5 VÝTEČNÝCH DOCHUCOVADEL

HORKOVZDUŠNÁ FRITÉZA + VIDEO
21.10.2019
VÁNOCE Z KATALOGU
23.10.2019

Je tak jednoduché zaběhnout do obchodu pro sáček koření. Ale v mnoha případech můžete vařit ze svých pečlivě připravených surovin. Rozdíl poznáte hned.

Podzim je plný chutí. Řekněme, že myšlenka na dobré, a hlavně teplé jídlo, nás provází pokaždé, jakmile přijdeme vyfoukaní domů. Vůbec je příjemné mít na zimu zavařeno, zamraženo a nasušeno. Vedle všech zásadních a důležitých potravin jsou tu ještě suroviny nenápadné, ale neméně potřebné. Je to koření a pak různé směsi určené k dochucení masa, polévek i hotových jídel. Ty dokážou doslova zázraky.

V létě stačí sáhnout do květináče s čerstvými bylinkami, ale v tuto dobu nezbývá než schovat všechny přebytky i nově namíchané směsi do pěkných kořenek a dóz a mít je po ruce na kuchyňských policích. Ještě je toho dost, co stihnete nachystat pro svou spotřebu, i pro přípravu kulinářských dárků ze spíže.

HOUBOVÉ KOŘENÍ

1

Myslím, že jsem letos jediná, kdo nebyl na houbách. Probíhá mimořádná houbařská sezona, tak předpokládám, že máte nasušeno. S dostatkem zásob lze trochu nasušených hub zpracovat i méně obvyklým způsobem. Vyrobte si originální houbové koření, které v kuchyni využijete k dochucení masa, polévek, domácích paštik i omáček. Recept (viz proklik obrázkem) můžete obměnit podle svého. Sama dávám k základu bylinky, kterých mám právě dostatek. Například teď je to ještě tymián, kterého mám na zahrádce dost. Do kořeněné směsi však můžete směle přimíchat i předem nasušené bylinky a zeleninu.

BYLINKOVÉ SOLI

2

Bylinkové soli používám v kuchyni s velkou oblibou. Je fakt, že se s nimi musíte naučit pracovat, protože je snadné s nimi jídlo přesolit. Nesmíte podlehnout tomu že přidáváte jen bylinkovou směs. Základem je zkrátka sůl. Připravuji si jen malé dávky, a k tomu jsou ideální tyto asi 100ml lahvičky (naleznete je na e-shopu), které dobře těsní. Recepty obsahují návod na výrobu klasické bylinkové soli, na růžovou sůl s chilli papričkami, na sůl k naložení masa a citronovou sůl. Za povšimnutí stojí růžová nerafinovaná sůl pocházející ze solných dolů nalézajících se 5 000 m pod Himálajským pohořím. Růžová barva svědčí o vysokém podílu minerálů a stopových prvků včetně vápníku, hořčíku, draslíku, mědi a železa.

BAZALKOVÉ PESTO

3

Pesta se dají konzumovat samostatně, například namazat na bílý chléb, přidat do zeleninových salátů, ale také s nimi dochutíte výborné špagety. K přípravě bazalkového pesta spotřebujete velkou dávku čerstvé bazalky, ale tu budete mít doma i v zimním čase. Když si koupím bazalku k vaření, zbytek skleníkové rostliny obvykle nejde udržet při životě. Pak se vždy vyplatí rychle ji spotřebovat a vyrobit alespoň malou skleničku bazalkového pesta. Větší problém mám s tím, abych nesnědla všechny piniové oříšky, které jsou v rozmixované směsi podstatné...

VÝVAR V PRÁŠKU

4

Instantní polévky jsou hitem rychlé kuchyně. Samozřejmě nehovořím o těch kupovaných, směs na pořádně silný zeleninový vývar si totiž vyrobíte i doma. Potřebujete k tomu pouze sušičku a minimum času na očištění zeleniny (zeleninu pohodlně nasušíte i v troubě). Do polévkové směsi patří sůl, houby i bylinky, v zimním období neváhejte přidat i předem sušené. V konečné fázi vše jemně umelte nebo rozmixujte na hrubší směs. Až si vývar připravíte, budete překvapeni jeho silnou chutí, ale především budete mít vývar během 15 minut vždy po ruce!

PRACHARANDA

5

Také sladkostmi živ je člověk. Je správný čas na vaření a pečení z podzimní úrody hrušek. Máte-li jich skutečně dost, nasušte si skvělé křížaly, a pak je rozemelte na prášek. To co vznikne, je pravá staročeská pracharanda, která se uchovávala v kameninových hrncích a používala jako náhradní sladidlo. Protože svou chutí připomínala skořici, spolu s ní se pak sypala na placky, bramborové šišky a jiné dobroty. Jak dokonale sladí si vyzkoušejte třeba na mini koblížkách, které jdou tvarovat lžičkou. Také dnes můžete s pracharandou experimentovat - pokud ji zalijete horkou vodou, pochutnáte si na perfektním ovocném podzimním čaji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.