4x ZDRAVÉ DOBRÉ KUŘE

ŽIJEME S MAZLÍČKY
20.4.2022
POMERANČOVÉ ŽELÉ SE ZÁZVOREM
25.4.2022

Dodržíte-li veškeré podmínky pro správné ukládání, rozmrazování i zpracování drůbežího masa, získáte do jídelníčku cennou surovinu plnou bílkovin.

Zařadíte-li na jídelníček nejčastěji připravované kuřecí maso, ani po delší době se nepřejí. Toto jemné maso, které dokáže splnit podmínky mnoha diet, snadno přijme kteroukoli chuť, kterou mu přisoudíte. Prolistujete-li si speciální kuchařku věnovanou  kuřecímu masu, naleznete nepřeberné množství rozmanitých receptů. Určitě jich sami máte celou řadu v domácím repertoáru. 

Při zpracování dbejte následujících pokynů:

  • Všechny druhy drůbežího masa rychle podléhají zkáze, zvláště v teplém prostředí. Proto se snažte převézt maso co nejrychleji domů a uložit do chladničky. K převozu nejlépe slouží taška s termoizolací, kterou dostanete u dobře vybavených prodejců hned u chladicích boxů. V teplých dnech nikdy nenechávejte nákup v prostorách kufru auta.
  • Drůbež je třeba zpracovat maximálně do 2 dnů od zakoupení. Pokud je porcovaná, v původním obalu ji ponechte v chladničce jen tehdy, budete-li maso zanedlouho vařit a péct. Pokud ho necháváte na další den, vyjměte maso z obalu, dejte na talíř a přikryjte pergamenovým papírem nebo alobalem, ale volně, aby pod něj mohl prudit vzduch. Maso by nemělo být uloženo v přeplněné polici a teplota nesmí být vyšší než 5 °C.
  • Snížit riziko kontaminace nebezpečnými bakteriemi - např. salmonelou, vyžaduje veškerou vaši pozornost. Po manipulaci s masem si důkladně umyjte ruce. Také v chladničce nesmí z masa vytéct šťáva, která by se dostala na okolní potraviny. Pozor - při zmrazení se bakterie salmonely nezničí, takže dávejte pozor i po vyndání masa z mrazničky.
  • V mrazicím boxu je možné uložit drůbež až na 6 měsíců. Před tepelným zpracováním musí být maso zcela rozmrazené a to pomalým způsobem, opět nejlépe v chladničce. Vložte ho do hluboké misky a přikryjte papírem. Po rozmrznutí ho okamžitě zpracujte.

V poslední době se nedoporučuje maso před tepelnou úpravou oplachovat, aby se zabránilo dalšímu šíření bakterií kontaminujících dřez. Vhodnější je drůbež pouze osušit papírovými utěrkami a opět si důkladně umyjte ruce mýdlovou vodou. Pokud maso opláchnete, pak výhradně v prázdném dřezu, který pak dobře umyjte saponátem nebo pomocí octové vody.

Kuřecí vývary jsou často vstupenkou k přípravě dalších pokrmů. Silný čistý vývar můžete uchovat tak, že jej naporcujete do krabiček určených k zamrazení potravin a uložíte je do příští konzumace v mrazáku. Čerstvou polévku plnou jarní zeleniny si ale vychutnejte hned. Přidáte-li porci hutné zavářky - například v podobě oblíbených knedlíčků z jemné krupičky, vajec, smetany a parmezánu, pak tato kuřecí polévka zasytí i velké jedlíky.

Znáte skvělé těsto na pizzu, které se nikdy nepokazí? Pokud ne, vyzkoušejte kynuté těsto, které se nakypří i při odpočinku v lednici. Hned jak ho vyndáte do tepla, probudí se k činnosti a výsledek na sebe nedá dlouho čekat. Placku poklaďte třeba natrhaným kuřecím masem, připraveným špenátem, smetanou a mozzarellou s parmezánem. Pak už jen počkejte na pochvalu od spolustolovníků.

Hlaďoučkou paprikovou omáčkou nepohrdnou děti ani dospělí. Je to skvělý tip na vaření, kdykoli nevíte, co dát na plotnu. Protože ji mají všichni rádi, navařte pořádný hrnec a máte-li praktický jídlonosič, o pár porcí se rozdělte. Omáčka je skvělá jak k bramborám, tak i k těstovinám, takže můžete opustit přípravu tradičních houskových knedlíků. Patří k ní neodmyslitelně kuřecí maso, které připravuji v troubě, kde se o sebe samo postará a vaření je tak pohodlnější.

Jakmile se naskytne možnost vytvořit větší plát masa z kuřecích prsou, je to pokyn k pečení rolády. Využijte této možnosti, jak maso výrazně dochutit nejrůznějšími lahodnými náplněmi, a jak vytvořit efektní porce masa, které se hodí i k slavnostnějšímu stolování. Rolády naplněné cuketou a sušenými rajčaty podávejte se sladkou chilli omáčkou (domácí recept naleznete ZDE), která je i součástí marinády. Pro zachycení masa do rolád jsem využila speciální skřipce k tomu určené, které odstraníte až při pohodlném servírování na talíře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.