6 TIPŮ NA PEČENÍ MODERNÍCH BÁBOVEK

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC SRPEN: SVÍCEN S OBILÍM
23.8.2021
PODZIMNÍ KATALOG PRO VÁŠ ÚTULNÝ DOMOV
25.8.2021

Bábovky se pečou v celé střední Evropě. U nás je milujeme, a víme, že čím zajímavější formu použijeme, tím větší poklonu sklidíme.

Říká se, že na bábovku se srdce směje, ale poctivě řečeno - více se těší žaludek. Toto sladké pečivo z třeného nebo kynutého těsta bývá přijato s velkým potěšením, protože kromě sta chutí, které se v bábovce mohou skrývat, je tento domácí výtvor lákavý díky nejrůznějším podobám, o něž se postarají zajímavé formy. Dnes si můžete vybrat nejen z tradičních tvarů s pravidelnými žlábky určujícími jednotlivé porce. Díky skvělým odlitkům z hliníku, silikonu, nerezu, ale i ze skla, vzniknou i všelijak rozvířené tvary, vytvářející z vašeho pečení malé skvosty.

Máte-li to štěstí, že uchováváte některou ze starých forem, pak víte, jak úžasně se peče v keramických bábovkách našich prababiček nebo v těžké litině s oprýskaným lakem na povrchu. Stále se z nich dokáže vyloupnout bábovka jako malovaná.  Bábovkový trénink jsme si užili už jako malí na pískovištích, a tak s přehledem zvládneme napéct i dnes bábovky pro děti a vykouzlit skvělé pohoštění. 

jak na povedenou bábovku

  • Zárukou úspěchu dokonale vyklopené bábovky je kvalitní forma a její dobré vymazání. Výrobci většinou doporučují, že to není potřeba, ale nic nezkazíte. Rozhodně pečete-li poprvé, a nejste si jisti co forma vyvede, vymažte každý záhyb.
  • Pravdou je, že nepřilnavé povrchy a silikon se chovají velice způsobně, ale dejte si tu práci. U silikonu stačí vystříknutí olejem ve spreji, u ostatních povrchů po vymaštění rostlinným olejem přidejte hrubou mouku nebo jemnou strouhanku.
  • Důležité je, abyste těsto po přesunu do formy ihned vložili do trouby. Pokud necháte bábovku stát, těsto vysypaný povrch provlhčí a spojí se s ním. Může to být důvod, proč bábovka drží, jak přišitá.
  • Je-li bábovka správně upečená zjistíte špejlí, kterou zapíchnete do nejvyššího bodu těsta. Vyjde-li ven suchá, máte hotovo. 
  • Těsto hotové bábovky od formy krásně odskočí, ale může se stát, že i tak upečená bábovka nechce z formy ven. Chvilku ji nechte stát, pak ji otočte nad servírovací talíř a zatřeste s ní. Tahle manipulace je nebezpečná, protože každá forma pálí; bez chňapek to nepůjde. Pak na přetočenou formu položte utěrku navlhčenou do studené vody, aby se mohla vytvořit pára. Po chvíli znovu formou zatřeste - už by si měla dát říct.
  • Třená i kynutá těsta je dobré zprvu péct asi 10 minut prudčeji a poté zvolna, aby se vysoká vrstva dobře propekla. Počítejte s tím, že nižší bábovku je třeba péct asi 45 minut, vysokou 50 minut až hodinu, zhruba při 170 °C na střední příčce trouby.
  • Pro tak vysoké těsto je vhodné počítat s přídavkem kypřicího prášku do pečiva nebo jedlé sody, nejjednodušší pomocí je kypření pomocí bublinek vzduchu, které těstu dodá našlehaný bílkový sníh. Kypřením získá těsto lehkost a jemně porézní strukturu.
  • Aby těsto nebylo suché, v mnoha receptech se setkáte s příměsí tvarohu, banánů, dýňového pyré nebo nastrouhaných jablek. To vše ho učiní vláčnější. 
  • Povrch bábovky s dobrým vláčným těstem stačí pocukrovat, ale také je vhodné přidat čokoládovou polevu s máslem pod níž se těsto rychleji rozleží; málo sladké těsto potáhněte cukrovou polevou s citronem, limetkou, kávou s rumem apod.

Těsto z kakaových pudinkových prášků je sušší, ale má dobrou chuť díky příměsi lískových oříšků. Není příliš sladké, takže bábovku můžete ve finále dokončit meruňkovou zavařeninou s rumem a hlavně ji vyšperkujte vrstvou čokolády. Těsto krásně nakypříte pomocí pevně našlehaného sněhu.

Bábovky z tvarohového těsta jsou hodně oblíbené. Tuto jsem vylepšila jemnými barvami, aby sousedství čerstvého ovoce náležitě vyniklo. I sebesladší ovoce se vedle těsta zdá nakyslé, proto jsou kuličky vína obalené v cukrové krustě. A aby té romantiky bylo víc, stejným způsobem upravte i drobné květy růží. Jsou totiž jedlé.

Když spojíte krémem malé upečené bábovičky, stanou se z nich koule. Silikonová forma vám tuhle kratochvíli dopřeje pěkně rychle, z jedné vyloupnete hned 24 kousků. V těstě je hodně citronu a svěží chuť podpoří i lehounký krém. Dělám ho z čerstvých mátových lístků, smetany a mascarpone. Čím více máty přidáte, tím bude krém výraznější a zelenější.

Je jasné, že kde jsou jablka, nebude daleko skořice, rum a ořechy. Také rum se postará o nakypření těsta, jak si razí cestu ven. Jablečnému těstu navíc pěkně sekunduje kurkuma mající na svědomí výraznou barvu těsta. Pokud to s ní přeženete, dopřejete si sice více zdraví prospěšných látek, ale těsto se trochu zabarví do žlutozelena.

Tohle těsto je zase jiné - dělám ho pouze z bílků. Zbydou-li vám po jiném vaření, neváhejte a vyzkoušejte ho. Těsto je světlé, ale nejedná se o bezé; upečete ho normálním způsobem. Vznikne porézní těsto, které nejvíce chutná se sezonním ovocem. Bábovku jsem upekla ve tvaru věnce s pěkným reliéfem. Forma kreslí moc dobře (viz titulní foto), a pečivo se z ní perfektně vyklopí, protože je rozevíratelná. Dodáváme k ní ještě rovné dno, takže napečete také spoustu klasických dortů.  

Formy na malé bábovky udělají mnoho radosti dětem. Zvláště takovéto - medvědí. Děti znají podobné pečivo z obchodů, takže je náležitě překvapíte, když jim medvídky naservírujete doma. Do bříška jsem jim strčila dílek čokolády, aby i zde nechyběla sladká náplň. Funguje to znamenitě.

Protože se nezadržitelně chýlí konec prázdnin, určitě by to chtělo malou oslavu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.