5 POCHOUTEK K MASOPUSTU

DOMÁCÍ HRUBOZRNNÁ HOŘČICE S MEDEM
17.2.2020
PASTELOVÉ JARO Z NOVÉHO KATALOGU
19.2.2020

Pokud si tučná a sladká jídla po celý čas odpíráte, využijte konec masopustu k hříšným pokleskům proti zdravé výživě.

Možná se o masopustu dozvídáte pouze ze stránek kulinářských časopisů, kde se nejčastěji připomíná pečení koblih, božích milostí, jitrnic a jelítek i nadívaného bůčku. Z našich kalendářů masopust vymizel, a spolu s ním i povědomí o tom, co znamenal. Toto období se počítá od Tří králů (6. ledna) a trvá do Popeleční středy, která letos vychází na 26. února a zahajuje dlouhé postní období končící až velikonočními svátky. Masopust (také fašank, šibřinky apod.) a zvláště jeho slavnostní tři dny tedy patřil pořádnému veselí spojenému s hodováním, protože plný stůl měl na dlouhou dobu utrum.

Zmíněné tři dny bujných radovánek přináležejí Tučnému čtvrtku (letos 20. února), Masopustní neděli (23. února) a Masopustnímu úterý (25. února). Tento svátek byl spojený s průvody v maskách a veselých převlecích, s muzikou, prodejem a ochutnáváním domácích specialit do nichž se dalo vše, co si lidé chtěli ještě užít. Vzhledem k tomu, že se lidové zvyky vracejí do mnoha regionů naší země, můžete se v následujících dnech poohlédnout po informacích, kde se ve vašem okolí něco děje (např. i na serveru Kudy z nudy). Rozhodně je nejvyšší čas připomenout si tradice našich předků pořádným kouskem něčeho vydatného!


 

zelňačka s klobásou

1

Domácí zelňačka - u nás doma couračka, se připravuje mnoha způsoby. Můj recept je docela obyčejný, ale polévka se jí téměř bez výjimky po dvou talířích :o) Když se potřebujete rychle zahřát, uvařte si ji.  A máte-li svoje naložené zelí - v tuto dobu dokonale uleželé, pak je to ten nejlepší základ k zahájení masopustního menu.

vinná klobása s brusinkami

2

Zabíjačkové maso, pečeně, ovary i jelítka se konzumovaly především na Tučný čtvrtek. Lidé věřili, že když se pořádně nacpou v tento den, vydrží v kondici až do Velikonoc. Dopřejte si alespoň vinnou klobásu, která se mezi masopustními zabíjačkovými pochoutkami docela dobře ztratí. Opečte si ji v bylinkové strouhance s vajíčkem a pivem, a přidejte čerstvý brusinkový křen, který má říz. Před smažením je dobré klobáskové šneky ponořit do vroucí vody. Obsah střívka se zatáhne a později nevyteče. Budete mít lepší pocit ze smažení, které i když je intenzivní, je poměrně krátké. Klobása se s jistotou dostatečně tepelně opracuje.

slaná škvarková buchta

3

Možná, že se s tímto krajovým jídlem setkáte při masopustních oslavách. Vošouch (také  se mu říká bác) je nadýchaná, lehce kynutá bramborová buchta ochucená škvarky, česnekem a majoránkou. Chuťově trošku připomíná bramborák, ale upečete ji v troubě a tak zůstane kyprá a bez přídavku omastku. Vošouch snězte jen tak, nebo si k němu ještě naložte kus pečeně.

chléb s uzeným masem

4

Chléb s uzeným masem peču ze světlé špaldové mouky, aby ve střídce vynikly růžové kousky masa. Těsto z části zadělávám zelnou šťávou z kysaného zelí. V zelí probíhají podobné procesy jako v chlebovém kvásku, takže těstu prospěje podobným způsobem. Chléb můžete vytvarovat rukama, nebo jej vložte při kynutí do ošatky, která mu dá tvar. Máte-li formu na pečení biskupských chlebíčků, využijte ji také. Až do chleba zakrojíte, nemusíte už nic dalšího chystat na stůl.

višňové a meruňkové koblihy

5

Koblihy se sladkými zavařeninami patří nerozlučitelně k tanečnímu reji masek o Masopustním úterý. Tím lidová veselice končila a koblihy všech tvarů a velikostí byly takovou vstupenkou na pouliční bál a odměnou všem flašinetářům a muzikantům s famfrnochy a vozembouchy. Dopřejte si je i vy, a najděte si příležitost opět je vytancovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.