5 TIPŮ PRO VÁNOČNÍ ÚKLID

ANDĚLSKÉ STOLOVÁNÍ
7.12.2015
MOHOU ZA TO MUCHOMŮRKY
9.12.2015

Vánoční úklid je pojem. Brr, naskakuje při něm husí kůže. Přitom jsme si ho vypěstovali dobrovolně. Jako bychom celý rok neuklízeli a nedávali věci do pořádku. Nyní, k jedinému datu chceme mít doma všechno v největším lesku.

Vánoční svátky jsou nejkrásnějšími svátky v roce. Všechno je v tuto dobu mimořádné. Cítíme se docela jinak, dokážeme vařit pracné dobroty, vítáme návštěvy, což přináší potěšení i zmatek. Není nám za těžko obrátit byt vzhůru nohama, i když si říkáme, že je to letos naposledy a za rok si raději zajdeme na procházku a na svařák. Úklid a soulad je pro nás důležitý.

Vždycky dopadnu stejně. S hadry, košťaty a leštěnkami začnu v jednom koutě a končím úhlopříčně v druhém. Není mi pomoci. A je to ještě horší. Dělám si seznam a odškrtávám si splněné body. Radím vám – nedělejte to. Zkuste se na to letos podívat jinak. Udělejte základní očistu nábytku, oken, podlah a textilií; normálně všeho, co to potřebuje. Ale pak místo srovnaných šuplíků a poliček v komoře, přerovnané knihovny a na hodinu uklizeného dětského pokoje, oblékněte byt do svátečních šatů. Alespoň já se na to chystám a pro letošek jsem se vyzbrojila zbrusu novým seznamem:

TEXTILIE   Tohle je úklidový efekt číslo jedna. Přeberte prádelník a nachystejte si sváteční ubrusy a ubrousky. Do koupelny pořiďte zbrusu nové huňaté ručníky a z ložnice odstraňte květované povlečení. Připravte si zimní lůžkoviny v pastelových barvách nebo v módní barvě pomerančů. Lůžko zastelte bavlněným přehozem, případně přikrývkou s beránkem, který vybízí k zachumlání. Takhle nějak vypadá pohodová zima.
Sedačka v obýváku dostane při lenošení pořádně zabrat. Není čas ji schovat do nového povlaku? Skvělým řešením jsou bielastické potahy, které spolknou nejrůznější tvary sedacího nábytku. Můžete to vyzkoušet.

NÁDOBÍ, KROK DOPŘEDU  Pokud máte pořádně naplněné skříňky s nádobím, jako já, pak potřebujete přesunout „letní“ nádobí dozadu a zimní servisy kupředu. Přitom si docela dobře uklidíte kuchyň. Využijte toho, že vám vše projde rukama, a že se hodí nějaký ten otlučený kousek vyřadit. Hned ho nahraďte novým, který vám na svátečním stole udělá radost.

3  HLOUBKOVÝ ÚKLID V KUCHYNI  Když už jste v kuchyni, není zbytí, je třeba prověřit lednici a mrazák. Přeberte zásoby, abyste nenakupovali zbytečně a měli místo na ukládání potravin. Celé svátky se beztak budou točit kolem jídla a vaření. Vypracujte si soupis všeho, co musíte dokoupit. S tím souvisí i grunt věrné kamarádky myčky. Určitě potřebuje vyčistit útroby, aby byla připravena na steč. Pořiďte si praktické úložné koše na třídění odpadu. Bude ho spousta. Na nepřístupných místech, škvírkách baterií, sporáků a na spárách kachlíčků pomohou kartáče na odstraňování nečistot. Jsou na baterii a udělají spoustu práce za vás.

4  PRAKTICKY POVINNÉ  Zima si vyžádá v bytě různé úpravy. Za dveře pořiďte plastový odkapávač na obuv (zachytí to nejhorší). Přemíra vlhkosti v některých částech bytu může být rovněž na obtíž. Včas sem umístěte pohlcovač vlhkosti. Uvnitř je absorpční přípravek, který funguje naprosto spolehlivě. Používám ho již řadu let a vždy se divím, kolik vlhkosti pochytá. Na zimu se vyzbrojte kvalitními mopy na úklid. Fungují za sucha i za mokra. Častý taneček po podlahách vás pak nebude tolik zlobit. A nezapomeňte na pěknou novou rohožku. Je to takové první uvítání pro každou vaši návštěvu. Pokud se neberete vážně, může být i drobátko výstřední.

PŘÍJEMNOSTI  K čistému bytu patří vůně. Nevtíravá vůně patří na toaletu, do obýváku zase patří vůně jehličí a do kuchyně vanilka, čaj a čerstvá káva.

Pokud dojdu ve zdraví k tomuto bodu, bude to fajn. Přeji vám, abyste zvládli vše, co jste si předsevzali – ale jestli si uděláte seznam, rozumně ho vydělte dvěma. V lednu se dá v úklidu klidně pokračovat :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.