5 TEXTILNÍCH NÁPADŮ NA DÁRKY I DO DOMÁCNOSTI

ZAHRADNÍ SOLÁRNÍ OSVĚTLENÍ
12.8.2021
BROSKVOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU
16.8.2021

Vytváříte-li zajímavé drobnosti z textilu, dokážete při své tvorbě využít každý odstřižek, knoflík nebo zbytek vlněné příze. To jsou ty správné suroviny, které podněcují fantazii.

Nemusíte vládnout složitými textilními technikami, abyste dokázali přetvořit různé galanterní materiály v zajímavé věci sloužící v domácnosti, nebo v dárky, které někomu dalšímu udělají hodně radosti. Například z oblasti šití a vyšívání vám stačí základní znalosti několika běžných stehů, abyste uměli ozdobně přišít knoflík nebo vyšít zdobnou linku na okraj tkaniny. Dokonce ani nemusíte disponovat dostatkem volného času. Necháte-li si práci rozdělanou několik dní, zjistíte, že vám tato činnost skýtá potěšení i po malých chvilkách. Výsledkem je vždy něco pěkného, navíc se s jehlou a nití, nebo s háčkem a jehlicemi naučíte příjemně odpočívat.

Mnoho starších ručních prací upadá v zapomnění, ale vždy se ve vašem okolí najde někdo, kdo ještě dokáže plstit, paličkovat nebo nádherně vyšívat. Když vás to chytne, můžete se pustit do tvorby mnohem hlouběji, například prostřednictvím rozličných kurzů. Třeba zjistíte, že po dlouhé izolaci bude příjemné scházet se nad novým hobby. Veškerá tvorba sleduje jediné, a to uspokojit potřebu realizace, ukázat, že něco umíte, anebo zcela prakticky opravit něco v šatníku nebo domácím prádelníku. Stačí jen kapka fantazie.

Hledáte-li tipy na dárky, kupte například jednobarevný povlak na polštářek, dozdobte ho knoflíčky z dětského prádla a přišijte je různobarevnými stehy. Zůstanou v něm vzpomínky, které udělají někomu radost...

Nechcete-li, aby vaše závěsy visely jen tak volně kolem oken, můžete je ozdobně převázat. Slouží k tomu nejrůznější zdobené šerpy, pásky a mašle, které je třeba upoutat ke stěně pomocí kroužků a speciálního kování. To bývá většinou součástí luxusních konzolí, ale celé vybavení může být hodně drahé. S mnohem menší okázalostí si se situací poradíte i z domácích zdrojů. Ozdobné vázací šňůry potřebují upevňující kování, ale zbytek dokážete vyrobit doma. Jak na výrobu kroucené šňůry, která vám vznikne pod rukama úplně sama, se dozvíte v článku. Určitě se to naučte, protože šikovné šňůrky v tenčím vydání se vám budou hodit na celou řadu výrobků.

Tři jednoduché varianty, jak vyrobit poutka na ručníky, utěrky a na cokoli, naleznete ZDE. Výrobci na poutka občas zapomínají, a i když vlhké textilie je třeba sušit rozložené, ne vždy je to možné. Praktickým hlediskům budou vyhovovat pevné tkalouny, které se netřepí, nebo silnější saténové stuhy z umělých materiálů, které se nepomačkají v pračce.

TIP.: Nejkvalitnější poutka jsou samozřejmě ta ušitá z bavlněných látek - ustřihněte proužek ve čtyřnásobku potřebné šířky poutka, přeložte ho podélně napůl a kraje podehněte dovnitř. Oba kraje proštepujte krátkými stehy. Poutko sestřihněte do potřebné délky a přišijte zvoleným způsobem. Vyberte si k tomu barevné nebo drobně vzorované textilie, které budou ručníkům slušet.

Jakkoli vypadají květiny z džínoviny složitě, jsou spíše výsledkem aranžování. Řekla bych, že je to šití-nešití, jen si budete trochu hrát se záhyby a s fantazií. Měkké klobouky patří k létu a prázdninám. Jsou nekomplikované a pohodlné, klidně je složíte do batohu na záda. Když prší nebo je úmorné vedro, nasadíte si je na hlavu jen tak, a vždycky vám budou slušet. Pořiďte si jeden na putování přírodou i městem a pokud se chcete odlišit, dozdobte ho podle své chuti. Ke klobouku oblékněte šortky nebo rozevláté sukně a šaty v midi délce a k džínám nazujte módní znovu objevené dřeváky na platformě.

Malá foto školička háčkování vám bude stačit k tomu, abyste vyrobili ozdobná víčka na zavařeniny ze své letní kuchyně. S pomocí krátkých a dlouhých sloupků lze takto obháčkovat kolečko vystřižené z bavlněné látky. Vyberte si takovou, která ladí s obsahem sklenice. Ke spojení látky s háčkovaným okrajem nebudete potřebovat jehlu ani nit. Použijte tkaninu s nepříliš pevnou vazbou a tenkou háčkovací přízi. Pomocí ostrého háčku lze krajku vháčkovala přímo do okraje tkaniny. Využijte nesepranou látku s impregnací, která se po okraji netřepí. Vystřižená kolečka lze obháčkovat různým způsobem, když je necháte trochu větší, přízí pouze začistěte jejich okraj. Variant je spousta.

Darujete-li někomu srdíčko (nezáleží na tom, z jakého materiálu), je jasné, že na něho myslíte často a rádi. Je to milá pozornost, která se zabydlí mezi rodinnými relikviemi, na vánočním stromku, nebo v kufru na cestách, aby vám nepřišlo smutno. Srdíčko potažené pleteninou a pevně vyplněné rounem může sloužit jako jehelníček. Na jeho zhotovení a dozdobení využijte malé titěrnosti, které určitě naleznete v krabici se šicími potřebami. Hodí se i malé kousky bavlněné krajky, kvítky ze stužek, malé knoflíčky se svrchním i spodním šitím, korálky a perličky. Malé dárky zahřejí dlaně i srdce. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.