6 DOBROT Z PUDINKU

ŠPENDLÍKOVÁ ZAVAŘENINA
13.9.2021
TŘÍDÍME A UKLÍZÍME NA ZIMU
15.9.2021

Pod pojmem pudink si lze představit dietní pokrm i nemálo kalorickou bombu. V práškové formě je to kuchyňská surovina, s níž vytvoříte mnoho rozličných dezertů.

Pudink - z anglického výrazu pudding, je tak jak ho známe, sladký dezert, který se podává samostatně, nejčastěji tvarovaný zajímavými formičkami a pokrytý šlehačkou a ovocem. Také je součástí pohárů, kde lze do pudinku zalít ovoce nebo piškoty a celek opět bohatě nazdobit. Mňam. Po vychlazení můžete podávat luxusně vyhlížející dobroty, které jsou však mnohem lehčí a stravitelnější, než některé dorty. Pudink vytvoříte z mléka a pudinkového prášku, jehož základem je škrob, nejčastěji kukuřičný. Kupujte si výhradně kvalitní pudinkové prášky v biokvalitě, vhodné i pro bezlepkovou dietu. I tak stojí pár korun (např. Amylon, kolem 14 Kč).

není pudink jako pudink

Největší zvědavost vzbuzuje tradiční anglický vánoční pudink, který nemá s naším krémovým nejmenší podobnost. Připravuje se dlouho před svátky a obsahuje spoustu rozinek, ořechů, vajec, sušeného ovoce, strouhanky a rumu. Tato začernalá hromádka ingrediencí se často podává flambovaná a jsem moc ráda, že jsem ji vloni konečně ochutnala. Mám sto chutí ji na Vánoce připravit.

Zatímco u nás představuje pudink zpravidla sladké jídlo, původně tak byl označován mletý masový výrobek naditý ve střívku, jaký je dosud součástí anglické, irské a skotské snídaně. Inu, jiný kraj, jiné zvyklosti. Pudinky se připravovaly po celém světě a podle místních zvyklostí se vařily například z rýže, tapiokového škrobu i z krupice - pudink zahuštěný krupicí se nazývá flameri (naleznete níže). Mám zato, že příprava rozmělněné stravy byla v minulých stoletích vynucena špatným stavem zubů, ale nekažme si chuť. Je mnoho důvodů, proč si vyrobit dobrý dezert a upéct skvělý koláč. Cokoli k tomu budete potřebovat, vám rádi nabídneme na našem e-shopu.

Výborný pudinkový koláč vznikne zapečením uvařeného pudinku přímo v syrovém těstě. Není to úplně typický postup, ale i tak se dokáže těsto pod těžkým pudinkem zdvihnout a spojit se s ním. Třetí vrstvu tvoří nakrájená jablka a ve výsledku vznikne koláč, který není příliš kalorický. Nejlépe chutná vychlazený. Při pečení koláče jsem využila nový tip hluboké formy (naleznete v článku), která má vyjímatelné dno, s nímž zdvihnete celý obsah z formy ven. Je to šikovné, protože koláč můžete rovnou rozkrájet.

Flameri - mléčný pudink z krupice a mléka je známý už od 16. století. Připravoval se z krupice a sága (škrobovitého prášku vyráběného ze středu kmene ságových palem) a patřil k sytícím pokrmům, teprve později i k elegantnějším dezertům, které se doplňovaly krémy nebo ovocem. Dnes si můžete vyzkoušet čokoládové flameri s malinami vylepšené špetkou chilli a alkoholu, ale také ho připravte dětem bez těchto ingrediencí. Přidejte jim raději čerstvé ovoce, našlehanou smetanu a kousky kvalitní čokolády.

Také těsta lze nakypřit, spojit a upéct pomocí práškového pudinku. Pro tuto oříškovou a čokoládovou bábovku budete potřebovat 4 sáčky kakaového pudinku. Pudinkové těsto je řidší než jste obvykle zvyklí, a ve výsledku jemně porézní. Výtečně se hodí na dortové korpusy. Není příliš sladké, takže ho dokončete nejlépe meruňkovým džemem se špetkou rumu a troškou šlehačky.

Americký recept z období, kdy ještě neexistovaly instantní pudinky v prášku, vařím pouze se smetany, vajec a trošky cukru. Nejenže si připravíte dezert bez dochucovadel, barviv a umělých chutí, ale bude vás to stát jen 10 minut času. Po uvaření a vychlazení, kdy pudink pěkně ztuhne, si ho jen dozdobíte. Můžete jakkoli, ale patří k němu zdravý javorový sirup a hořko sladké kompotované mandarinky. Nelekejte se, že vám nejprve vznikne úplně tekutá směs. Jakmile ji nalijete do hrnečků (v nich se pudink vařil kdysi), bez nesnází ztuhne a vy se můžete těšit na jeho výtečnou jemnou chuť.

Celá spousta lahodných krémů do dortů se připravuje s pomocí pudinku. Krémy tak získají pevnost a prodlouží se doba jejich spotřeby. Na jejich objemu je také založena řada sladkého pečiva, které je třeba efektně spojit - jako jsou například větrníky, eklérky, žloutkové řezy, krémeš apod. Pudinkové krémy mohou dostat řadu příchutí, od karamelu přes ovocné. Vanilkovou klasiku představuje recept s názvem mraky, který patří na našem blogu k favoritům a můžete si ho také vyzkoušet.

Základ chia pudinku patří k potravinám, kterým lze holdovat dosytosti. Jeho sladkost dokážete udržet na uzdě a zbytek tvoří samé zdravé suroviny. Přidáte-li ke kokosovému (mandlovému, sójovému) mléku ještě chia semínka, vznikne dezert, který si okamžitě zamilujete. O chia semínkách jste zaručeně slyšeli v souvislosti s označením superpotravina. Jedná se o produkt rostliny nazývající se šalvěj hispánská. Ne náhodou Mayové semínka pojmenovali chia, což v mayštině znamená - síla, energie. Stejně tak se budete cítit, zařadíte-li je pravidelně na svůj jídelníček. Semínka v tekutině nabobtnají, takže vytvoří hmotu s jemnou konzistencí. Pudink si připravte večer, a ráno už jen přidejte trochu sladidla v podobě čekankového sirupu, agáve nebo pampeliškového medu, i hrst sezonního ovoce. Mlsat se dá i docela rozumně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.