5 TIPŮ PRO LETNÍ VEČERY SE SVĚTÝLKY

VENKOVSKÝ PUDINKOVÝ KOLÁČ ANEB BEZ ZÁSTĚRY TO NEJDE
2.8.2021
ČERVENÁ V BYTĚ V PODOBĚ LETNÍCH MÁKŮ
4.8.2021

V záři svíček k sobě mají lidé blíž. Užijte si romantickou atmosféru, dokud zvou teplé večery k venkovnímu posezení.

V naší zemi jsme velkými milovníky svíček a světýlek všeho druhu vůbec. Svíčky si rádi kupujeme, ale také si je dokážeme sami vyrobit, odlít nebo zkrášlit všemožnými způsoby, děláme z nich milé dárky pro své blízké. Sympatický svícen jde vyrobit i z obyčejné sklenice, která momentálně zahálí ve spíži. Stačí trocha přírodnin, korálků, kdo vládne barvami a štětcem může malovat, polepovat, vytvářet mozaiky z korálků i skleněných střípků. Téměř všechny materiály dokáže prostoupit světlo svíčky,  magické až čarovné, mající moc spojit se s kouzlem okamžiku, který právě prožíváte. Ale i když nic neočekáváte, a máte jen dlouhou chvíli, propůjčí vám mihotavé světlo plamínků velkou pohodu. Svíčkám patří velký dík za to, že dokážou zpomalit naše kroky i uklidnit mysl po těžkém dni.

Tuhle moc mají jen květiny a teplé světlo svíček, které může vonět po levanduli, po skořici nebo po jahodách. Pokud máte rádi jemné vůně, pořiďte si svíčky hořící ve skle. Jsou objemné a vydrží hořet kolem 100 hodin, a pokud si pořídíte svíčku se 3 knoty (váží 1 kg), hoří až kolem 250 hodin. Podobné svíčky patří k elegantním bytovým doplňkům a budou vám dělat společnost po dlouhý čas. 

Přechod na terasu, balkon i zahradu si můžete ozvláštnit světelnými řetězy. Teď je ta vhodná chvíle pro oslavu letních večerů. Ale řetězy s LED žárovkami navodí sváteční atmosféru i ve dnech všedních a šedivých. Rozsvícená světýlka vám pomohou najít radost i v úplně obyčejných věcech.

Sezona zavařování je v plném proudu, ale věřím, že chcete-li si vyrobit jednoduchou lucernu na zápraží, jednu dvě sklenice uhájíte. Robustní svícny jsou totiž zhotoveny z běžných sklenic - třeba od okurek. Polepíte-li je plastovými krajkami, nijak je neznehodnotíte. Až je budete potřebovat, krajky jednoduše sloupněte a zbytek lepidla odstraňte drsnou houbičkou. Plastové kraječky zakoupíte v galanterii, anebo můžete rozstříhat části ubrusu, který nepoužíváte. Návod naleznete v příslušném článku.

Tenhle trik u stolu pokaždé zapůsobí. Květinové aranžmá spojené s vodou je atraktivní, tím spíš, že se v něm ukrývá hořící čajová svíčka. Tehdy mě k němu inspirovalo nádobí s jemným dekorem, které už na e-shopu nemáme, ale mohu vám za něj nabídnout celou řadu podobných jídelních souprav, naleznete je ZDE. Svíčka hoří doslova pod vodou, takže spojíte dvě věci v jedno - květinovou aranž a svícen. Jen myslete na to, že voda se začne postupně zahřívat, takže do aranžmá nedávejte drahé kupované květy. Úplně postačí drobné květiny z louky nebo otužilejší trávy. Ty vaše stolování nepokazí a hned tak nezvadnou.

V mém dětství se citrony prodávaly zabalené do voskovaných papírků s reklamami cizích zemí. Voněly, protože nebyly ošetřeny chemií a nad zbylými papírky se dalo krásně snít. Ten, kdo je sbíral, mohl ty se stejnými obrázky směnit za něco neméně užitečného. Citrony patřily k maminčinu pečení i k neduhům spojeným s absencí školní docházky. K citronům mám zvláštní vztah, a ač nejsou pro naši zemi typické, mám je ráda. Když je čas, i z jejich kůry vytvářím malé svícny. Hodí se k pohodě lehkých letních večeří, a vy si je můžete udělat také. Jakmile se v nich rozehřeje všechen vosk, celý citron se prozáří. Je to velice hezké. 

Květy hortenzií se pomalu vybarvují do své krásy. Kvést budou ještě dlouho, a i když je třeba nemáte možnost pěstovat, určitě narazíte na někoho, kdo vám jeden květ věnuje. Hodí se totiž znamenitě pro výrobu romantických  svícínků. Stačí jen pár kvítků vylisovat a pečlivě nalepit na povrch hladké sklenice. Drží tak dobře, že je tam naleznete i za rok, a i když jejich barvy vyblednou, stanou se skvělým doplňkem interiéru ve stylu dávno zašlých časů. Do sklenic schovejte malé čajové svíčky, které budou v bezpečí a vy si můžete užívat klidných večerů nebo vytvářet malé dárky s romantickým květinovým dekorem.

svetla5
5 / VENKOVNÍ POSEZENÍ

v záplavě světýlek

Ještě dlouho budeme užívat pohody na zahradě. Kdo se vyzbrojí vestami, teplými dekami a polštáři, tak určitě až do pozdního podzimu. Pokud jste si pro vychutnání letní pohody dosud nepořídili svíticí řetěz, učiňte tak letos. Ať už si vyjdete na čerstvý vzduch, nebo se skryjete před nízkými teplotami, světelná výzdoba vám navodí pěkný zážitek z letní noci. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.