarví je. Marmelády tedy snězte za čerstva a užijte si skvělé letní snídaně.

ovocne3

3 Pijte zdravé limonády  Horké dny vyžadují spolykat úctyhodné množství vody. Aby vás ustavičné pití neotravovalo, odměňte se občas něčím chutnějším. Během dne si namíchejte ovocné limonády, které voní po lesním ovoci – například tradiční malinovku. Uzavřete ji pod víčka praktických sklenic a lahví, a pijte brčky, aby vás neobtěžoval létající hmyz.

ovocne4

4 Schovejte si na zimu  Višně nebo třešně v želé patří k opravdovým lahůdkám. Když se vám nechce pobývat v rozpálené kuchyni, připravte rychlé pohoštění v podobě nepečených dezertů a zmrzlin. Právě zmrzliny můžete dokončit jemně alkoholickým ovocem s višňovým likérem. Z ovoce odstraňuji pecky tímto vynálezem.

ovocne5

5 Oslňte mraženým ovocem  Teď v sezoně rozhodně neplňte mrazák kupovanými zmrzlinami a připravte si svoje, plné ovoce a smetany. Za chvilku je máte hotové, a opravdu si pochutnáte mnohem zdravěji. Například právě začínají zrát ostružiny, a i když jich o víkendu sklidíte teprve mističku, hned se z nich dá udělat skvělá zmrzlina. Naplňte s ní zajímavě tvarované silikonové formy a připravte překvápko na víkend.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.