5 JARNÍCH JAHODOVÝCH RADOSTÍ

DOMÁCÍ BAGETY A TALÍŘE S LEVANDULÍ
17.5.2021
KAM UMÍSTIT STYLOVÉ HODINY
20.5.2021

Jahody jsou asi naším nejoblíbenějším ovocem. Jsou krásné, voňavé, a každý rok netrpělivě čekáme na jejich sběr, abychom mohli mlsat a mlsat...

Jahoda je v podstatě taková botanická mimořádnost. Jedná se o zdužnatělé květní lůžko - nepravý plod -  a těmi pravými plody jsou malé pecičky na povrchu jahody, které nám při jídle jemně skřípají v zubech. To nám v žádném případě nevadí, protože jahody jsou výjimečnou pochoutkou a ovocem po právu až smyslným. 

První jahodníky se v naší půdě usídlily až v roce 1891, kdy je poprvé vysadil pan Rudolf Strimpl. Hned vzápětí vzniklo dlouholeté jahodářské centrum v okolí městečka Neveklov nedaleko Benešova. Je to krásné místo se zvlněnou krajinou a koňskými farmami, a v celé oblasti naleznete řadu ovocnářských firem i dnes. Jahody se pěstují po celé republice, a jistě máte své místečko, kde třeba funguje samosběr. Jahody, jakkoli jsou nejlahodnější čerstvě utržené, stále ve většině případů končí v konzervárenském průmyslu; ale tak si jich můžeme užívat v džemech, kompotech nebo ve zmrazené formě po celičký rok. Jahody se hojně objevují také na soukromých zahradách a hledání sladkých odrůd i jejich následné ošetřování patří k vášni mnoha pěstitelů. Není divu, vždyť vyšlechtění a uznání nového kultivaru trvá přibližně 12 let.

Budeme si tedy přát hodně sluníčka, abychom si užili jahodových extází v koláčích, knedlících i v množství sladkých pohárů. A kdybyste potřebovali trochu jahodové inspirace, naleznete ji v galerii pod článkem a na e-shopu.

jak na jahody

  • Pokud jahody konzumujete nejraději čerstvé, pak si jich užívejte i při redukčních dietách. Obsahují totiž víc jak 80 % vody a pouhých 6 % cukru. Z vitaminů stojí za zmínku velká porce céčka.
  • Při sklizni si na jahody vyšlápněte hned po ránu, v okamžiku kdy jahody oschnou. Ještě jsou podchlazené z noci, a jakmile je natrhané přesunete opět do chladu, uchováte je déle čerstvé a svěží. Plody nasbírané ve slunci rychleji vadnou a následně hnijí. 
  • Malá pomoc při kopřivce - alergickým podrážděním kůže trpí řada dětí i dospělých a jahody si musejí odepřít. Máte-li tuto dispozici, dejte na lidovou zkušenost, která radí sníst s jahodami trochu medu. Nemusí to být zároveň, ale vyzkoušejte třeba chléb s máslem a medem a pak snězte jahody. Stejně zafungují i jahody se smetanou nebo jinými mléčnými výrobky. Tak možná vznikly ideální kombinace mléčných koktejlů a nepřekonatelných pohárů.

Rebarbora s jahodami patří ke kulinářským stálicím od dob Rettigové. Právě teď - v květnu, nabírá rebarbora na síle a jahody už se objevují na trhu, takže se tyto dvě nedostižně dobré suroviny mohou potkat i ve vaší kuchyni. Odložit si pár sklenic s výtečnou zavařeninou na zimu patří k příjemným zážitkům jak při samotném zpracování, tak při konzumaci. V článku naleznete také informace o želírování i rebarboře, která je pro někoho stále nepoznanou surovinou.

Zavřete oči a představte si lžičku čokolády s čerstvou jahodou, jak se vám blíží do pusy. Hm, přesně tak si užijete pohár s mandlovou čokoládou a jahodami. A to ještě nevíte, že čokoláda obsahuje tradiční italský mandlový likér a špetku štiplavého chilli. Výsledná chuť je pohádková, nicméně pohár můžete připravit i dětem, samozřejmě bez alkoholu a koření. Základem poháru jsou rozdrobené sušenky a nasekané mandle nebo ořechy, takže se jedná o pořádně kalorickou bombu.

Pokud nezakládáte na zimu rumtopf, neboli směs ovoce v rumu, přijdete o fůru požitků. Je to téměř bezpracná záležitost, která spočívá v tom, že postupně ukládáte do sklenice úrodu z toho nejlepšího, co rádi jíte. Celá akce s opilým ovocem začíná právě jahodami a pokračujete tak, že do sklenice vkládáte ovoce podle toho, jak jednotlivé druhy dozrávají. Je to taková radostná přehlídka léta, kterou slavnostně načnete třeba na Vánoce nebo na Silvestra. Ovšem jen za předpokladu, že to do zimy vydržíte!

Příprava koláčů z listového těsta patří k rychlovkám, protože lze využít těsto zakoupené v obchodě. Čerstvé jahody je třeba brzy spotřebovat, tak ať je pochoutka brzy na prostřeném stole. Můžu vám to slíbit na sto procent, protože příprava je super jednoduchá (hotový vyválený plát pouze rozdělíte na poloviny a z každé vyrobíte velký koláč, který rozkrájíte na menší porce až po upečení), a péct budete pouze 15 minut. Náplň v koláči může být jakákoli, ale jahody jsou určitě nej. 

Úžasné zmrzlinové koktejly s alkoholem i bez se v Americe nazývají Floats - plováky. Jejich příprava je ještě jednodušší a rychlejší než výroba klasických pohárů s karamelem, krémy a ovocem. Budete potřebovat naprosto běžné suroviny, které zkombinujete s koupenými oblíbenými mraženými krémy, takže je snadné udělat si je kdykoli na ně dostanete chuť. Pokud neřešíte kalorie, koktejlům zcela propadnete. Jahodový nealko koktejl bude nejvíc chutnat dětem. Nejlepší je našlehaný z mírně rozmrazených jahod, ale pak je hodně ledový. Dětem ho raději připravte z čerstvých jahod a ochlaďte zmrzlinou. Úplně to postačí. Plováky se ředí sodovkou a jejich konzistence je zcela na vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.