5 TIPŮ NA SLADKÉ ŘEZY NA PLECH

ZELNÉ PLACKY S CIBULÁKEM
25.1.2021
PROČ SI POŘÍDIT DIFUZÉR/AROMALAMPU
27.1.2021

Za okny poletuje sníh, a to je tak nejlepší čas na upečení něčeho dobrého. Sladkostem v zimě neutečete. Zkuste něco rychlého na plech.

Pokaždé, když chci být s pečením rychle hotová, sáhnu po věrných formách - bábovkách, srnčích hřbetech apod., ale stejně vydatně jim sekundují plechy do trouby. Takové ty s trošku vyššími okraji, aby se lité těsto nikam nerozuteklo. V nich je těsto nízké a propeče se mnohem rychleji. Když zbude čas, nebo nejsem zrovna líná, přidám krém, polevu či čokoládu, a užívám si toho, že celek nemusí být výstavní, protože až se z plechu vyloupnou úhledně nakrájené řezy, bude prostřeno jak ze škatulky.

Leden je obdobím, kdy si začínáme hlídat kalorie, protože půl zimy je ještě před námi a mnoho toho letos nenasportujeme. Při mlsání se však držím jedné výmluvy - když si dáte sladký kousek k snídani, a pak během dne už nehřešíte, do večera máte dostatek času dostat cukry z těla ven. Takže si rozhodně odepřete odpolední kávu s dortíkem, a tu a tam si po ránu podepřete život :o)


 

Je obvyklé, že cukr v perníkovém těstě nahrazuje med, ale souzvuk kandovaného ovoce, švestkových povidel a čokolády není bez prohřešku. Nicméně upéct perník je skutečně skvělou záležitostí. Dělávám ho často kolem Vánoc a po celou zimu, protože je plný skořicové vůně a pomerančové kůry. Což mi připomíná, že vám časem musím upéct letní ladění perníku, aby plech na pečení nezahálel...

Tento retro dezert se na našem blogu v krátkém čase vyšplhal do TOP desítky. Předběhnout víc jak tisícovku ostatních článků, to už je něco! Zřejmě je obliba nadýchaných krémů v odpalovaném těstě typu větrníků a věnečků, neodolatelná. Tuším ale, že za úspěchem mraků je právě plech do trouby. Vytvářet samostatné tvary a plnit je krémy, je přece jen o trochu pracnější.

Bezlepkové těsto na bázi pudinkových prášků vznikne během čtvrt hodinky, a pak už jen záleží na vás, jak si řezy nazdobíte. Sezonní ovoce lze v zimě nahradit kompotovaným, a k rychlému nazdobení našlehanou smetanou využijte jednorázový či silikonový sáček, s nímž se snadno pracuje. Těsto je trošku sušší - podobně jako piškot, takže smetana se postará o potřebnou vláčnost.

Jednoduší pečení už vám ani nemohu nabídnout. Za úspěchem těchto řezů se skrývají tabulky kokosových cukrovinek Margot. Stačí je jen nastrouhat, spojit s klasickými surovinami, které máte vždy v kredenci, a během chvilky je plech v troubě. Margotkové řezy voní po rumu a po kokosu, a společně s dobrou čokoládou si docela určitě pochutnáte.

Název napovídá, že vznikne smetanová pochoutka s kousky čokolády. Nepečený korpus můžete vytvořit ze sušenek spojených máslem jak jste zvyklí, anebo vyzkoušejte rozdrcené celozrnné kukuřičné chlebíčky, které ušetří kapsu a ve výsledku vás překvapí novou chutí. Základ je trošku drobivější, ale až řezy společně s tvarohovým krémem pořádně vychladíte v lednici, vše se spojí do úhledného celku.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.