5 JAHODOVÝCH POKUŠENÍ

AMERICKÉ LEDOVÉ POHÁRY
4.6.2018
LENOŠENÍ NA ZAHRADĚ
6.6.2018

Jahodám nelze odolat. Jsou svůdné, krásné, sladké a ještě obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Najezte se jich dosytosti, po zbytek roku budete jen vzpomínat…

Jahody patří k létu, k slunci. Tyto plody jsou křehké a zranitelné snad proto, abychom je jedli čerstvé a v tom nejsprávnějším bodu zrání, kdy oplývají vůní a účinnými látkami. Společně s menším množstvím vitaminu C je to především železo, draslík a kyselina listová. Žádné ovoce pěstované v našich končinách neobsahuje tolik manganu, který je potřebný pro výživu nervů a mozku, a mimo jiné podporuje činnost štítné žlázy, sílu kostí a krve.
Takže vzhůru do mlsání, protože všechno, kam jahody rozmixujete, nakrájíte, či naaranžujete, bude tak dobré, že se i v parném létě ochotně postavíte do kuchyně (třeba k jahodovým knedlíkům). Většina jahodových dobrot však nezabere tolik času. Doplňte je pěkným naservírováním, a k tomu si něco vyhlédněte na našem e-shopu, i v galerii pod článkem.

1 Čerstvé jahody + pravý letní dezert  Palačinky naplněné tvarohovým krémem a jahodami, se dají považovat spíše za lehký oběd nebo včasnou večeři. O tom, že jahody chutnají nejlépe s čokoládou, není pochyb, takže příměs kvalitního kakaa do palačinkového těsta stojí za vyzkoušení. Palačinky lze sypat griliášem i oříšky, a když přidáte kopeček čokoládové zmrzliny, máte před sebou pořádné pokušení. Jahodami můžete ozdobit také domácí lívance a nebo císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn. 

2 Jahodový rozvar + limonáda s limetkou  Zvýšený přísun tekutin, především pramenité vody,  je v létě příjemné prostřídat něčím chutnějším. Například domácí limonádou. Čerstvé jahody postačí nakrájet na plátky a společně s mátou a citronem vhodit do vychlazené perlivé vody. Luxusnější podání jahodové limonády vyžaduje malou přípravu. Nejprve si zhotovte jahodový rozvar, vychlaďte ho společně s limetkovou šťávou a teprve pak nařeďte podle chuti.

3 Vychlazené jahody + tiramisu na cesty  Tento dezert, který se podává studený, má mnoho podob. Základem je vždy nadýchaný krém, ovoce a cukrářské piškoty, to celé s příměsí alkoholu, kávy či čokolády. Tradiční italský recept počítá se syrovými vejci, ale nyní, uprostřed horkých dní, doporučuji zůstat u jednodušší formy přípravy - s mascarpone a čerstvými jahodami. Uložíte-li svůj vychlazený dezert do uzavíratelných skleněných misek, převezete ho na kratší vzdálenost třeba i na letní piknik (domácí varianta přípravy je na úvodní fotografii).

4 Rozmixované jahody + pudink s chia semínky  Pudink z kokosového mléka s chia semínky (šalvěj hispánská) je sám o sobě plný zdraví. Přidáte-li do něj nastrouhaný kokos, med, opražené mandlové lupínky a vrstvu rozšlehaných jahod, nemůže vzniknout nic jiného, než luxusní dobrota. Ochutnejte i ostatní ovocné recepty. Vida, mlsat se dá i trošku zdravě...

5 Zavařené jahody + dvoubarevná marmeláda  Do zavařenin se většina z nás pouští jen tehdy, když zůstávají přebytky ovoce. To není můj případ, ale i tak si pár sklenic té letní nádhery dávám stranou. Chybět mi nesmí opilá jahodová marmeláda, do které přidávám kapku bílého rumu. Jahody se na konci své sezony potkávají s meruňkami, takže pak vznikají takovéto dárky ze spíže. Marmeláda je efektní, ale do zimy vám také nevydrží :o) Jen ochutnejte!

  • Jahody jsou účinným afrodiziakem, o tom se asi nemusím zmiňovat - ale jen, abyste nezapomněli.
  • Čerstvé jahody zmírňují trávicí potíže a pomohou zbavit střeva jedovatých látek. Vyzkoušejte to, když vám nebude dvakrát.
  • Konzumací jahod lze upravit vysoký krevní tlak a stejně tak i odvodnění organizmu.

4 Comments

  1. Nina Novakova napsal:

    Dobry den to jsou hezký a kde sami recepty dekuji

  2. Miluše napsal:

    Dodrý den
    zdravím dámy , jahody máme moc rádi , letos jsem zkoušela jahodovou marmeládu s rebarborou a jsem moc spokojená. Paní Jano vypadá to užesně jen se zakousnout . M

  3. Jana napsal:

    Paní Nováková,
    také vás zdravím a moc děkuji!

  4. Jana napsal:

    Paní Miluše,
    dobrý den a srdečný dík. Tohle spojení – jahody a rebarbora, je chuťově úžasné. Rebarbora mi letos přerostla a vykvetla, a je pomalu větší než já, takže tahle dobrota nebude :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.