5 ŠVESTKOVÝCH LÁSEK

VANILKOVÉ BROSKVE S AMARETTEM
3.8.2020
BEZSTAROSTNÉ LETNÍ STOLOVÁNÍ
5.8.2020

Švestky jsou nabité přírodními cukry a léčivými antioxidanty. Sklízet by se měly zralé, takže mají ještě čas. Zatím se připravte na jejich zpracování...

Tyto plody byly známé už v době antiky. V roce 150 před Kristem doputovaly s Římany do Itálie, a odtud se rozšířily do celé Evropy. Když je na českých mezích vzduch cítit po švestkách, bývá nablízku podzim. To si ještě nebudeme připomínat, ale slívy a švestky se pomalu dostávají do obchodů z teplejších krajů, a tak je dobré připravit si pár receptů i plánů na to, co s nimi vyvedete. Jsou totiž nadmíru zdravé:

proč jíst švestky

  • díky koncentraci fenolických sloučenin jsou švestky ještě silnějším antioxidantem než jablka
  • vysoký podíl vlákniny je dobrým lékem na zácpu a také prospívá srdci, protože snižuje hladinu cholesterolu
  • srdci prospívá rovněž draslík snižující krevní tlak, mimo jiné omezuje také riziko tvorby ledvinových kamenů
  • červenomodrá barviva - antokyany, patří k rostlinným látkám chránícím naše tělo před rakovinou zachycováním škodlivých volných radikálů
  • přírodní sladidlo - sorbitol se při tepelné úpravě vyloučí do vody, takže lze využít i švestkový vývar
  • koncentrovanou formu všech prospěšných látek naleznete v sušených švestkách i chuťově nenahraditelných povidlech
1

NADÝCHANÉ MUFFINY


Kokosové muffiny jsem tvarovala do formiček pomocí dávkovače na těsto. Ten už v prodeji nemáme, ale podstatné je, že do muffinů vtlačíte pěknou zralou švestku nebo slívu. Je jedno, zda využijete jednotlivé silikonové košíčky, plech na muffiny nebo pekárnu Clatronic. Výsledkem bude super rychlé nadýchané ovocné pečivo, po němž se jen zapráší.

2

KNEDLÍKY V KOŽÍŠKU


Jestlipak máte svůj rekord v pojídání švestkových knedlíků? Já ano, ale nepřiznám se k němu. Na knedlíky z tenkého odpalovaného těsta se těším celý rok, a nad talířem pak odpustím i prázdninám, že skončí. Jste-li na tom podobně, pak připravte ten největší kastrol a já k tomu přidám vylepšenou formu receptu, kdy se knedlíky po uvaření obalí v opražené strouhance s ořechy.

3

PERNÍKOVÁ OMÁČKA K MASU


Tradiční guláš zahuštěný perníkem a se švestkami, je jen malou ukázkou teplé kuchyně, kde mají sušené švestky navrch. Například rozkrájené švestky uvařené v octě s cukrem, cibulí a česnekem, se podávaly jako obloha k masu; určitě znáte mnoho typů čatní, kde bývají švestky zastoupeny společně s červenou cibulí a kořením, švestky dávám po francouzském způsobu i do zimní zelňačky. Sezonu čerstvého ovoce si užijte s dochuceným žervé a dalšími krémovými sýry.

4

RYCHLÝ KOLÁČ BEZ TĚSTA


Pokud hledáte naprosto bezpracný recept na ovocný koláč, pak nabízím švestkový koláč, jehož základem je drobenka a vrstva sezonního ovoce. K ruce budete potřebovat pouze hrnek místo váhy a místo šlehače své ruce. Když mluvíme o hrnkovém měření ingrediencí, obecně platí, že 1 hrnek se rovná 250 ml. Z praxe určitě víte, že je lepší měřit kalibrovanými odměrkami. Jsou označeny jako cup = šálek, a jsou přesnější, už jen díky tomu, že obsahují vedle půlšálku, ještě třetinku a čtvrtinku. Tyhle míry už zkrátka v tvarovaném hrnku trefíte jen přibližně, ale většinou to zase tolik nevadí - hlavně, že se dá snadno napéct i venku, v prázdninových chatách a na chalupách.

5

STAROČESKÁ KLEVELA


Švestky patří k zásadotvorným potravinám, takže nepodporují kyselost v těle, a jako většina ovoce jsou dárcem tekutin s minimálním podílem kalorií. Obsahují velkou spoustu minerálních látek, např. vápník, hořčík, draslík a fosfor, a jsou bohaté na vlákninu podporující pocit dlouhodobého nasycení. Přírodní sladidlo v ovoci obsažené dává přirozenou sladkost vařeným povidlům, anebo řidší klevele, švestkové omáčce s velkými kusy ovoce, s níž může chuťové zápolit jen máloco.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.