6 NÁPADŮ JAK ZAČÍT ADVENT

POLŠTÁŘE S DÁRKOVOU VÁNOČNÍ AMBALÁŽÍ
19.11.2018
HRNCE NA MALÉ I VELKÉ VAŘENÍ
21.11.2018

Všichni, kdo se těšíme na adventní čas čas oplývající kouzlem a emocemi, dokončujeme přípravy ve svých domovech.

S adventem se to má tak. Začíná čtvrtou nedělí před Štědrým dnem a trvá 22 až 28 dní. Může tedy připadnout na kteroukoli neděli mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Letos vychází první adventní neděle - tzv. železná, na 3. prosince. Následující neděle se značí jako bronzová, stříbrná a zlatá. 

Doba adventní představuje období půstu a střídmosti, čas klidu a rozjímání. Nevím, jak je tomu u vás, ale většina domácností škrtá ze svých seznamů tučné řádky povinností, k nimž patří dohánění gruntování, běhání za dárky a všeobecný shon. Zkusme to letos jinak. Řekněme si, že letos ještě zvýšíme obrátky do této doby, ale od té první železné neděle zvolníme. Vypracujme si společně úplně nové seznamy, v nichž se objeví pečení cukroví s kamarádkami, čas na koncert i výzdobu domova, který nás pak hezký a voňavý od vanilky dovede k nejkrásnějšímu dni v roce.


Adventní věnec patří na stůl i jako štědrovečerní dekorace. Jako základ adventního věnce jsem využila na bílo nastříkaný korpus z vrbových prutů, který zakoupíte v každém větším květinářství.  Výsledkem je snový věnec, k němuž mě inspirovala sněhem zavátá krajina a ledový mrazík, který se snad v našich končinách usadí… Velmi se hodí severskému stylu bydlení, prostřený stůl s ním evokuje zimní přírodu. 

Svíčky ponořené v pevném písku a ukryté ve sklenicích jsou mnohem bezpečnější, než když je necháte rozhořet jen tak na věnci. Adventní věnce vůbec bývají v souvislosti s bezpečností soustem k diskusi. Zkrátka vždy dávejte velký pozor. Tento nápad se servírovacím tácem si však dělávám už dlouho a připadá mi v pořádku. Nikdy jsem nic nevyvedla. Jen nevím, zda o něm mohu tvrdit - že se jedná o věnec :o)

Patrový etažér vždy korunuje slavnostní tabuli. Tentokrát jsem ho zasvětila pomyslnému adventnímu věnci. Je to jen volné aranžmá, které můžete kdykoli obohatit dalšími dekoracemi nebo přírodninami. Stále si můžete nechat jedno patro volné, abyste mohli nabídnout něco ze svého kulinářského umění. Ještě k těm barvám - tmavě fialová barva patří k postním barvám a po třetí adventní neděli ji nahrazovala barva růžová symbolizující radost. Můžete se držet tradice, ale také si obě zvolit jen tak, protože se vám líbí.

Máme tolik moderních vymožeností, ale poctivou krabičku se sirkami stále nelze úplně nahradit. Možná vás teď záměr s krabičkami zaskočil, a tak nezbývá, než je vysypat, schovat si zápalky v hermeticky uzavřené dóze a spotřebovat je postupně. K výrobě adventního kalendáře potřebujete jen trochu lepidla, karton se zimním dekorem a pár drobností, které v domácnosti stoprocentně najdete. 

Adventní kalendář s dřevěnými kolíčky je na zhotovení ještě jednodušší, než ten předchozí. A dokonce nezabere moc místa, když ho potřebujete po svátcích uklidit. Protože nitky, na nichž visí dárky, mohou být různě dlouhé, vejdou se na kalendář roztodivné předměty. Klidně třeba i praktické drobnosti do školy, jako je propiska, guma a pod. Číslice jsem vystříhala ze starého kalendária a kolíčky postačí polepit dekoračními páskami. Je to vážně hned.

Tak, a nakonec přece jen něco bez práce! Adventní kalendář vyřezaný ze dřeva obsahuje nejenom 24 zásuvek na pamlsky, ale navíc ještě svítí do tmy a vytváří kouzelnou kulisu v místnosti. Naplnit ho není problém, protože do malých šuplíčků se vejdou jen drobné bonbony. Každý rok kalendář jen pohodlně vyndáte ze skříně, a je připraven přivítat Vánoce.

2 Comments

  1. Tvořilka napsal:

    Skvělý nápad 🙂

  2. Jana napsal:

    Srdečný dík, Tvořilko :o), a pěkné svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.