6 PODZIMNÍCH SVÍCNŮ Z DOMÁCÍ DÍLNY I Z OBCHODU

JABLEČNÁ BÁBOVKA S VLAŠSKÝMI OŘECHY
10.9.2020
PŘEHOZY NA POSTELE VYŘEŠÍ ÚKLID V LOŽNICI
16.9.2020

Svícny a svíčky patří k milým dárkům a na domácí půdě k romantickým chvílím, které si s krátícím se dnem budeme dopřávat stále častěji.

Mnoho jednoduchých svícnů si můžete vyrobit sami. Nejsou k tomu třeba žádné zvláštní suroviny. K tvoření často patří recyklace - sáhněte po zajímavě tvarovaných sklenicích zbývajících po jiných surovinách, nasbírejte si přírodniny, poohlédněte se po korálcích, drátku, bavlnkách, papíru a nůžkách. Vždy je však třeba myslet na to, že ve finále budete mít před sebou otevřený oheň, s nímž  při troše neopatrnosti není žádná legrace.

Nejbezpečnější jsou svíčky uzavřené v prostoru luceren, a těch je k dosltání spousta. Také vysoké sklenice s malými čajovými svíčkami působí hezky a povrch skla lze dekorovat mnoha způsoby. Dáte-li přednost světelným řetězům na elektřinu nebo na baterie, bude se s nimi dobře pracovat v prostoru. Využijte fantazii a vytvořte si ze svých světýlek malá zátiší, která upoutají pozornost každého, koho doma přivítáte.

S chladnějšími večery se budeme stále rychleji uchylovat do tepla svého domova. Náladovým osvětlením podtrhnete útulnou atmosféru, která vás zcela přirozeně vybídne k odpočinku.

Svíčky s korálkovým dekorem vzniknou opravdu za chvilku. Záleží na tom, zda máte podobný materiál po ruce. Vzniknou tak i drobné dárky, kterými můžete udělat někomu radost. Klasické bílé nebo barevné svíčky podobným způsobem velice hezky oživíte, přičemž do drátků lze zaplést i nejrůznější přírodniny - v tuto chvíli třeba šípky nebo vřes, který už se začíná vybarvovat. Jak to jen jde, naplánujte si malé okamžiky volna a odpočinku, kdy sami nemusíte dělat vůbec nic. Jen si tak relaxujte při světle svíček...

Náladová světla nezaručují vysokou intenzitu osvětlení. V prostoru jsou určena k relaxaci, k prosvětlení tmavých koutů i podtržení atmosféry volných chvil. Zvýrazní krásu uměleckých předmětů, vnesou romantickou atmosféru do ložnic i koupelen nebo jen zcela prozaicky posvítí na cestu zšeřelým bytem. Většina světelných zdrojů vydává teplé světlo a tím ještě zintenzivňuje pocit fyzického tepla kolem. Pořiďte si lucernu, která společně se sezonními přírodninami přívětivě dozdobí váš domov.

Rychlé nápady jsou nejlepší. Třeba tento, kdy se chystáte prostřít k slavnostnímu večeru, a na stole jsou sklenky na víno. Přidejte dvě navíc, a vytvořte z nich zářivé lucerničky. Budete k tomu potřebovat jen potištěné transparentní papíry, které seženete ve výtvarných potřebách, pak ještě nůžky a trochu lepidla. Základem vysokého stínítka je kornout, z něhož vytvoříte jednoduchá stínítka. Do sklenic vložte čajovou svíčku a stínítko nasaďte. Dejte pozor, aby horní otvor byl dostatečně široký a nezahříval se plamenem svíčky.

Každý rok nedočkavě čekám na úrodu malých okrasných dýní. Častokrát mi doma vydrží v pořádku až do jara. Ze dvou, tří kusů  vydlabu jednoduché svícínky. Samozřejmě se tím životnost dýní hodně zkrátí, ale svícínky jsou romantické i tajemné zároveň a ta chvíle hezkého tvoření stojí zato. Vyberte si dýně, které jsou stabilní a dobře sedí na rovné ploše. I tak je dobré nechat je svítit na keramických talířích, kam případně může skápnout vosk. Podobné dekorace nikdy nenechávejte bez dozoru.

Docela příjemně lze ozdobit sklenice pomocí potištěného transparentního papíru a dekoračních kamínků nalepených na samolepicí pásce. V současné době nás podobné dokonale připravené materiály samy vybízejí k tvoření. Právě tak vznikly tyto svícínky, jejichž vzhled se může proměnit v souladu s ročními obdobími. Čajové svíčky uložené do sklenic neohrožují svými plamínky okolí a k jejich vzniku jsem využila úplně obyčejné sklenice, které i vy můžete mít doma po jiných vysvícených svíčkách. Není nad recyklaci!

Když jsem psala oberánkových dekách, přišel mi pod ruku tento romantický řetěz s růžemi. Tahle dekorace má vtip a nepostrádá půvab, přitom stojí pár korun. LED diody schované v hezky tvarovaných růžích svítí tak silně, že se fotily dobře i ve dne. Ovšem teprve večer vypadají nádherně. Ponecháte-li si je v ložnici, nahradíte jimi náladové světlo. Řetěz měří 140 cm a lze s ním dozdobit živá květinová aranžmá stejně tak, jako volný prostor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.