4 RYCHLÉ A SKVĚLÉ SALÁTY

MRKVOVÁ MEDICÍNA NA MOKRÝ KAŠEL
18.2.2019
NOVÉ ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE
20.2.2019

Nevíte co uvařit? Prohlédněte zásoby, a máte-li co dobrého, smíchejte to! Salát s bohatou skladbou surovin zasytí i velké jedlíky a navíc je pastvou pro oči.

Salát může být prvním chodem, tedy předkrmem, ale stejně tak i chodem hlavním. Každý, kdo salátům nepropadl, si představí talíř plný zeleniny a raději se poohlédne u stolu po jiné zábavě. Ale my všichni ostatní víme, že do salátů patří vejce, kombinace sýrů, brambory, luštěniny, těstoviny, obilniny i maso. Krátce řečeno - od vitaminů přes bílkoviny a sacharidy, si do talíře naložíte přesně to, co má být ve správné skladbě jídelníčku.

Příprava salátů představuje nesmírně originální přístup ke kombinování jednotlivých surovin. Je jednoduché přizpůsobit saláty sezonnosti, a pokud vytváříte přílohový salát, pak jej můžete vhodně přiblížit jakékoli světové kuchyni. Saláty překypují i pestrostí přísad. Čerstvé bylinky nebo exotické koření, vybrané zálivky i majonézy, dají salátům nejrozmanitější chutě. Je jen málo tak tvárných a zajímavých pokrmů, s nimiž si můžete zaexperimentovat beze strachu o výsledek.

Při výrobě salátů využijete celou řadu kuchyňských pomocníků - jistě budete potřebovat ostré nože a elektrické sekáčky, struhadla i pěkné nádobí, na němž si svůj salát vkusně naservírujte. S novým jarním vybavením kuchyně se setkáte na našem e-shopu.

ZELENINA

1

Zeleninové saláty se netýkají pouze studené kuchyně. Žampionové nebo krémové bramborové saláty bezvadně fungují jako přílohové saláty k masu. Zelný salát v zimě představuje vitaminovou bombu. Podává se vychlazený - buď jako předkrm, nebo v kombinaci s masovými jídly, k nimž se chuťově hodí.

BULGUR

2

Základem tohoto salátu je bulgur. Řeč bude o usušené drcené celozrnné pšenici, z jejíž mouky se vyrábějí semolinové těstoviny. Bulgur koupíte už předvařený, takže jeho základní úprava trvá 15 minut. Pokud jste ho dosud nejedli, určitě ho vyzkoušejte. Každý, kdo ochutnal, ochotně si ho zařadil do svého jídelníčku. Z bulguru připravuji například jarní salát s avokádem a vejci, který je plný zdraví i dobrých chutí.

RÝŽE

3

Rýžový salát s masem a houbami patří k celoročně připravovaným  pokrmům. Chutná samotný a je to přesně ten typ salátu, který můžete jíst ještě trochu teplý. Zcela nahradí hlavní chod. Kombinace rýže, libové šunky a zeleného hrášku vám dodá téměř polovinu denní doporučené dávky bílkovin. V létě do salátu přimíchejte čerstvé houby i hrášek. Je výborný.

KUSKUS

4

A nakonec něco svátečního. Vyzkoušejte například kuskusový salát s granátovým jablkem. Sypký a načechraný kuskus se naučíte připravovat okamžitě. Vařit ho nemusíte, jen ho zalijete vroucí vodou a dokončíte dle svých představ. Je to surovina, k níž lze přiřadit zeleninu, ovoce i maso, neboť kuskus sám o sobě nemá výraznou chuť. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Jeho užitím si rozšíříte škálu přílohových jídel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.