5x MAKOVÁ PORCE ZDRAVÍ

ČOKOLÁDOVÁ BUCHTA Z ČERVENÉ ŘEPY
26.4.2021
RYCHLÝ ÚKLID KOUPELNY – PŘIROZENĚ!
28.4.2021

Milujete-li pole s planým mákem, zahradní kultivary rostlin, makovice plné zrnek a v konečném důsledku sladkou i slanou makovou kuchyni, sezona brzy začíná...

Křehké rostliny se ne náhodou staly předlohou impresionistických obrazů a stovek dekorů na porcelánu, tapetách i látkách. Je v nich romantické kouzlo podmaňující si téměř každého. Brzy se všech milých dojmů dočkáme v přírodě, ale zatím si můžeme zcela prozaicky skočit do obchodu pro sáček zrnek, v nichž se schovává skvělá chuť i mnoho dobrého pro naše zdraví.

Staří Slované podávali mák jako obřadní jídlo před významnými svátky, aby bylo všeho hojně - jako makových zrnek. Tato zdravá olejnina obsahuje značné množství vápníku i bílkovin (více se dozvíte v článku ZDE). Zralé semeno máku neobsahuje opium, drogu, pro niž si mák pokazil reputaci. V poslední době se u nás prosazuje makový olej mající výraznou chuť a napomáhající podpoře imunitního systému. V našich končinách se jedná o jeden z nejprospěšnějších olejů vůbec. Lisuje se za studena, aby si zachoval veškeré  živiny - vedle vitaminů a minerálů je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, draslík, fosfor a železo. Využijete ho ve studené kuchyni (olej není určen k ohřevu, protože má nízký kouřový bod) i pro nejrůznější kosmetické účely, např. pro zábaly vlasů, regeneraci nehtů apod. 

Mák se díky vysokému podílu olejů rychle kazí, žlukne a hořkne, takže si vždy kupte množství, které rychle spotřebujete. Budete-li zrnka mlít, pak tak učiňte přímo při vaření a pečení. Mák je výborný do nádivek těst, knedlíků, skvěle se kombinuje s čokoládou i výrazným ovocem jako jsou višně, hrušky, švestky nebo hroznové víno. Mákem lze zcela nahradit běžnou mouku, případně vyzkoušejte přímo mouku makovou, která je vhodná pro bezlepkovou dietu.

Makové buchty jsou nej, ale recept na těsto využijte svým oblíbeným způsobem. Moje domácí buchty jsou s náplní máku a višní, a pak s tvarohovou náplní ochucenou kokosem. Nejlepší jsou ještě teplé. Pokud je chystáte až na druhý den, uložte k nim rozpůlené jablíčko, dodají jim trochu vlhkosti, aby těsto neoschlo. Základem úspěchu je při pečení samozřejmě dobrý pekáč. Mám tu zkušenost, že se dobře peče ve skle, v keramice i ve smaltu, ale též v novodobých pekáčích s nepřilnavým povrchem.

V článku se dozvíte další informace o máku a jeho složení. Pokud vás přesvědčím, že je dobré jíst ho často, možná, že vyzkoušíte těsto na štrúdl, které je zadělané pivem. Mák se přidává často do závinů z kynutého těsta, ale tady máte příležitost vyzkoušet něco nového a nahradit oblíbená jablíčka do křehkého štrúdlu modrou náplní zkombinovanou s hroznovým vínem. Je to výtečné.

Slané přílohové housky si můžete samozřejmě upéct zvlášť na plechu, ale urovnáte-li je do kruhové formy, vznikne věnec, který se bude dobře vyjímat na stole při některé slavnostnější příležitosti. Sypat je lze mákem, kmínem, či sezamovými semínky. Maková zrnka v tomto případě nerozemelte. Housky jsou zadělané jogurtem, takže veškeré suroviny  na ně naleznete kdykoli ve své spíži. Máte-li mák rádi, pak ho přidejte i do těsta.

Tento dezert patří k mým hodně oblíbeným. Obsahuje mandlový marcipán i lupínky mandlí, a i když se v něm máku nepřejíte, budete o něm vědět. Vše završuje chuť kokosového mléka a nakonec i sladkého ananasu, z něhož si můžete vyrobit půvabné květiny. Pokud vás nenapadá, jak na ně, proklikněte se do článku.

Recepty z koupeného listového těsta patří k rychlému pohoštění. Tento efektní cop si vyrobte pokaždé, když chcete někomu udělat radost makovou náplní, a v podstatě tehdy, kdy už k vám míří hosté. V náplni nechybí čokoláda a rum, takže si určitě pochutnáte. Kdyby vám nebylo jasné, jak vznikne propletené těsto, podívejte se na krátké VIDEO.

Pražení zlepšuje chuť máku, je pak vynikající k těstovinám a k pečené zelenině.

2 Comments

  1. Jarmila Pleskotová napsal:

    Velice se mi líbí vaše recepty

  2. Jana napsal:

    Hezký den, paní Pleskotová,
    a děkuji vám za přízeň!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.