5 TIPŮ NA OBLÍBENÉ SLANÉ KOLÁČE

SODA BREAD NEJRYCHLEJŠÍ CHLÉB BEZ KYNUTÍ
13.7.2020
PESTRÉ RUČNÍKY A OSUŠKY K VODĚ
15.7.2020

Slané koláče patří k pochoutkám, které se pojí s letními večeřemi, volným časem, přáteli a dovolenou...

Nejraději mám máslová křehká těsta. Lze je naplnit pokaždé jinými ingrediencemi a výtečná večeře se sklenkou vína na sebe nenechá dlouho čekat. Koláče putují na stůl většinou v nízkých pečicích formách (snad jen kromě pizzy), které jsou v permanenci po celé léto, protože do nich dělám bezpočet ovocných variací. Formy - ať už skleněné, porcelánové, či kulaté plechy, si pořiďte vždy v počtu dvou kusů, protože jedna verze koláče je málo. Ideální je, využít kapacitu trouby a připravit hned koláče dva. Beztak se po nich okamžitě zapráší.

1

šunkové růže + VIDEO


Koláč s jemně smetanovou chutí je plný růží, jednoduše napodobených z plátků šunky. Možná znáte něco podobného nasladko, kdy se růžičky vytvářejí z plátků jablek, ale to je trochu jiný postup. Tenhle koláč je trochu sváteční, tím, že je tak naparáděný, a tak se hodí k nejrůznějším letním oslavám a okamžikům, kdy chcete někomu udělat radost. Efektu přispívá i porcelánová forma ve tvaru srdce, ale mohu vám nabídnout ještě šikovnější, rozevírací (viz galerie pod článkem).

2

koláčová fantazie + VIDEO


Vznik hvězdného koláče, nebo slunečného, chcete-li, si můžete prohlédnout na videu. Příprava je snadná, jen je tu navíc troška hraní s těstem, ale když máte čas, je to zábavné. Náplň do koláče si samozřejmě můžete zvolit podle svých chutí i podle momentálního obsahu lednice. Kdybyste honem potřebovali inspiraci, přineste si nabídkový jídelníček z některé pizzerie, která pizzu rozváží. U jednotlivých druhů bývá přesně popsaný seznam ingrediencí. Základem všeho je omáčka z rajčat – sugo pomodoro. Bleskově si ji můžete vyrobit z plechovky celých rajčat, 1 stroužku česneku a několika lístků bazalky. Omáčku ochuťte oreganem, solí, pepřem a troškou olivového oleje. Lze ji použít i na každou pizzu.

3

francouzský quiche


Twister, francouzský koláč se zapletenou šunkou a cuketou, patří k onomu druhu jídel, které si oblíbíte. Quiche peču ráda, i když jsou tučné a syté, protože se většinou topí ve smetaně (můžete ji samozřejmě nahradit méně kalorickou ricottou apod.). Ovšem v této formě jsou lahodné a občas na stůl prostě patří, i když dost významně ohrožují linii. Pořiďte si na ně nízké koláčové formy s vlnkovým okrajem, abyste měli pohodlný přístup ke zdobení.

4

italská pizza


Tahle skvělá pizza se vlastně jmenuje alpská pizza, ale recept je italský. I když vám v kuchyni chybí speciální pec na pizzu, je tato varianta dobrou domácí alternativou z trouby. Kromě doporučených ingrediencí, si můžete pizzu dokončit nejrůznějším způsobem s využitím surovin, které právě nabízí sezona.

5

koláč z mikrovlnky


Na závěr ještě jedna zajímavost - koláč si můžete upéct i v porcelánovém hrnku. Tahle varianta k nám doputovala přes velkou louži. Hrnkové koláče - neboli mug cakes, si lze připravit nasladko, ale i naslano. Je to tip na rychlý oběd do zaměstnání, kde je nedostatek času i soukromí ke konzumaci jídla. Máte-li dobré zázemí, vyzkoušejte to. K vytvoření porce slaného koláče potřebujete kromě surovin jen hrnek, vidličku a 15 minut volného času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.