6 ZÁPLAT NA DLOUHOU CHVÍLI

LINECKÝ KOLÁČ S PAŘÍŽSKÝMI JABLKY
2.8.2016
BORŮVKOVÉ POVLEČENÍ, SRDCE Z UBROUSKU + VIDEO
4.8.2016

Nevím, zda máte dlouhé chvíle, či nikoli, ale přesto se obracím ke všem koníčkářkám, které milují jakoukoli rukodělnou činnost. 

Dlouhé chvíle jsem kdysi odložila se svým dětstvím – a zřejmě na tom nebudete jinak. Velký podíl na tom má právě to, že neumím složit ruce do klína a stále něco kutím, přetvářím anebo alespoň vymýšlím. Vymýšlení mi jde nejlépe :o), ostatní propastně nestíhám. Ale, když urvu trošku času, ponořím se do pestrých hadříků, nebo se ráno, kdy všichni spí, zabarikáduji v kuchyni s náčrtníkem a tužkami. To jsou blažené chvíle.

Tvoření, ať už jakékoliv, je mocnou silou. Přiměje vás vzít do rukou pletací dráty, i když jste to nikdy nedělala, propadnout kreativnímu vaření nebo utratit peníze na dovolenou za kurz korálkování z fima. V té chvíli jste sama se sebou (promiňte, momentálně myslím na ženy, ale vím, co muži dovedou, a jak náruživě se věnují svým koníčkům) a zažíváte vzrušující chvíle. Znám to velmi dobře, protože jsem půlku života spolupracovala s výtvarnicemi a znám jejich zapálení pro věc. Ale nejen výtvarníkem se člověk narodí; znám lékařky, které jsou fantastickými pletařkami, ekonomky, které tráví čas nad jemnými výšivkami, a mnoho těch, které umí své zkušenosti předávat dál a učí tradičním řemeslům, i těch, které své zkušenosti se zbrusu novými technikami sepisují do knih.

Tvořivý svět překypuje nepřebernou pestrostí a je jedno, jaké činnosti se věnujete. Když ušijete karnevalový kostým na dětskou oslavu nebo vyzdobíte stůl a pěkně prostřete k snídani, dokázali jste víc, než si myslíte. U té rozmarné, často šíleně pracné činnosti se máte šanci bavit, vytvářet dekorativní i užitečné věci do svého domova a předávat své nadšení dál.

rucni_prace_sber

1 Kdy jindy vyšetřit trochu času navíc, než o prázdninách. Využijte toho, že jsou děti zaopatřené a pusťte se do svých plánů, pro které dosud nebyl prostor. Takhle jsem se například naučila suché plstění. To vás spolkne, jako malinu. Tedy – v mém případě – jahodu. Začněte s něčím podobným, zkazit nic nemůžete, maximálně se bodnete do prstíku. Možná se brzy zařadíte mezi takové mistry, jako jsou například mě moc milé výtvarnice Ira Smolková a Jana Doubravová.

2 Tvořit se dá ze všeho a se vším. Například z čajového hrnku se rukou mávnutím stane jehelníček. Na chalupě se může hodit.

3 Přijdou hosté? Než vymyslíte dobré menu, bleskově vyrobíte kroužky na ubrousky. Na pohled vypadají noblesně a nejspíš nikdo neodhadne, že schovávají krabičku od protlaku. K jejich dekorování můžete použít místo tapety samolepicí fólii nebo textilní krajku. Mám ráda, když z obyčejného hračičkování vznikne něco užitečného.

4 Klidné večery budou nejromantičtější s náladovými světýlky. Vyrobte si závěsný svícen ze zavařovačky nebo ji dozdobte kouskem plastové krajky. Až vás dekor omrzí, zase ho sundáte a můžete vesele zavařovat.

5 Máte-li času poskrovnu, pak si alespoň při úklidu něčím trošku vylepšete svůj příbytek. Krásně naaranžujte vázu, převlékněte polštářky do nového nebo si z umělé květiny vyrobte dekoraci. Možností je fůra a mnohé jsou nenáročné.

6 Přijde-li pěkně deštivý den, je to ta správná chvíle pro přebírání nepořádku. Vždycky mě to nakonec chytne, protože když přemůžu nechuť k úklidu, zahrabu se do knoflíků, látek, nebo do papírů, lepidel a barviček (a všeho dalšího, čemu se momentálně věnuji). U toho mě napadne sto padesát věcí, které musím ještě honem vyrobit. K podobnému třídění si pořiďte třeba skvělý čtyřpatrový regálek, kam se vejde celý arzenál potřebných věcí.

Přeji vám na všechno dostatek času!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.