5 TIPŮ NA VÝROBU MEDU A MEDOVÉ DOBROTY

PRAKTICKÁ I VESELÁ ZÁDVEŘÍ
4.5.2020
NA VLNKÁCH MĚKKÝCH POLŠTÁŘŮ
6.5.2020

Lidé znali med už v době kamenné. Za tento přírodní zlatý produkt jsme vděčni včelám a zato k nim chováme velikou úctu.

Kdysi jsem se dočetla, že včela za svůj kratičký život vyprodukuje takové množství medu, které se rovná necelé kávové lžičce. Během vteřiny se olíznete, a je pryč... Od té doby neumím nechat nazmar ani jedinou kapku. Med včely vyrábějí z nektaru, to je sladká tekutina vylučovaná květy, nebo z medovice (z jehličí a listů stromů) a teprve enzymy obsažené v jejich slinách přeměňují nektar na med. Je to bezesporu jeden z přírodních zázraků, z něhož máme užitek po staletí.

Med obsahuje mnoho přírodních látek, různých polyfenolů, jež neumím vyjmenovat, ale tyto látky jsou neustále podrobovány výzkumu, protože u mnohých z nich byly zaznamenány antikarcinogenní a protizánětlivé vlastnosti pozitivně regulující náš imunitní systém. Mnohým z nás chutná med více než tradiční cukr. A to je dobře, protože toto přírodní sladidlo mohou jíst v malém množství i diabetici - sice ne po lžících, ani rozpuštěný v nápojích, ale ve spojení s pevnými potravinami. Med je nejzdravější, když ho konzumujeme bez zahřívání, ale moc dobře se hodí do teplé kuchyně a tak ho užíváme různými způsoby.

Pravý med získáte pochopitelně jen od včelaře (nejvzácnější je med vřesový), ale různé druhy tzv. medů si můžeme dokonce vyrobit sami. Jedná se sice jen o různé kulinární náhražky, ale chutnají znamenitě. Určitě znáte med z bylinek - nejznámější je pampeliškový nebo sedmikráskový, koupit si můžete med z agáve i ze sladkých hrušek. Pravý med se hojně využívá i v léčitelství, ale to už všechno znáte:

med - elixír zdraví

  • Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Jeho účinnost ve spojení s léčbou virových onemocnění je známá. Ať ho užíváte jen na lžičku nebo jako součást vlažného nápoje, začněte vždy hned s prvními příznaky nemoci a pokračujte několikrát denně až do vyléčení.
  • Pokud medem sladíte nápoje, pak je třeba vědět, že při teplotách vyšších než 42 °C se ničí jeho účinné látky.
  • Med je uznávaným lékem i při vnějším užití. Pomůže při hojení povrchových ran, protože dobře dezinfikuje a rychle regeneruje suchou kůži, popraskané rty apod.
  • Pro výborné regenerační účinky se používá i v kosmetice, neboť hydratuje a regeneruje pleť i vlasy. Med bývá součástí mnoha šampónů, sprchových gelů, pleťových masek i krémů.
  • Pravidelné užívání medu před spaním pomůže zahnat nespavost a pokud ne, pak vás alespoň příjemně zklidní. Přes den uleví při nervovém vyčerpání i stresu.
  • Med zklidní žaludek při žaludečních vředech, kocovině i po různých nevolnostech. Látkám v medu obsažených se přičítají dokonce afrodiziakální účinky.
1

MED Z PAMPELIŠEK


Pampeliška lékařská je bylinou z níž využíváme všechny její části - z květů plných pylu a nektaru připravujeme med a víno, z listů plných vitaminů vznikne extrémně zdravý salát s léčivými účinky pro ledviny a játra, z kořene se vaří náhražka kávy. Zlaté květy přitahují včelky jako magnet, ale tahle plevelná rostlinka roste naštěstí úplně všude, takže se podělíme. Na jaře si většina z nás, co ráda zavařuje, dopřeje trochu té práce s pampeliškovým medem - nebo lépe řečeno sirupem. Je spojená s hezkou procházkou po krajině a do spíže pak přibudou první skleničky uskladněné na zimu.

2

HRUŠKOVÝ MED


Přidávám ještě jeden recept na medovou náhražku, tentokrát z dálky za velkou louží. Pear Honey, hruškový med, k nám doputoval z Ameriky a potvrzuji, že je sladký, jak to jen hrušky umí. Před okamžikem jsem tento loňský med přidávala do domácího jogurtu (brzy nabídnu recept) a je výtečný. Jeho výroba je nesmírně jednoduchá a v tamějších rodinách se recept předává z generace na generaci stejně tak, jako u nás ten pampeliškový.

3

KRÉMOVÁ PLÁSTEV


Tento recept nemá s medem (kromě dochucení krému) mnoho společného, vyjma toho, že jsem krému navršenému na piškotový dortík dala vzhled včelí plástve. Za tento vtípek může obtisknutí bublinkové fólie do povrchu dortu. Máte-li doma podobnou, důkladně ji ručně vyperte, nechte uschnout a pak můžete čarovat. Důležité je, abyste fólii odstranili až po ztuhnutí dortu v chladničce. Včelky jsem vymodelovala z mandlového marcipánu a dokončila křidélky z mandlových lupínků. Těsto na dort si vyberte nejlépe z vlastní kuchařky. Je jedno, zda bude čokoládové nebo žloutkové, připravte si ho tak, jak to máte rádi.

4

MEDOVÁ KACHNA


Červené víno, pořádná porce medu, pepř a badyán, to je základ téhle výtečné pochoutky. Říkám jí černá kachna, protože dílem toho, že se maso koupe v sójové omáčce a vínu, dokonale se obarví. Příprava kachny je téměř bezpracná, ty skvělé ingredience se postarají o to, aby vám chutnalo.

5

MEDOVNÍK


V závěru nemohu nevzpomenout dort dortů, a to je medovník. Dort, který se rozleží a voní po medu, je v naší kotlině pořádně oblíbený. Patří k němu mléčný krém, karamelová chuť a spousta ořechů. Napečení medových plátů chce trochu trpělivosti, ale na druhé straně je práce s nimi tak rychlá, tedy musí být (protože jak těsto na ně vychládá, začíná mírně tuhnout), takže dort zvládnete fofrem.

Protože se blíží nedělní Den matek, možná stojí za úvahu, zda se do něj nepustit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.