5x DEZERT BEZ PEČENÍ

hrstková polévka
HRSTKOVÁ POLÉVKA A SMALTOVANÉ NÁDOBÍ VE STYLU PROVENCE
10.6.2019
RŮŽOVÁ JE STÁLE IN
12.6.2019

Výborných specialit, které zvládnete vyrobit bez pečení nebo smažení, je spousta. V horkých dnech to určitě uvítáte.

Na výběr existují dezerty do skla, chlazené dortíky do forem, zmrzliny, ovocné koktejly, poháry, a další dobroty, jakých je nepočítaně. Tím, že odpadá příprava těsta, většina dezertů je plná krémů, tvarohu a ovoce, tedy vláčná a lahodná. To vše funguje naprosto znamenitě za vydatné podpory čokolády, karamelu a našlehané smetany. Většinou blaženě podléháme a říkáme si, že příště určitě odoláme...

Letní slunovrat se blíží (léto zavítá 21. června), vyberte si tedy k jeho oslavě z několika prověřených receptů. A kdybyste náhodou přes veškerá předsevzetí měli chuť na další (opět s absencí horké trouby), naleznete je v článku 6 LETNÍCH DEZERTŮ BEZ PEČENÍ .

S KAPKOU WHISKY

1

Italský dezert tiramisu má mnoho podob i celou řadu úprav. Nezřídka k nim patří i trocha alkoholu, a tak nabízím dezert s trochou whisky. Misky s připraveným dezertem nechám pořádně vychladit, a na závěr je ještě dozdobím physalisem (mochyní peruánskou). Tyhle dekorativní plody mám moc ráda. Jsou zvláštně sladkokyselé a ke smetanové chuti kávou zabarveného dezertu naprosto neodolatelné.

S VŮNÍ ČERSTVÝCH JAHOD

2

Ovocných obdob tiramisu jsou celé spousty. Do dezertu se přidávají kompotované broskve, mandarinky, čerstvé maliny, banány i zralé kiwi. Nejoblíbenější kombinaci chutí vytvoří určitě spojení smetanového mascarpone s jahodami a likérem Amaretto. Alkohol můžete samozřejmě vynechat, aby chutnalo i dětem. Dezert lze připravit do skleněné misky s víčkem a zapakovat ho na cestu. Díky  praktické misce ho bez úhony převezete kamkoliv. Na e-shopu naleznete sadu s pěti miskami, s průměrem od 9 do 17 cm.

S BANÁNY A KARAMELEM

3

Slavný Banoffe pie ochutnáte jednou - a budete ztraceni. Je plný čokolády, banánů a karamelu. Pohromadě ho drží jen slabý korpus ze sušenek, který lze předpéct, nebo nechat jen řádně vychlazený. Náplň je tak kompaktní, že dortík udrží pěkně pohromadě, i když na něj navršíte pořádnou nálož našlehané smetany. Připravuji ho v pěkné keramické formě, s kterou putuje přímo na stůl.

PRO MILOVNÍKY KÁVY

4

Mám vyzkoušeno, že kávová chuť je příjemná i tomu, kdo kávu nepije. Možná je to tím, že je pro tyto jazýčky chutí nezvyklou a nevšední. Kávovou panna cottu dělávám jako sladkou tečku po dobrém obědě, když se něco slaví. Je to přesně ta lehoučká porce něčeho dobrého, která završí celé menu. Skvělé je i to, že si dezert připravíte den předem a v den D jej vyndáte hotový z lednice. Dozdobení ovocem je dílem okamžiku.

S ČOKOLÁDOU A HORKÝMI MALINAMI

5

Původ tohoto dezertu se dá vystopovat už v 16. století. Flameri je vlastně mléčný pudink z jemné pšeničné krupičky, který dnes můžete dokončit mnoha způsoby - čokoládou, ovocem i špetkou alkoholu. K jeho přípravě budete potřebovat pouze malé porcelánové hrníčky. Podávejte ho řádně vychlazený, nejlépe s omáčkou z horkých malin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.