5x VYDATNÉ SMAŽENÉ JÍDLO Z PÁNVÍ A KASTROLŮ

LÍVANCE S BANÁNY A KOKOSEM MÍSTO MOUKY
28.1.2019
NEKONEČNĚ HRAVÝ PUNTÍK
30.1.2019

Smažené pokrmy vyvolávají ve většině lidí představu čehosi zapovězeného. Jsou tučné, mastné a kalorické. V zásadě ano, ale čas od času je zařadit můžete za předpokladu, že hlídáte kvalitu tuku a se způsoby smažení se skamarádíte.

Největším strašidlem jsou statistiky lidí závislých na fast foodech, jistě jste se s nimi setkali. Proto dodržujte pravidlo č. 1, a to je - smažte doma a pouze občas - ale užijte si to bez výčitek. Smažené dobroty se těší bezmezné oblibě, protože jsou připraveny rychle, uvnitř pokrmu je vždycky všechno akorát, a na povrchu vzniká křupavá kůrčička pro kterou vlastně všechno děláme. Pro to skvělé křupnutí, a v případě sladkostí pro zlatavý povrch vonící po přepuštěném másle. Je to zrádné lákadlo.

Dobrým řešením je příprava jídla na sporáku, které po předsmažení putuje do trouby. Tam už se většinou proces klasického smažení zmírní. Těmto způsobům přípravy jídla lze dát jednoznačně přednost. Pozorně také sledujte etikety olejů na smažení. Platí, že oleje za studena lisované si ponechte do salátů a čerstvé kuchyně, a k smažení využijte oleje, které mají vysokou tepelnou odolnost (smažíme obvykle při teplotě 160-190 stupňů). Přebytečný tuk vždy odsajte pomocí kuchyňských utěrek, ovšem jen krátce. Pokud ponecháte řízky nebo bramboráky proložené papírem, zůstane z nich vláčná hmota. Křupavý povrch bude ten tam, a vám zůstanou oči pro pláč.

Užijte si tedy nejbližší smažení, a v neposlední řadě přihlédněte k tomu, v čem smažíte. Využívejte hrnce, kastroly a pánve se silnými dny a s nepřilnavými povrchy, které přípravu jídel urychlí a dovolí snížit spotřebu tuku na minimum.


VYUŽIJTE ZBYLÉ BÍLKY

1

Sýrových kuliček by se každý ujedl. Jsou lehoučké, ale sytící, a i když se smaží ve vysoké vrstvě tuku, nijak extrémně se nenapijí. Smažím je v kastrolu s širokým dnem, anebo ve vysoké pánvi do níž je ještě lepší přístup. Jednou za čas si je vyzkoušejte. Naučila jsem se je nedávno a ochotně se k nim vracím, kdykoli mi zbudou bílky. Jejich základ tvoří našlehaný sníh, nastrouhaná gouda a bylinky. Do rozpáleného tuku je vhoďte v okamžiku, kdy se začne smažit špetka vhozené strouhanky.

RYCHLÁ A LEVNÁ VEČEŘE

2

Kastrol nebo hlubokou pánev budete potřebovat i k vytvoření těchto objemných placek. Langoše, jak se nazývají, k nám doputovaly z Maďarska. Je to skvělá pochoutka a správné zimní jídlo, které si udělejte, když se k vám chystá parta lidí. Naducané placky jsou plné sýra, smetany a česneku, ale jejich příprava potřebuje trochu více času. Těsto je třeba nechat hodinu vykynout, ale pak už jde všechno jak na drátku. Když placky vytáhnete z pánve, nechte je krátce odpočinout na papírových utěrkách, abyste odsáli přebytečný tuk. Jakmile je udržíte v ruce, konzumujte!

SVÁTEČNÍ OBĚD

3

Řízky v trojobalu lze všelijak vylepšit - maso můžete před obalováním křehčit, nejrůznějším způsobem marinovat, smažit na pánvi ve vrstvě tuku, i péct na plechu v troubě. O tom vždy rozhoduje počet porcí. Pokud je jich víc jak čtyři, doporučuji přesunout se k troubě, protože nebudete muset manipulovat s horkým olejem při jeho výměně na pánvi. Smažený řízek patří v mnoha domácnostech k zamilovaným jídlům. Je-li tomu tak i u vás, pořiďte si pánev s širokým dnem. Výtečným pomocníkem je také silikonová poklička (viz galerie pod článkem), která zabrání rozstřikování tuku. Při obalování řízků využijte sadu tří praktických misek na obalování, pomocí níž si neuděláte nepořádek.

PÁNVE NA SPORÁK I DO TROUBY

4

Pánev určenou i na pečení v troubě poznáte na první pohled - má rukojeť ze stejného materiálu. Může být hliníková, smaltovaná nebo také třeba z litiny. Všechny tyto pekáče a pánve jsou na pečení a smažení ideální, protože perfektně vedou teplo. Přestože je materiál těžký, je křehký a nádobí není dobré vystavovat prudkým změnám teploty. Na to si však rychle zvyknete, stejně jako na to, že na rukojeť vyndanou z trouby není radno sahat bez chňapky. Jedním z jídel, které je třeba upravit na plotně i v troubě, jsou plněné žampiony. Vyzkoušejte je.

SMAŽENÉ SLADKÉ KOBLIHY

5

Koblihy můžete péct po celý rok, ale v tuto dobu patří k masopustu a je těžké si je odepřít. Letošní masopust začal 6. 1. a končí 6. 3., kdy ho vystřídá období půstu před Velikonocemi. Takže smažte o sto šest. Tradiční domácí koblížek plněný džemem musí pořádně plavat v oleji (alespoň v litru), aby byl dozlatova usmažený, a aby se opásal světlým proužkem. Pokud použijete recept na smažení malých koblížků bez náplně, případně je naplníte pomocí sáčku a zdobicí hubice dodatečně, pak klidně smažte ve vysoké pánvi a kuličky prohánějte dlouhými vidličkami. Odkládejte je na rovnou plochu, aby se o sebe nepomačkaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.