5x VLOČKY V KUCHYNI ANEB ENERGIE NA ZIMU

RECEPT NA ČAJ ZAHÁNĚJÍCÍ BOLAVOU MYSL
29.10.2018
POČÍTÁNÍ OVEČEK V BERÁNKOVÝCH DEKÁCH
31.10.2018

Ovesné vločky patřily v naší krajině k dlouho k opomíjeným potravinám. Dnes tvoří základ dietních pokrmů a jsou součástí nutričně hodnotných jídel.

V každém případě vločky náleží do sortimentu potravin preferujících zdravou výživu. Pokud si pod tímto pojmem představujete nezajímavá jídla, není tomu tak. Minimálně celozrnné pečivo, ovocné koláče nebo opečené vločky chutnající jako oříšky, vás přesvědčí o tom, že tahle surovina musí být stále doma v potravinovém šuplíku.

Ovesné vločky vzniknou rozdrcením ovesných zrn. Jsou cenným zdrojem celé řady živin - především bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1 a B6, vápníku i železa. Snadno je strávíme a díky lehce rozpustné vláknině se po takovém pokrmu cítíme dlouho sytí. Krom toho vláknina reguluje cholesterol a tak vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Vitaminy skupiny B zase působí blahodárně na naši nervovou soustavu.

Uvedla jsem už dost důvodů, proč vločky konzumovat? Myslím, že ano, ale musím ještě dodat, že pokrmy, které s oblibou připravuji, uspokojí i mlsné jazýčky. A podstatné je i to, že jsem jako vždy pekla, vážila, vařila i chladila v šikovném nádobí ze zásob našeho e-shopu.


Základem ořechové granoly - což je v podstatě v troubě zapečené müsli, jsou ovesné vločky. Není divu, že tímhle receptem otevírám malou nabídku zdravých pokrmů s vločkami. Granolu dělám vždy, když se motám v kuchyni kolem přípravy dalšího jídla, a je zrovna volná trouba. Recept jsem připravila s měřením na hrnečky, takže v mezičase určitě také stihnete všechno smíchat. Hlavně si pořiďte hermeticky uzavíratelné dózy, aby vám zásoby granoly nenavlhly, a pak také na rozdávání :o)

Důležitou součástí slunečnicového chleba jsou opět vločky. Do chleba dávám tmavou chlebovou mouku, a vločky ji krásně nakypří. O kynutí chleba se postará sušené droždí, a vzhledem k tomu, že těsto jen vložíte do praktické hranaté formy, kde v klidu nakyne, moc práce na vás nezbude. Chleba peču s oblibou, a tento patří k pokrmům, které nikdy nezkazíte.

K pečení amerických střapatých sušenek - cookies s ovesnými vločkami, mě kdysi vyprovokovaly filmy. Vločky pak u nás zdomácněly v mnoha podobách. Když se občas ustrnu a napeču pár plechů, je vždy v rodině pohoda. Sušenkami s oříšky, brusinkami a čokoládou naplním velké skleněné dózy, a předstírám, že nevidím, jak v nich ubývají. Rozhodně si nějaké dózy pořiďte, protože k podzimu patří horký čaj a něco dobrého na zub. Pokud se vám v článku zalíbí sítko na čaj v podobě panáčka, opět ho máme na e-shopu.

Svačiny do práce a do školy jsou hodně diskutovaným tématem. Doporučuji vám vyzkoušet ovesnou kaši bez vaření. Není to o tom, že použijete instantní vločky, to rozhodně ne. Namočte ty klasické na noc do mléka, přidejte další porci zdraví v podobě chia semínek a sušeného ovoce, a pak už se jen těšte na ráno. Hotovou kaši mírně doslaďte medem a ještě dozdobte oříšky a čerstvým ovocem. Počítejte s tím, že až kaši okusíte, začnete vymýšlet všelijaké chuťové kombinace. Na kaši je ideální pořídit si speciální kelímek s odděleným prostorem pro suché ingredience.

Na tuhle super jednoduchou rychlovku budete potřebovat pěkný hrnek o objemu 250 ml (místo váhy), ovoce, které máte rádi, a kromě trošky mouky také zmíněné vločky. Během chvilky si upečete vločkový drobenkový koláč, ke kterému nebudete potřebovat ani mixér. Jemně opečené vločky v kombinaci s mandlovými lupínky nemají chybu. Pochutnejte si!

5 Comments

  1. Irena napsal:

    Káasný večer . Byla jsem nadšena při čtení vašeho emailu ale vidím jen obrázky s názvy íidel s vločkami ale recept jak to udělat jsem nenašla. Děkuji za případnou odpověď Irena Mazancova

  2. Jarmila napsal:

    Irenko kliknite na obrázek otevře se vám celý recept.

  3. Jana napsal:

    …paní Jarmilo, děkuji za vysvětlení :o) Ještě dodávám, že stejně tak se lze prokliknout do receptů pomocí odkazů v každé popisce u fotky. Je možné využít kteroukoli cestu.

  4. Ludmila Plešková napsal:

    Dobrý den,klikám na obrázek i odkaz v popisce,ale recept ne a ne se mi otevřít.Škoda,miluji recepty z ovesných vloček.Ludmila.

  5. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Ludmilo,
    znovu jsem vše překontrolovala, a klikatelné jsou skutečně jak fotky, tak i fialové odkazy v textech. Stačí jen 1x ťuknout. Je mi to líto, ale nevím, v čem je problém. Na který článek se nemůžete konkrétně dostat? Poslala bych vám recept mailem na vaši adresu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.