5 TIPŮ NA SLADKÉ VELIKONOČNÍ PEČENÍ

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA VE SKLE
19.3.2018
OBLÉKNĚTE JARNÍ OKNA
21.3.2018

Pečení sladkých pochoutek patří společně s pomlázkou a dalšími rituály k radostem velikonočních svátků. Těšíme se na ně také proto, že pomyslně zameteme za zimou a otočíme klíčem k jaru…

Tradiční velikonoční pečivo, k němuž patří především beránek, jidáše a mazanec ve tvaru bochníku, se v mnoha rodinách rozšířilo o řadu dalších dobrot. Leckde se peče drobné cukroví (podobně jako o Vánocích), ale s tvary oveček, zajíčků a dalších mláďátek symbolizujících jaro. V oblibě jsou také malované perníčky a různě ochucené bábovky a jarní rolády. Dnes už není zapotřebí, aby napečená těsta vydržela po dlouhou dobu vláčná. Vše připravujeme čerstvé až na poslední chvíli. Cukroví a dortíky často zdobíme ovocem a pojídáme s kopečky domácí šlehačky. Nicméně králem všeho pečení je jednoznačně mazanec, který připravujeme podobně jako naše babičky – s láskou.

Kdyby vám k sladkému pečení z arzenálu forem a vykrajovátek něco chybělo, určitě se podívejte na náš e-shop.


velikonoce1

1 Keramické formy  Pečení v keramice je příjemné a veskrze tradiční. Možná, že máte schovanou formu po prababičce, což je opravdový poklad. V kamenině, jak se říkalo, své výtvory zaručeně nepřipálíte, a máte jistotu, že je lehce vyklopíte ven (recept na mandlového zajíčka zde). Některé formy se skládají ze dvou částí, takže např. upečený beránek bude mít i zádíčka (také tuto formu naleznete na e-shopu). Naši předkové rozhodně netušili, že keramické formy a litinové odlitky budou mít jednou označení 3D :o)

DSCF1518

2 Plech na muffiny prostě musíte mít  Využívám ho na slané i sladké pečení. Klidně do něj vmáčkněte i mleté maso plné bylinek a koření, nebo jen prošlehaná vejce se sýrem. Uvidíte, že ho o svátcích ani nestihnete uklidit. Koledníky a návštěvy překvapte třeba sladkými muffinky naplněnými lahodným citronovým krémem (lemon curd, recept přikládám). Dělám je tak, aby připomínaly rozkrojená vejce. Přejete-li si alkoholickou verzi, pečivo naplňte hustým vaječným koňakem.

velikonoce4

3 Vykrajovátka  Pro všechny, co rádi vykrajují, tu mám výtečný recept na těsto se zázvorem a pomerančovou kůrou. Cukroví je křehké hned po upečení, takže ho nemusíte dělat moc dopředu. Symbol vajec je zkrátka o Velikonocích všudypřítomný – do jednotlivých tvarů vykrojte kruhový otvor a cukroví spojte zlatavě žlutou zavařeninou. Cukrové krasličky klidně nahradí i ty ručně malované.

velikonoce3

4 Bez mazance to nejde  Mazanec se peče z tradičního těsta na vánočku, máme ho tedy v nedávné paměti. Má tvar bochníčku nahoře rozkrojeného do kříže. Kynuté těsto je však tak tvárné, že z něj lze umotat v podstatě cokoli. Vloni jsem si pohrála nejen s jeho obarvením kakaem, ale pruhované věnečky jsem o Velikonočním pondělí podávala i s vařenými vejci, k nimž zase patřil čerstvě upečený chléb. To vše završeno cibulákovým dekorem vytvoří nejen pěkný stůl na chalupě, ale s bílými doteky nažehleného ubrusu i slavnostní eleganci ve městě.

velikonoce5

5  Ještě něco pro děti  Vracím se k plechu na muffinky. Toto je další z malých nápadů, jak v něm napéct na jarní koledu. Veselí zajíčci vám moc práce nedají, a pěkně rychle se po nich zapráší!

Víte proč je o Velikonocích všude tolik symbolů zajíčků? Kdysi dávno se do forem ve tvaru zajíců dávalo chlebové těsto, do něhož hospodyně zapekla vejce. Děti si pak myslely, že vejce snáší zajíček. Prý se takto zrodil zvyk, hledat o koledě vejce po celé zahradě. Děti tu vídaly na jaře živé zajíce hledající obživu.

 


3 Comments

  1. Dana napsal:

    Beránek k velikonocům neodmyslitelně patří, ale jsou i tací, kteří prostě sladké nemusí.
    Chléb se však hodí vždycky. Vloni jsem pekla beránka z chlebového těsta a vypadal nádherně!
    Množství je na velkého beránka (jak koupíte v obchodech).

    Chleba domácí
    hrníčkový:

    3 hrnky hladké mouky ( myšleno čtvrtlitrák, já používám odměrkový na 250 ml)
    1,5 hrnku vlažné vody – z té vezmu trošku na vzejití kvasnic, možno přidat lžičku soli
    vrchovatá lžička soli
    lžička kmínu (drcený)
    1 kostka droždí

    nechat kynout v na 50 stupňů předehřáté troubě, formu vymažu sádlem, peču nejprv přikryté, až nakonec dopékám kůrku.
    Věřte, že i po takovém „beranovi“ se jen zapráší, k vajíčkům…a vůbec.

  2. Dana napsal:

    K těm kvasnicím to měl být cukr…to je ten „přednabízecí“ slovník…

  3. Jana napsal:

    Zdravím, paní Dano,
    váš recept zní velmi dobře. Je to výborný tip pro sváteční pečení. Díky za příspěvek a krásné svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.