5 JÍDEL Z JEDNOHO PEKÁČE

JEŠTĚ JE ČAS NA TEPLOU DEKU
29.4.2019
BONBONOVÉ ŠPÍZY NA TÉMA MUFFINY
2.5.2019

Jeden plech, jedna forma, jeden pekáč - vyberte si. V každém případě připravíte jídlo, které přivábí ke stolu celou vaši rodinu!

Řeč bude samozřejmě o pečení v troubě. Můžete jí svěřit cokoli, od sušení bylinek po pečení voňavého chleba. Každé jídlo bude ideálně připraveno, protože během pečení se zkoncentrují všechny chutě, těsto zezlátne, maso dostane křupavou kůrčičku.

Najíst se potřebujeme každý den. Ale ne vždy je dostatek času na složité vařicí postupy, a ne vždy máme chuť věnovat se pak hoře nádobí. Potřebujete-li teplé jídlo - rychlou večeři nebo pokrm, který s sebou odvezete na víkend, obraťte se s důvěrou k receptům končícím na jednom pekáči. Během chvíle vytáhnete zeleninovou přílohu nebo masové jídlo, k němuž stačí jen přidat opečenou bagetku. Přitom si po celou dobu pečení můžete jít za dalšími úkoly, či odpočinkem.

A ještě něco. S pěkně upraveným jídlem může pekáč nebo forma putovat rovnou na stůl. Horké pochoutky v pekáčku vzbuzují veškeré kulinářské vášně. Je fakt, že k tomu vlastním docela slušný arzenál nádobí, takže se také připravte na sezonu. Tento druh pečení je třeba přizpůsobit porcím, které připravujete. Jídlo by mělo mít správnou výšku, mělo by rovnoměrně zaplnit nádobu, aby se nevypékala prázdná místa, vysoké kusy masa zase potřebují určitou hloubku pekáče nebo také poklici. Ale vyplatí se to.

Dříve byly pekáče a plechy spojovány pouze s přípravou buchet, moučníků a zvěřinového masa. Zvykněte si dát do trouby zeleninu, nebo nejrůznější přílohy. Je to velice šikovný způsob jak uspořit svůj čas.


LÁKAVÉ MASÍČKO

1

Šťavnaté kousky kuřete jsou jen malou ukázkou, jak si poradit s kombinací masa a zeleniny. Kuřecí maso se propeče velice rychle, ale u přípravy těchto jídel je třeba ještě přizvat na pomoc pánev. Myslím, že ale k plné spokojenosti... Na tomto plechu peču také celou řadu moučníků, a dokonce připravuji dezerty i zcela nepečené, jako například stracciatella řezy, které zase přebírá do péče chladnička.

SYTÁ VEČEŘE

2

Nadýchanou dobrotu z brambor, máku a škvarků zkrátka musíte ochutnat. Je to krajová specialita, kterou můžete znát pod různými názvy i s odlišnými úpravami. Říkejme jí třeba bác;  snad ji mohu připodobnit k slané buchtě, hodící se k čerstvé zelenině i k pivu. Ještě vlažnou ji sníte na posezení. Bác je lehoučký, obsahuje trochu droždí, česneku, majoránky, mléko i vejce. No, nevím, zda byl v minulých stoletích takhle vyšperkovaný. Každopádně ho svěřte pěknému glazovanému pekáčku, abyste z něj mohli ukrajovat hned u stolu.

JEDEME NA VÍKEND

3

Často, když potřebuji zabalit jídlo na víkend, beru s sebou šišku dobré domácí sekané. Zvláště teď na jaře čekají naše chaty a chalupy na pořádný grunt, a k vaření není správná konstelace. Sekaná v košilce z křehkého nebo listového těsta se převáží krásně; cestou se nerozpadne, dobře se krájí a dá se sníst i za studena. K pečení budete potřebovat menší pekáček, například porcelánový, ale sníte-li sekanou později studenou, zabalte ji jen do vrstvy alobalu.

ELEGANTNÍ PŘÍLOHA

4

Brambory Hasselback dostaly své pojmenování ve 40. letech minulého století ve Stockholmu. Tamější kuchař potřeboval vytvořit elegantní přílohu, a tak oválné brambory nařízl a do jemné řádky zářezů nechal stéct směs másla a extra panenského olivového oleje, mořské soli a černého pepře. Určitě to vyzkoušejte, až se budete chtít při vaření blýsknout. Brambory zůstanou na povrchu opečené, uvnitř vláčné. K masu je to chutné a, delikátní, navíc veškeré obměny jsou možné.

JEŠTĚ NĚCO SLADKÉHO

5

Tradiční buchta prošívaná tvarohem schovává svůj úspěch za vrstvou borůvek. Pokud se nemůžete dočkat úrody, v obchodech už občas koupíte borůvky za rozumnou cenu. Těsto ovoněné máslem a vanilkou také stojí za to. To celé doporučuji opět vložit do pěkného pekáčku. Tenhle je barevný, a tak to celé dohromady působí - slušně řečeno - k snědení!

Hezkou dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.