4x ZADÁNO PRO SUŠIČKU OVOCE

ČOKOLÁDOVÉ FLAMERI S MALINAMI
11.2.2019
KONEC ZIMY PLNÝ ZMĚN S VÝROBKY Z NOVÉHO KATALOGU
13.2.2019

Dehydratace je jednou z nejstarších metod uchování potravin. Dávno předtím, než jsme si pořídili sušičky, lidé věděli, že se potraviny zbavené vody nezkazí.

Nejspíš jen tušili, že nežádoucí mikroorganizmy - jako jsou plísně a bakterie, bez vody uhynou. K sušení využívali přirozené cesty, které byly sice zdlouhavé, ale účinné. Nakonec i dnes pracují sušičky dlouhé hodiny, než nám nabídnou produkt ve správné kvalitě. Tenhle proces jsme si technikou urychlili, ale i tak musíme být trpěliví. Určitě se to dá vydržet, když si milá sušička jen tak vrní v koutě kuchyně a skoro nic po nás nechce.

Sušička v domácnosti je výborným pomocníkem; nejenže vám nabídne spoustu možností jak si obohatit jídelníček, ale také vám uspoří kapsu. Pomocí sušení totiž dokážete uskladnit a posléze spotřebovat jakýkoliv přebytek potravin, který by jinak nejspíš skončil v koši na odpadky. Je totiž snadné mávnout rukou nad zvadlou zeleninou nebo bylinkami, které už nevypadají fresh, jak se říká. Sušička má totiž další skvělou vlastnost - můžete dát do jednoho patra ananas, a do druhého položit aromatické bylinky a česnek, a vůbec nic se nestane. Chutě i vůně se nepomíchají. Takže usušte vše, co usušit lze, a připravte si pokrmy plné zdraví. Být dobrými hospodáři se určitě vyplatí.


VÝVAR V PRÁŠKU

1

S tímto vývarem v prášku budete mít svou vlastní instantní polévku stále po ruce. Recept lze samozřejmě obohatit o celou řadu dalšího koření. Podle toho, zda jej použijete jako základ polévek, omáček, k dochucení smažených vajec a pod. S tím souvisí konzistence sušené zeleniny. Můžete ji nechat v hrubších kouscích, počítejte však s tím, že v tekutině zase pěkně nabobtnají, nebo zeleninu po nasušení rozemelte na jemný prášek. Dokonce kombinuji obojí, a to v případě, kdy si vytvořím jemné koření do omáčky, ale přidám k němu sušené houby, které chci vidět na talířích.

SUŠENÉ SUŠENKY

2

Mandle a lněné semínko jsou jen malým bonusem mezi surovinami na výrobu zdravých sušenek bez cukru a mouky. Vyrobte si je pokaždé, jakmile vám zbude volná hodinka času. Sušenky rychle vytvarujte jen rukama a rozprostřete na jednotlivá plata. Pak už se o ně postará věrná sušička. Výsledkem jsou skutečně sušené sušenky, které zesládnou díky medu a dehydratací jablíček a banánů, v nichž zůstane jen ta podstatná chuť. Malým dětem nahradí i bonbony z cukrárny.

ZELENINOVÉ CHIPSY

3

Zeleninové chipsy, které objevíte v prodejnách s BIO potravinami, patří k dražším produktům. Přitom třeba kořenová zelenina má rozumné ceny i nyní, uprostřed zimy. Pokud máte sušičku, pak nic nebrání tomu, abyste si připravili domácí zeleninové chipsy. Vyrobíte je z mrkve, petržele - ty jsou podle mě nejlepší, z batátů nebo také v létě z cuket. Zeleninu obohacenou o koření a sůl v nové podobě ani nepoznáte. Na miskách je nejen dekorativní, ale stoprocentně zachutná i zeleninovým odpůrcům.

SUŠENÁ RAJČATA

4

Sušená rajčata v bylinkovém oleji jsou spíše letní a podzimní záležitostí. Nicméně recept jsem přidala, protože neznám nikoho, kdo je nemá rád. Rajčata patří do teplé italské kuchyně i k voňavým chlebům, a pokud je rádi jíte, pak je to možná ta nejpádnější pobídka, proč si pořídit sušičku. Sušení rajčat je sice otravně dlouhou záležitostí, ale po celých dlouhých 7 hodit s nimi nemusíte dělat víc, než je zkontrolovat.

Se sušičkou lze pracovat celoročně, takže se podělte o své rady i dobré recepty!

5 Comments

  1. Jana napsal:

    Je to vše lákavé, sušičku mám, ale nemůžu najít recept na sušené dobroty. Vegetu už dělám a je výborná. Děkuji za radu, kam ťuknout. Díky. Jana

  2. Iveta napsal:

    Paní Jano – ťukněte přímo na obrázek.

  3. Jana napsal:

    …děkuji Iveto! Jano, je to tak, kromě ťuknutí na obrázek je ještě v každém doprovodném textu interaktivní odkaz (např. Sušená rajčata v bylinkovém oleji), který pojmenovává recept a je fialově zabarvený. Když na něj najedete myší, podtrhne se, a opět na něj stačí jen ťuknout. Používám oba způsoby prokliknutí, každý je zvyklý jinak. Díky za pochvalu! :o)

  4. Elka napsal:

    Díky za článek https://blog.decodoma.cz

  5. Jana napsal:

    Elko,
    srdečně zdravím v novém roce a také děkuji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.