5 TIPŮ NA OSLAVU JABLEK

ZAPRÁŠENÉ LEVANDULOVÉ SUŠENKY ANEB PEČENÍ S AMONIEM
9.8.2021
ÚDRŽBA A ČISTĚNÍ MATRACÍ
11.8.2021

Jablka milují slunce, takže přívaly dešťů stromům v poslední době nesvědčí. Doufejme, že tohoto nenahraditelného ovoce bude dostatek a užijeme si všemožných pochoutek.

Na mnoha místech naší země začnou tak asi za měsíc probíhat slavnosti jablek, při nichž se sadaři pochlubí se svými výpěstky. Jablek se letos urodilo méně než vloni a určitě to vidíte i na svých zahradách. O to víc si vážíme každého kousku tohoto ovoce typického pro naši kotlinu. 

Ovocné stromy jsou důležitým prvkem v krajině a krom výpěstků, které nám upevňují zdraví, mají významnou mimoprodukční funkci. Můj táta, který amatérsky sadařil, říkával: „ani jeden den bez jablka”, což nám doma nemusel připomínat. Takové odrůdy už asi nikdy neochutnám. Mrkněte se, zda se ve vašem okolí nepřipravuje některá z výstav ovoce. Stojí za to vzdát hold nejen práci pěstitelů, ale také ochutnat a přinést si domů jablíčka s vůní a chutí, která běžně nekoupíte.

V každém případě můžete už teď přemýšlet o tom, co si z jablek vytvoříte dobrého. Zralé plody lze spotřebovat tisícerým způsobem. Využijte osvědčené a milované rodinné recepty, a pokud se dáte zlákat novými nápady, tady je pětice z mojí kuchyně i s tipy na šikovné formy na pečení.

Léto přeje ovocným knedlíkům. Proč ne, vždycky říkám, že kalorie se dají v létě lépe vysportovat. Po těchto jablečných knedlících ale příliš neztloustnete. Těsto totiž obsahuje velký podíl jablek a mouka je tam jen jako pojidlo. Přidáte-li nastrouhané mandle, skořici, vejce a citron, jsou tu knedlíky jako malované. Aby lépe klouzaly do krčku, doporučuji ještě trochu malinového přelivu. Je to dobrý tip na letní oběd, který bude chutnat i dětem.

Ještě jeden recept dělám, kde jsou jablíčka součástí těsta - a to je jablečná bábovka. Je vláčná, hebká, letní i podzimní. To je čas, kdy se hodí přinést ji na stůl a vyklopit ji z pěkně tvarované formy. Bábovkové formy miluji. Kdyby nebyly tak neskladné (kromě silikonových samozřejmě), sbírala bych je jak motýly. Na e-shopu jich máme pěkný výběr, a určitě vám neuniknou nové formy Majestic, které jsou zhotoveny z litého hliníku, takže dokonale kopírují i složité reliéfy. Až v nich budete péct, nezapomeňte pečivo vyklopit ještě horké.

Tenhle koláč se jí klidně lžící, podobně jako krambl. Máte-li keramické zapékací misky, vytvoříte koláčové porce pro jednu osobu. Jablka v nich zapékám v zakysané smetaně. Je to hodně jednoduchý a rychlý dezert také díky tomu, že využijete hotové listové těsto. Recept je připraven pro 20,5 cm dlouhé formy, které momentálně na skladě nemáme. Pokud však dávku všech ingrediencí vynásobíte dvěma, pak získáte recept pro klasickou zapékací formu (viz galerie pod článkem), případně pro kulatou koláčovou formu, kterou určitě vlastníte.

Krémový koláč je nejlepší podávat vychlazený. Je to koláč na vidličku, protože těsta je v něm pomálu, spíše je tam velký podíl pudinku a jablíček, takže ho můžete považovat za lehčí vydání sladkých hříchů. Společně s koláčem jsme nafotili nezastupitelný kuchyňský textil, a to zástěru a chňapky. Ty si pořiďte vždycky hned dvě od jednoho vzoru, protože na vyndávání rozměrného plechu nebo formy z trouby jsou také zapotřebí dvě ruce. Volbu zástěry nechávám na vás, ale pokud není třicet stupňů, podotýkám, že je veskrze užitečná.

Na vydatný a horký nápoj je ještě dost času, ale tu a tam se dá i v srpnu pořádně promoknout a to je pak něco pro zahřátí vítáno. Svařák v letním jablečném vydání je příjemnou variantou horkého nealkoholického nápoje. Obsahuje výrazné koření - jako je skořice, hřebíček, kardamom, a navíc ještě zázvor a zelený čaj, to vše v sousedství dobrého jablečného moštu. A pokud si do něj přejete něco ostřejšího, pak si ho pokřtěte troškou pálenky. Jablečné, jak jinak...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.