4x SLADKÉ ZIMNÍ DŽEMOVÁNÍ

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S HŘÍBKY DO MRAZÁKU
21.1.2019
BARVA KORÁLU SE STALA BARVOU ROKU
23.1.2019

Kdyby vám náhodou docházely zásoby zavařeného ovoce, nezoufejte; je mnoho možností, jak i uprostřed zimy zase naplnit sklenice.

Všechny následující zavařeniny jsou rychle hotové. Oslaďte si jednou z nich nedělní snídani. Možná, že si k ní napečete i čerstvé housky, to vážně stojí za to. Výroba marmelád je opět oblíbenou činností, jako za časů našich babiček. Ale dnes ve většině případů nezpracováváme velké přebytky, ale uvaříme si želé nebo zavařeninu z kilogramu ovoce, což nezabere mnoho času a voňavá práce v kuchyni je spíš zábavou.

Výsledkem je pár sklenic - pokaždé s jiným obsahem, které na vás čekají ve spíži, případně máte po ruce malé dárky pro přátele. Domácí džemy patří k pochoutkám, které k zimnímu období rozhodně patří.

KDYŽ ZBUDE PÁR HRUŠEK

1

Základ hruškového džemu tvoří karamel. Džem je lahodný a sladký, využijte tedy tuto úpravu pokaždé, když máte nepříliš zralé ovoce. Tím, že hrušky přidáte ve větších kouscích, chutě se vyrovnají a výsledek stojí za to. Sklenice, do nichž džem přesunete, by měly být horké. Po naplnění je pevně uzavřete a otočte na 5 minut dnem vzhůru. Ve sklenicích vznikne vakuum důležité pro trvanlivost obsahu.

ANANAS NA CHLEBÍČKY

2

Chlebíčky se žervé a kousky ananasu patřily v 70. letech k lahůdkářským hitům. Výtečnou pomazánku na chlebíčky můžete ochutnat i dnes, máte-li rádi spojení slané a sladké chuti. Krásně se vám bude hodit spotřebovat ananas, který už doma delší dobu dozrává bez užitku. Než sklenice uzavřete, dobře otřete potřísněné okraje, aby víčka dokonale přilnula. Načatou pomazánku uchovejte v chladničce.

ZE SLADKÝCH POMERANČŮ

3

Křupavé rohlíčky s pomerančovým džemem vám v zimě vřele doporučuji. Téměř bych řekla, že ho mám nejradši ze všech, a to nejsem velký příznivec těchto sladkostí. Všechny zavařeniny je dobré skladovat na tmavém místě, aby si uchovaly svou krásnou barvu. Pokud si džem schováváte jako dárek, můžete po čase zjistit, že už to není ono. Darujte ho hned!

STAČÍ SUŠENÉ MERUŇKY

4

Tento recept jsem nazvala aprílovým jen proto, že mi občas vyjde na duben. Spíž začíná být vymetená, a tak dojde i na zásoby sušeného ovoce. Z meruněk většinou vznikne rýžovník, ale občas zbudou také na džem. Až ho budete dělat poprvé, pobaví vás to, že se sušené ovoce opět zakulatí do svého původního tvaru.

Zavařovací sezona je ještě hodně daleko, ale už teď si můžete vyzkoušet pár jednoduchých receptů. Možná, že přijdete této uklidňující činnosti na chuť. Kdyby vám náhodou v kuchyni něco chybělo, mrkněte na náš e-shop.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.