6 KROKŮ K PLSTĚNÍ JAHOD ANEB DÁRKY ZE SPÍŽE

POMERANČOVÝ KRÉM A RETRO 50. LET
9.6.2016
CHIA PUDINK
13.6.2016

ornament_01

Inspiraci všichni sbíráme doslova na každém kroku. Protože se v poslední době pohybuji nejčastěji v kuchyni, kde to voní po jahodách, není divu, že jsem se pustila do plstění jahod.

Vůbec nejde o to, vyrobit si právě tuto věc. Ale chcete-li začít s plstěním za sucha (jak se této technice říká), je ideální zvolit si jednoduchý malý tvar, který se brzy naučíte zakulatit tak, aby jahodu připomínal. Může být všelijak šišatá, takže vůbec nic nezkazíte. Právě jsem plnila poslední baňatou sklenici jahodovým džemem, když mě popadla chuť pár jahůdek vyrobit. Už jsem jich pár uplstila, ale rozdala jsem je s loňským zavařováním. Barvené ovčí rouno mi zbylo, tak jsem ho opět využila. Jahody potěší každý rok.

jahudky1

Až budu hledat na podzim pěkný dárek, najdu ho ve spíži. Sklenici plnou sladkých jahod zabalím do textilních krejzlíků a do celofánu, a dozdobím plstěnou jahodou s věnováním…

ornament_02

jahudky2

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Potřebujete hodně málo věcí, všechny zakoupíte ve výtvarných potřebách:

  • barvené ovčí rouno v jahodové a zelené barvě
  • slabá a silná jehly na plstění (pracovala jsem třemi sílami, ale nemusít je mít)
  • kousek molitanu nebo vysoká houbička na nádobí

jahudky3

UDĚLEJTE UZLÍK

Vezměte pramen jahodového rouna a odtrhněte ho (nikdy nestříhejte). Lehce na něm uvažte uzel. Vezměte silnou jehlu a začněte zpracovávat uzlík kolmými vpichy. Jehla by se měla bořit až do houbičky. Na jehle jsou jemné zářezy, které ztěžují průchod jehly rounem, takže se vlákna začnou zacuchávat – zaplsťovat. Uzlíkem stále otáčejte, konce nechte být. Běžně se stane, že se uzel přichytí k houbičce. Jen za něj zatáhněte a odtrhněte ho.

jahudky4

JAHODA SE ZABALUJE

Když je uzel trošku zpevněný, tak začněte budoucí jahůdku obalovat jedním volným koncem rouna. Vlákna prsty rozdělte o omotejte kolem. V této fázi odkládám silnou jehlu a pracuji střední sílou (nakonec jen slabší jehlou). Vpichy jsou vidět, takže silná jehla už by nevytvářela pěkný povrch. Vpichy veďte už jen pouze dovnitř jahody, nikoli do podložky. Nedělejte si jahodu příliš malou, protože rychlé pohyby jehlou také někdy končí v prstíku. Není to nic moc, jehly jsou opravdu hodně ostré. Na vytvarování jahody používám druhý konec rouna a rovněž ho zapracuji do základu. Rouno je tvárné a opravdu vás bude poslouchat; kde ho chcete více, přidejte další vlákna.

jahudky5

STOPKA

Hotová jahoda by měla být tak pevná, abyste ji nepromáčkli. Stopku vytvářím ze 3 malých proužků zeleného rouna. Pokud máte rouno probarvené podobně jako na obrázku, využijte i barevné přechody. Nejprve zaplstím dva proužky přes sebe, pracuji jemnější jehlou a vpichuji jen mírně do houbičky. Jemná vlákna se vždy přichytí, takže je musíte častěji odtrhávat.

jahudky6

TŘETÍ PROUŽEK

Přidejte třetí proužek do kříže a zaplstěte ho. Tady vidíte, že hlubší vpichy okamžitě upevní rouno k podložce. Nic se neděje, odtrhněte ho.

jahudky7

KONEČNÁ ÚPRAVA

Stopku připevněte k jahodě. Jahodu postavte špičkou k podložce a opět několika kolmými vpichy připlstěte stopku k vrcholu. Ostrými nůžkami odstřihněte přebytečná vlákna z povrchu jahody a máte hotovo. Další návod na plstění naleznete zde.

jahudky8

Na zahrádce mi právě kvetly drobné karafiáty, které omamně voní (hvozdíky, mimo jiné, jsou jedlé) a já si tak říkala, že s krásnými věcmi je tak dobře na světě. Udělejte si o víkendu radost. Plstit se dá i na balkóně!

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.