5 VALENTÝNSKÝCH SLADKOSTÍ

LEDNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – KVĚTINÁČ S DEKOREM
31.1.2022
BARVOU ROKU 2022 JE DYNAMICKÁ FIALOVÁ
2.2.2022

Alespoň občas musí být život trošku sladký. Důvodů je spousta, může to být právě Valentýn, anebo kterýkoli den, který si přejete prožít obklopeni láskou.

Ne, že by se o svatém Valentýnu musely za každou cenu konzumovat jen laskominy, ale většinou se na ně těšíme. Čokoláda, našlehaná smetana, oříšky, zmrzlina a víno... proč ne? Ostatně každá jiná oslava se většinou neobejde bez upečeného dortu, kterým se někdo z rodiny pochlubí.

Svátek zamilovaných letos připadá na pondělí (14. 2.), a tak je ještě trocha času na přemýšlení, co dobrého nachystat, kde objednat květiny nebo sehnat vhodný dárek.

Řadu tipů naleznete i u nás - inspirací může být galerie pod článkem a především náš e-shop decoDoma.

Krabice jsem původně chystala ke svátku maminek, ale úplně stejně se budou hodit pro vytvoření osobitého dárku pro partnera či partnerku. Skládání je naprosto jednoduché a do sympatické krychle se vejde buď patrová bonboniéra, nebo kytice růží, elegantně upravená do dárkového tvaru. V návodu se dozvíte (proklik zde nebo obrázkem) jak na to, aby květiny neuvadly a pokud dokážete připravit i domácí pralinky, pak čtěte dále...

Tyto pralinky jsou přímo věnované valentýnskému slavení. Plněné čokoládové bonbony s oříškem a marcipánem dostaly svůj výmluvný tvar díky silikonové formě, s níž se mi velice dobře pracovalo. Tvárný silikon je pro výrobu bonbonů ideální. Když čokoláda ztuhne, prsty snadno vytlačíte jednotlivé kousky ven, aniž byste je poškodili. Ve formě si vytvarujte například i bylinkové máslo, želatinové bonbony pro děti nebo efektní led do koktejlů.

Křehounký dezert z bílkového těsta nadchne každého, kdo ho ochutná. Navíc je to jeden z nejrychleji připravených dezertů vůbec. Stačí jen našlehat pevný sladký sníh a pozvolna ho upéct v troubě. Zdobení šlehačkou a ovocem už může být naprosto libovolné, podle preferovaných chutí. Také vzhled dortu může být individuální. Vedle klasického polokulatého tvaru lze sněhovou hmotu rozhrnout do tvaru střapatého obdélníku, nebo si vytvořte malé hromádky z nichž vzniknou lákavé porce na talířek. Rozhodněte se až budete mít v rukách nádherně lesklou hmotu, která vás sama inspiruje.

Představte si, že vás do nového dne probudí kakaové košíčky naplněné karamelovým krémem. Stačí pro ně zaběhnout do lednice a pokračovat v lenošení... Tak přesně toto se mi v životě nepodařilo zažít, ale líná dopoledne znám a doporučuji je kdykoliv je to možné. Kdybyste přeci jen chtěli připravit tuhle dobrotu, vyzkoušejte přípravu křehkého těsta pomocí mixéru s křížovými noži. Jednak ho nebudete zahřívat rukama (což křehké těsto nemá rádo), a přitom bude hotové během několika mála minut. Korpusy a karamelový základ na krém vypracujte večer, zdobení košíčků ponechte na ráno. Už teď se můžete těšit.

Koláč, jehož základ tvoří veliká porce mletých oříšků a čokoláda, to vše ve společnosti křehkého máslového těsta, potřebuje jen schůzku ve dvou a šálek výborné kávy. Srdíčka vykrojíte ze základního těsta pomocí sady vykrajovátek v různých velikostech, což vám umožní na povrchu koláče složit libovolný vzor. Když ořechová náplň zpevní, srdíčka se stanou její součástí. Tento jednoduchý efekt se vytvoří zcela sám. 


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.