5 TIPŮ NA BÁJEČNÉ OVOCNÉ KOLÁČE

VEPŘOVÉ NA ČERNÉM PIVU S RÝŽÍ
20.7.2020
LETNÍ PEŘINY A POVLEČENÍ
22.7.2020

Upéct výborný ovocný koláč, není nic složitého. Ovoce má právě teď všechny barvy léta...

Letní koláče chutnající po šťavnatém ovoci jsou pohádkově dobré. Pečeme je v nízkých elegantních formách - záleží jen na tom, zda se vám víc líbí varné sklo, ocel s nepřilnavým povrchem, smalt či keramika. S formami koláče většinou přímo servírujeme na stůl.

Obsah kulatých forem je docela malý a tak se po koláčích hned zapráší. Řeším to tak, že při jedné práci peču hned dva, a tudíž si pořizuji formy v páru, anebo v případě křehkého těsta si vyrobím dávku navíc a nakrátko ji zamrazím pro příště. Protože se koláče rychle sní, dávám přednost takovým, které jsou také rychle hotové. Jen když se chci vytáhnout, přijde na pořad některý vyšperkovaný, například krémem. Pravé koláčové kouzlo spočívá v rychlé připravě a malých složitostech. Zrovna k tomu vám nejlépe přispěje ovoce. Najde-li se ještě pomocná ruka, která loupe, krájí nebo strouhá, pak jste za chvíli hotovi!

1

JAHODY se smetanou a vanilkou


Koláč vonící jahodami a vanilkou patří k prvním jarním radostem. Nyní už úroda na zahrádkách končí, ale recept můžete využít pro celou řadu dalších ovocných dobrot. Koláč dělávám i z kompotovaného ovoce, například z rozkrájených plátků broskví. Ovoce si hoví v našlehané smetaně, a aby vše drželo pohromadě, uzavřete vršek koláče pod vrstvičku želatiny. Koláč vždy vypadá slavnostně. Jen nezapomeňte chuti ovoce přizpůsobit zavařeninu - nejlépe ve shodě, i barvu želatiny. Ke žlutému ovoci zvolte raději čirou.

2

OSTRUŽINY a rychlý clafoutis


Rychlejší formu pečení snad ani neznám. Francouzský moučník podobný naší bublanině se ale připravuje naopak. Na dno přijde ovoce a nahoru lehké a nadýchané těsto jako peřinka. Našlehané těsto klidně vytvoříte ruční metličkou. Je podobné palačinkovému těstu a v okamžiku hotové. Jste-li šťastnými majiteli zahrádky, pak stačí doběhnout pro misku libovolného ovoce, a než se návštěva usadí, za chvíli je tu chladnoucí koláč.

3

MERUŇKY v koláči naruby


Tarte aux Abricots je další úžasná letní rychlovka, protože ji připravíte i z listového těsta. Koláč podávejte teplý nebo studený. Připravuji ho pokaždé, když dostanu meruňky, které právě nevynikají sladkostí. Nedostatky vyrovná karamel a výsledek bude na jedničku. Na pečení si pořiďte nejlépe ohnivzdornou skleněnou formu, díky níž uvidíte co se děje v troubě. Koláč podávám se skořicovou šlehačkou, která chuť meruněk úžasně dotáhne.

4

RYBÍZ s máslovou chutí


Lehký rybízový koláč naplněný krémem z mascarpone zcela jistě stojí za hřích. Nadýchané těsto z másla a vajec také obsahuje ovoce a i když koláč vypadá pracně, mnoho času vám nezabere. Právě teď začíná uzrávat rybíz, a pokud ho ubráníte před ptactvem, určitě si tuto zdravou dobrotu dopřejte.

5

JABLKA ve ztraceném koláči


V překladu z francouzštiny se tento koláč jmenuje neviditelný jablečný koláč. To proto, že těsto tvoří téměř výhradně plátky jablek a mouka je tam jen tak mimochodem. V každém případě si na lehoučkém koláči určitě pochutnáte. Vůbec není složité ho vytvořit, jen se chvíli zastavíte u misky s krémovým těstem, do něhož je třeba plátky jablek namočit a poskládat do formy. Povrch koláče bohatě zasypte mandlovými lupínky, a těšte se na téměř dietní pamlsek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.