5 TIPŮ NA SOUDOBÉ NÁDOBÍ S TRADICÍ

BROSKVE NA DVA ZPŮSOBY
6.9.2021
SPĚTE V PONOŽKÁCH, JE TO TERAPIE
8.9.2021

Obdivujete-li předměty, jejichž tvary vycházejí z tradičních forem minulých desetiletí, pořiďte si je do své domácnosti. Budou vám dělat radost každý den.

Nemusíte být chalupáři, ani sběratelé starožitností, abyste se ve svém zbrusu moderním příbytku zamilovali do krásného tvaru buclatého džbánku, do křivek krajkoví, byť převedeného do moderní struktury záclon, nebo do hladce opracovaného dřeva kuchyňského válu, na němž budou vznikat domácí dobroty. Velká spousta předmětů denní spotřeby mají své předchůdce v minulosti, a i když jejich vznik vybrousily k dokonalosti soudobé technologie, stále v nich spatřujeme tradiční umění.

Nikdy nepřestanu obdivovat práci lidských rukou, fortel, řemesla, která dala základ všemu, co dnes umíme a rozvíjíme. Lidé dříve netvořili samoúčelně. Vše, čemu se věnovali, mělo své poslání, a fungovalo to tak po staletí. Třeba ošatka na kynutí chleba se do dnešních dnů měnit nepotřebovala. Snad je jen trochu vylepšená dekorem vyrytým do dřeva na svém dně, který chléb dozdobí. 

Mnoho výrobců nám tyto zašlé časy zprostředkovávají tím, že kopírují formy starých výrobků a my je pak v kuchyních s oblibou užíváme. Koupit si můžete například zbrusu novou bábovku, v níž se peče jedna báseň a přitom má tvar staré oprýskané formy po prababičce, nebo nedostižný keramický pekáč i hrnek na nakládání okurek. Možná i pro vás veškeré technické vymoženosti nenahradí těžký mlýnek na mák z poctivého železa. Všechny tyto radosti vám rádi zprostředkujeme prostřednictvím našeho e-shopu.

1

ošatky na kynutí chleba


14706_1_z1

Dřevo a veškeré přírodní produkty jsou zcela jistě prvními materiály, které dokázal člověk zpracovat a využít ve svůj prospěch. V domácnosti bylo ze dřeva skoro vše. Necky na prádlo, vědro na vodu i dlabané misky na jídlo, které se dělaly z čerstvého dřeva. Ošatky na chléb se pletly ze slámy, i dnes se dají u nás koupit. Mnohem snazší a jednodušší výroba je však z exotické liány - z ratanu. K dostání je spousta tvarů i velikostí, takže si svůj kváskový chléb můžete upéct podle přání.

2

pákový lis na brambory


15678_z1

Brambory byly a jsou základní potravinou, kterou konzumujeme pravidelně. Dá se z nich vytvořit spousta jídel - od sladkých až po slaná, pro něž je často třeba brambory rozmělnit. Sloužily k tomu všemožné kuchyňské nástroje, struhadla a mačkadla, ale k nejužívanějším patřil praktický lis, který se v málo pozměněné podobě užívá i dnes. Často ho využijete při pečení oblíbených tradičních placek - lokší, pro něž je malou inspirací krátké video.

3

nestárnoucí kávomlýnky


18667_vykryt_e_z1

Skřípající kafrmlejnek byl součástí kuchyňské výbavy v každé chalupě. Proto se jich tolik zachovalo i do dnešních časů. S kávou už to bývalo horší, té bylo nedostatek. Dnes se vaření kávy věnují odborníci a dokonce zaznívají i hlasy, které hájí mechanické mlýnky, protože melou hruběji, než některé elektrické mlýnky, a taková káva je ideální pro moka konvičku nebo frensch press. Pokud se vám navíc líbí retro styl, je tu o důvod víc, proč se přiklonit k ručnímu mletí kávy. S přebytky kávové sedliny si také poradíte, patří do bio odpadu a kde všude ho můžete v domácnosti využít, se dozvíte ZDE.

4

keramika k nakládání


13021_v1_z1

Podzim klepe na dveře, a to bude nejlepší čas pro nakládání pevných hlávek zelí na zimu. O zdravotních benefitech zelí není pochyb, proto to konečně jednou vyzkoušejte. Pořiďte si k tomu keramický hrnek - tento je určen pro nakládání okurek, ale zvládne obojí. Touha tvořit vlastníma rukama přivedla kdysi lidi k hrnčířskému kruhu. Byl to vynález, díky němuž dostalo využití hlíny první design. 

5

malované smaltované nádobí


18485_113514_3_eshop_z1

Smaltované nádobí patří k dárkům, které potěší. Každá generace se s těmito tradičními kousky setkala. Patří k nim syté barvy a malba často čerpající z lidových prvků. Ze stejnými motivy pracovaly návrhy potisků modrotisku, plátna barveného indigem s bílými vzorky. Právě tato technika stála předlohou pro tyto smaltované výrobky, z nichž si můžete pořídit pekáček nebo konvici na mléko a další plecháčky. V pekáči si upečte například pravou řepnou buchtu, která vám bude zaručeně chutnat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.