5 RECEPTŮ NA JAHODOVÉ SPECIALITY

KŘEHKÁ PAVLOVA PATŘÍ K RYCHLÝM LETNÍM DORTŮM
3.6.2019
KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM : VI
5.6.2019

Jahody má rád snad úplně každý. Teplé počasí nám je brzy zakulatí a obarví do červena, tak se začněte rozhlížet po zavařovacích lahvích a nových receptech.

Jahody jsou senzační jen tak, rovnou do pusy. Pak samozřejmě s našlehanou smetanou, rozmixované v ovocných koktejlech, a pro chvíle nevšední - v šampaňském. Každý rok se těším na ovocné koláče, a cestu k nim otevírají většinou jahody. Spolykají málo těsta, je tam řekněme jen proto, aby to všechno nějak drželo pohromadě než dezert usadíte na talířky. V podstatě mám pocit, že jsem připravila veskrze dietní pokrm. Když je pak pořádná úroda, lze pomýšlet i na zavařování, aby ta nádhera zůstala schovaná na zimu.

Jahody byly známé od středověku, ale vyšlechtit je do dnešní podoby a chuti se podařily až v polovině 18. století zahradníku Ludvíka XV. Možná proto se nazývají královským ovocem. Obsahují nejméně 20 vitaminů a minerálů, což je úctyhodné množství. Plody jsou plné vody a nemají téměř žádné kalorie (dokonce jich mají ještě méně, než meloun), mají spoustu vlákniny prospěšné pro naše trávení, jsou rovněž úspěšným diuretikem, působí antibakteriálně, a měly by se konzumovat co nejvíc při onemocnění dnou a artritidou. Nejspíš jsem tak v polovině ódy na jahody, ale nesmím zapomenout na vysoký podíl vitaminu C.

Takže vzhůru kamkoli, kde se jahody prodávají, a užívejte léta, ke kterému neodmyslitelně patří. Nádherné plody jsou také velkou inspirací pro designéry a tvůrce textilu, nádobí a drobných předmětů denní spotřeby. Udělejte si radost a mrkněte na náš e-shop, například na pěkné smaltované nádobí.


SNÍDAŇOVÝ DŽEM

1

Téhle verzi džemu říkám opilé jahody. Obsahuje totiž i porci alkoholu - konkrétně bílého rumu, ale můžete ho samozřejmě vynechat a připravit jahody střízlivé. Domácí jahodové džemy si dlouho neuchovají svou zářivou barvu, pokud je vystavíte slunečnímu svitu. Sklenice ponechte v chladu a temnu, a těšte se na konzumaci. Připomínám, že na e-shopu máme zbrusu nové skleničky, dokonce i s jahodami.

JAHODOVÉ LÍVANEČKY

2

JOGURTOVÝ SHAKE

3

Jahody nemusejí být jen přílohou k lívancům. Lívance z ricotty obsahují celé kousky a jsou ještě nadýchanější, než je obvyklé. Budou chutnat nejmenším dětem a k lehkému letnímu obědu lze podávat i sytý jogurtový koktejl. Jahody jsou zkrátka vhodné pro jakékoli úpravy - od tekutých po pečené a smažené.

ČERSTVÁ JAHODOVÁ LIMONÁDA

4

Čerstvé letní ovocné limonády nemají chybu. Široký výběr ovoce a bylinek vám vystačí na celé léto. V tuto dobu však určitě vyzkoušejte jahodovou limonádu. Zamilují si ji děti i dospělí. K její přípravě je třeba uvařit jahodový rozvar, ten pak zchladlý smíchejte s notnou dávkou limetové šťávy a nakonec přidejte sodovku a kostky ledu. Slavíte-li, přidejte i trošku vodky. S ovocnými příchutěmi je to výborné.

OSVĚŽUJÍCÍ DEZERT

5

Výborný vanilkový koláč je pochoutkou, kterou si určitě nemůžete odepřít. Patří k prvním jahodám a na podobné dortíky chodíme s oblibou do cukráren. Základem je bezlepkový korpus, tedy těsto, které se vám může hodit k domácí přípravě celé řady cukrářských výrobků. Upečete ho za chviličku, a třeba i den předem, než ho nazdobíte čerstvým ovocem a našlehanou smetanou. Želatina se postará nejen o atraktivní vzhled, ale čerstvé ovoce tak neoschne a zůstane dlouho pěkné. Romantický ubrus, který určitě neunikl vaší pozornosti hned na úvodní fotografii, také zdobí jahody. Je určen na malé kávové stolky i na střed velké stolní desky.

Ubrus, smaltované nádobí a celou řadu sympatických výrobků s motivy jahod, naleznete na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.