ZE SLADKÝCH MERUNĚK I

PROSTĚRADLA DOTVÁŘEJÍ ATMOSFÉRU
25.7.2019
RYBÍZOVÉ ŽELÉ DO LINECKÉHO CUKROVÍ
5.8.2019

Meruňky patří k oblíbeným druhům ovoce. Zralé a v kondici jsou jen krátkou chvíli v roce, a tak je konzumujte jak to jen jde. Nejlépe čerstvé, ovšem pár sklenic si schovejte i na zimu.

Právě jsem dopekla dva velké víkendové koláče s meruňkami a krvavými kapkami rybízu, s nizoučkým těstem a hromadou drobenky navrch. Voní celá kuchyně, a tak honem sedám k psaní, abych vám do nového týdne nabídla pár nafocených receptů s tímto báječným ovocem. I když si musíte meruňky koupit, a ne zrovna za laciný peníz, zavřete si na zimu trochu té vůně a lahody do sklenic s džemy, zakutálejte si se sladkými knedlíky a rozhodně si upečte nějaký rychlý koláč.

Čerstvé meruňky jsou chutné a sladké, zlepšují trávení, neboť obsahují spoustu vlákniny, a významně pomáhají v boji proti zhoubným onemocněním, a to díky antioxidantům chránícím buňky v těle před působením volných radikálů. Nejdůležitější je beta-karoten (v němž meruňky směle soupeří s mrkví) výrazně posilující náš imunitní systém.

Vedle čerstvého ovoce jsou dokonce hodnotnější sušené meruňky, neboť v nich jsou živiny více koncentrované. Ze sušených meruněk si můžete vyrobit skvělý džem i uprostřed zimního období. Nakrájené sušené ovoce přidávejte do těst místo rozinek nebo ke grilovanému masu, hodí se do ranního müsli a pod. K přímé konzumaci jsou vhodné meruňky bez příměsi oxidu siřičitého, jímž jsou sušené plody ošetřeny, aby nehnědly. Koupíte je v obchodě s bio potravinami, a tak si meruněk užijete po celý rok.

Pokud plánujete, že se do zdravého sušení meruněk pustíte sami, nabídku domácích sušiček na ovoce a zeleninu naleznete rovněž na našem e-shopu.

SLAVNÝ FRANCOUZSKÝ KOLÁČ

1

Meruňkové recepty nemohu uvést jinak, než sladkým převráceným koláčem, o jehož vzniku si můžete přečíst v půvabné historce v článku, do něhož se prokliknete obrázkem (platí i pro následující recepty). Máte-li meruněk opravdu dost, koláč si nezapomeňte v sezoně upéct. Patří k tomu nejlepšímu, co si z meruněk můžete dát. Těsto přijde na koláč až nakonec - jako poklička, a po obrácení ho karamelizovaná šťáva krásně provlhčí.

PATROVÁ MARMELÁDA

2

Na přípravu patrové marmelády jsou vhodné pevnější plody. Vedle jahod se k meruňkám skvěle hodí i borůvky. Aby se jednotlivé vrstvy do sebe nezakously, dávám na předěl opražené mandlové lupínky. Na tuhnoucím povrchu pomohou krásně udržet následující vrstvu. Snažím se také, abych ovoce nerozvařila a ve sklenicích zůstaly kousky ovoce. Mrkněte k nám na e-shop, zda by se vám nelíbily nějaké zajímavé sklenice s víčky nebo s barevnými dekory, protože tento efektní džem je určitě vhodným tipem pro dárky ze spíže.

NADÝCHANÝ RÝŽOVÝ NÁKYP

3

Pokud tohle jídlo nepatří k vašim oblíbeným, dejte na mě, že jste rýžovník nejedli připravený správným způsobem. Předně - meruňkový nákyp musí být nadýchaný jako sen, nikoli tuhý, musí obsahovat hodně, opravdu hodně ovoce, abyste nekonzumovali jenom sladkou rýži, a měl by být schovaný pod čepici našlehaného sněhu. Zapečte ho v troubě ve vodní lázni (to jsem se naučila opět z francouzských receptur) a naservírujte do letního podvečera. Stojí za námahu.

ZE SUŠENÝCH MERUNĚK

4

Džem ze sušených meruněk jsem vařila někdy z kraje jara, ale vy si ho můžete připravit klidně třeba i o Vánocích. Hlavně si schovejte recept do zálohy, protože momentálně využijete čerstvé ovoce. Džem je krásně hustý a voňavý, ale nejvíc vás překvapí, jak se sušené meruňky nasáklé vodou zakulatí do původního tvaru. Abyste získali zhruba 1,5 kg džemu, bude vám stačit pouze čtvrt kilový pytlík meruněk.

OVESNÁ KAŠE

5

Obilné kaše patří k oblíbeným a zdravým svačinám. Připravte si ji bez vaření do ledničky na ráno, a pak ji jen dokončete čerstvým ovocem, medem - jak vás napadne. Celozrnné obilné vločky zalijete mlékem, přidáte třeba chia semínka a nakrájené sušené ovoce, a kaši necháte nabobtnat. Nakonec ji smícháte s jogurtem, sladidlem a přiberete hrst čerstvého ovoce, oříšků a pod. Aby se vám všechno nepromíchalo naráz, využijte šikovný kelímek na cesty, který má oddělený prostor pro suché ingredience. Určitě nemusím připomínat, že v tuto dobu patří k nejlahodnějším kombinacím chutí právě meruňky, broskve a nektarinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.