5 JEDLÝCH DÁRKŮ POD STROMEČEK

PEČENÉ OŘÍŠKOVÉ PRALINKY
3.12.2018
PEŘINY A POLŠTÁŘE ANEB POHODLÍ CO NENÍ VIDĚT
5.12.2018

Často stačí hodinka v kuchyni a z malého vaření vzniknou dobroty, které stačí jen hezky zabalit a podstrčit Ježíškovi.

Sklenice a krabičky se sladkostmi i slanostmi se v mžiku promění ve velmi osobní dárky. Chystáme je s příjemnou jistotou, že obdarovaného potěšíme. Jednak víme, co mu udělá radost nebeskou, a on zase ví, že dárek dostává od bytosti milé a blízké. Můžete snad vymyslet ideálnější dárek?

Pokud váháte, co se k jedlým dárkům hodí, tak musím říct, že naprosto všechno - od domácích želatinových medvídků, až po naložený hermelín. V každém případě jsou ve výhodě ti, co na vánoční nadělování ze spíže mysleli už v létě. Máte-li připravené domácí šťávy, likéry, zavařeniny, bylinkové oleje a další chuťovky, máte vyhráno. Pokud na přípravu dobrot do sklenic teprve pomýšlíte, i tak není nic ztraceno. Celou řadu potravin je totiž vhodné vyrobit až na poslední chvíli, protože domácí produkty mají kratší dobu spotřeby. K těm obecně nejúspěšnějším patří sladké krémy a domácí čokoláda, oblíbené druhy cukroví, alkoholické nápoje, masové speciality a domácí medicína. Samosebou to vše krásně zabaleno, opatřeno visačkami se vzkazy a potřebnými daty. 

Myslím, že tyhle chvíle v kuchyni stojí zato, a budou i pro vás zábavnější, než běhání po obchodech. Opatřete si včas pěkné sklenice, dózy, plechové krabice nebo kuchyňský textil, který dárek doplní, protože z malého dárku může vzniknout velký a  nápaditý.


CUKROVÍ V KRABIČKÁCH

1

V okamžiku, kdy se vám začnou doma skládat krabice s napečeným cukrovím, je čas dát to nejlepší ochutnat svým přátelům. Na oblíbené sladké kousky si připravte elegantní krabičky, v nichž bude váš dárek vypadat překrásně. Na jednoduchou skládanku jsem vám připravila šablonu, naleznete ji zde.

DÁRKOVÁ PAŠTIKA

2

Dárky pro naše partnery se velice často točí kolem kuchyně. Pokud rádi vaří, hodí se kuchařské knihy i zbrusu nové náčiní. Nejsou-li však vaši milí v kuchyni tolik zdatní, určitě jim nějakou tu dobrotu připravte sama. Například paštika s tymiánem v pěkné servírovací misce, bude dobrou volbou. 

VÁNOČNÍ KARAMEL

3

Domácí karamel patří k cukrářským specialitám, které sice nejíme lžičkou, ale kdo ho má rád, moc dobře ví, kam s ním. Sváteční zmrzlinové poháry nebo úžasný banánový koláč, se bez něj neobejdou. Před svátky mám vždy pár sklenic ve spíži. Pak stačí kapka na ranní jogurt s müsli a jste rázem v ráji. Rozdělte se s někým, kdo si tu dobrotu užije s vámi.

OŘÍŠKOVÝ KRÉM

4

Lískooříškový krém lze koupit v obchodě, ale poctivý krém, skutečně nacpaný oříšky, si můžete vyrobit i doma. Určitě bude mít kratší dobu spotřeby, ale nebojte se, že se přes svátky nesní. Vedle kousků oříšků obsahuje samé dobré věci - jako máslo, med a kvalitní sušené mléko, takže ho můžete dát mlsat i dětem.

PRUHOVANÁ ČOKOLÁDA

5

V téhle čokoládě je kapička rumu, takže je určena dospělákům. Aby se ve sklenici potkalo více chutí, vyrobte pruhovanou čokoládu z části sladké bílé i hořké hnědé čokolády. Přidejte jemně namleté mandle nebo vlašské ořechy, a vsaďte se, že váš dárek bude mít úspěch, i kdyby skončil jen na vánočním koláči.

Nezapomeňte, že nadělovat můžete jakýmkoli nápaditým způsobem - nejenom do sklenic s třmenovým či šroubovacím uzávěrem, do kovových dóz, celofánových sáčků, ale také například do hrnečků s víčky nebo do malého kastrolku. To vše se stane hezkou součástí vašeho dárku. Vyberte si včas na našem e-shopu.

2 Comments

  1. O. Krčálová napsal:

    Tentokrát jste mě obzvlášť potěšili. Díky!

  2. Jana napsal:

    Paní Krčálová,
    moc vám děkuji, a přeji hodně času a pohody při chystání dárků. Krásné svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.