5 SLADKOSTÍ Z EXOTICKÉHO OVOCE

LIBEČKOVÁ MAGGI PASTA
21.8.2017
BABÍ LÉTO Z PODZIMNÍHO KATALOGU
23.8.2017

V tuto dobu dozrává plnou parou ovoce na našich zahrádkách. V obchodech se to modrá švestkami a zlatožlutými hruškami, takže koláčové období je na výsluní. Přesto se může přihodit, že si chcete přichystat něco malého, rychlého, třeba dezert, provoněný ovocem z dalekých zemí.

Zaměřím se jen na nejznámější a nejdostupnější plody, které vás mohou mezi českým ovocem přilákat právě tím, že je v létě konzumujete v menší míře. Aktivní léto, které máme téměř za sebou, je však dobré vykompenzovat pořádným přísunem vitaminů.


exot1

1 Pomeranče  Plody rostou na stromech, které pocházejí pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V dnešní době je to nejrozšířenější citrusové ovoce, které se pěstuje ve všech subtropických oblastech, a tak za námi velice často putuje třeba i ze Španělska. Pomeranče jsou bohaté na vitamin C a na antioxidanty, které nám pomáhají bojovat proti celé řadě neduhů. Dostatek vlákniny se zase postará o snadnější trávení i o stabilní hladinu cukru v krvi, čímž lze předejít cukrovce. Naservírujte si lehounký pomerančový krém přímo v nádherné misce z pomeranče a pochutnejte si na lahodné šťávě z originálních sklenic.

exot2

2 Citrony  Citronovníky pocházejí pravděpodobně z jihovýchodní Asie. Nyní se ve velké míře pěstují v Itálii. Možná znáte odrůdu Primofiori z italské Sicílie, nebo malebné městečko Limone sul Garda, které se nachází na úpatí Dolomit a nese jméno po citronovnících. Citrony jsou plné vitaminu C (kyseliny askorbové), která podporuje tvorbu kolagenu. Ten je důležitý pro zdravý vzhled i pomalé stárnutí naší pleti, a rovněž napomáhá hojení drobných ranek. Citrony výrazně odkyselují organizmus, což je důležité pro zlepšení zdravotního stavu každého, kdo trpí vleklými záněty v těle a artritidou. K časté konzumaci lze zařadit i tradiční citronový krém, který si snadno vyrobíte doma a uskladníte v malých skleničkách.

exot3

3 Banány  Zmínky o pěstování banánu byly nalezeny již kolem roku 600 před naším letopočtem. Banány se staly velkou zásobárnou zdraví a v mnoha zemích tvoří základní složku potravy. Obsahují velké množství draslíku, který reguluje zadržování vody v těle a podporuje zcela přirozené odvodňování. K dalšímu zastoupení minerálů patří želeno, fosfor, zinek, hořčík a vápník. Místo pilulek skutečně stačí jeden banán denně, například formou smoothie. Chcete-li si zahřešit, nakrájejte si čerstvé banány do proslulého irského karamelového koláče, který je známý pod názvem Banoffee Pie. Připravíte ho bez pečení v koláčové keramické formě.

exot4

4 Ananas Plody ananasovníku znali již jihoameričtí indiáni, kteří využívali jejich léčivé účinky. Rostliny jsou nyní pěstovány v řadě tropických a teplejších subtropických zemích a putují za námi například z Thajska, Filipín, Brazílie nebo Číny. Ananas obsahuje vedle vitaminů skupiny B, i vitamin C a celou řadu stopových prvků a kyselin. Velmi cennou látkou je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Má silné protizánětlivé účinky, mírní otoky a zmírňuje bolesti, a je prospěšný v prevenci srdečních chorob. Nejlepší je konzumovat čerstvý ananas, ale můžete si z něj vyrobit i řadu pochoutek, jako například výbornou marmeládu, hodící se i na chlebíčky. Ve spíži se bude vyjímat v malých sklenicích s kanafasovou kostkou.

exot5

5 Ananas podruhé  Ne, že by nebylo dostatek dalšího zámořského ovoce, ale neodpustím si na závěr něco zvláštního. Z ananasu jdou vytvořit nádherné květiny, které jednoduše usušíte v troubě. Použijte k tomu plech na pečení muffinů a dozdobte si tak lehký dezert z marcipánu, doslova v duchu exotiky!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.