5 PŘÍSPĚVKŮ DO VÁNOČNÍHO MENU

SUPER RYCHLÉ BALENÍ DÁRKŮ
2.12.2019
VÁNOČNÍ DEKORACE ZE DŘEVA + VIDEO
4.12.2019

Posezení u dobrého jídla a pití patří k pohodě svátečních okamžiků. Udělejte všechno pro to, abyste přípravy zvládli bez potíží.

Být dokonalým hostitelem je hodně těžké. Ale proč se snažit být absolutně dokonalí? O svátcích, kdy je stále kolem vás vzruch a vaříte a pečete pro více hostů, se snadno ledacos pokazí. Rázem je pohoda ta tam, a vy si přejete být na hony daleko. Čekáte-li větší společnost, pokuste se předem domluvit, co kdo přinese a s čím vám pomůže na místě. Určitě všechno dobře dopadne, a vy nebudete mít pocit, že je veškerá zodpovědnost jen na vás.

Sváteční menu si raději sestavte tak, abyste vařili známá jídla, která máte v malíčku, a uvědomte si, že vaše rodina beztak neočekává nic závratně výjimečného. Každý se přece těší na ty nejlepší chutě na světě, které umíte připravit jenom vy, a patří jen k vašim Vánocům!

1

polévka z hlívy ústřičné


Základem této chutné polévky je hlíva ústřičná, houba, která dostala své pojmenování podle toho, že její klobouky připomínají ústřice. Má příjemně nasládlou chuť - podobně jako je tomu u hříbků, a po houbách i voní. Pro naši kuchyni je výhodné, že hlíva je k dostání po celý rok, a tak se k pokrmům z ní můžete stále vracet. Hlíva dodá vašemu tělu mnoho prospěšných látek - její častá konzumace se projeví snížením cholesterolu v krvi i zmírněním průběhu zánětlivých onemocnění a infekcí, což v zimním období rozhodně není k zahození.

2

tresčí šunka s čočkovým salátem


Pokud byste chtěli letos vyzkoušet rybku na jiný způsob, vyzkoušejte moji oblíbenou tresčí šunku. Je skvělá teplá i za studena, což nevadí ani předem připravenému čočkovému salátu. Nemyslím, že byste se měli vzdát milovaných kapřích řízků, ale sváteční menu se týká celé řady dní. Jakkoli vypadá příprava rybí šunky složitě, zvládnete ji rychle a snadno. V každém případě završte své dílo dipem ze zakysané smetany a křenu. Všechno dohromady je moc dobré.

3

kuskusový salát s granátovými semínky


Lehounký kuskusový salát můžete jíst samotný, ale výtečně se hodí i ke všem pečeným masům - pečené krůtě, kachním prsům na medu i k studeným masovým nářezům. Připravíte ho velice rychle, a dobrý je i druhý den. Jen dbejte na to, aby kuskus byl stále sypký a načechraný. O zajímavé zakončení se postarají semínka z granátového jablka, která mají jemně sladkokyselou chuť.

 

4

kokosky raffaello


Tady vám nepředkládám drobné vánoční cukroví, nýbrž kokosové muffiny, které jsem pekla v silikonových košíčcích. Výsledkem je malé pohoštění ke kávě či sladký mls na závěr sváteční snídaně. Muffiny můžete péct také pomocí speciálního plechu nebo silikonové formy. V poslední době se dobře osvědčil i  elektrický koblihovač Clatronic, ale tento recept jsem v něm nevyzkoušela. V kokoskách se skrývá překvapení v podobě zapečeného bonbonu s kokosovou chutí.

5

horký krambl s datlemi


Krambl je takovou vyfešákovanější obdobou našich pečených jablíček se skořicí a rozinkami, které se připravují v troubě. Tady je navíc křupavá poklička z mandlové drobenky, pod níž se ovoce dobře rozdusí. Je to typický zimní dezert, vhodný pro vánoční svátky. Zachutná vám za studena, s kopečkem crème fraîche, ale přece jen bych řekla, že nejlepší je ještě vlažný. Pokud ho chcete připravit pro početnější společnost, naplňte kramblem celý pekáček a nechte každého, aby si svou porci nabral na talířek.

Veškeré recepty naleznete v článcích, do nichž se dostanete prokliknutím obrázků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.