4x NEJSKVĚLEJŠÍ BRAMBORY

RUDÝ SAMET ANEB RED VELVET CAKE
29.1.2018
ROZMAZLUJME SE
31.1.2018

Mám-li říct, kterou z potravin mám doma za všech okolností, jsou to brambory. Nemáte-li momentálně inspiraci na teplou večeři, sáhněte po nich. Pokaždé si pochutnáte.

Brambory patří k zelenině, o které obvykle moc nepřemýšlíme. Přitom si zaslouží veškerou pozornost. I když nejsou na poli potravin porážejících nemoci nejsilnější, jíme je zato dost často, takže skóre vyrovnávají. Brambory obsahují celou řadu cenných živin – z těch nejdůležitějších je to vitamin B6 (pyridoxin), který pomáhá při stresu, nespavosti, srdečních onemocněních a prospívá pleti, třeba při akné; pak vitamin C (kyselina askorbová), z jehož četných zásluh připomínám jen boj s nachlazením, vysokým krevním tlakem, opary, artrózou nebo artritidou; a také draslík, podporující správnou funkci kardiovaskulárního systému a ledvin.

Brambory jsou všestranně použitelnou potravinou, která může obohatit váš jídelníček každý den. Ne stejnou měrou, ale jednou jako příloha, jindy třeba jen v polévce, která je pak natolik vydatná, že dobře zasytí. Brambory zvláční chlebové těsto, jsou součástí i krajových sladkých jídel. Jejich uplatnění je tak široké, jak bohatý je rejstřík vašeho domácího vaření.

Nejvíce živin z brambor získáte, když je uvaříte a zkonzumujete se slupkou. Brzy se dočkáme čerstvé úrody, takže se vyzbrojte kartáčkem na zeleninu. Pokud brambory loupáte, pak je třeba odstranit co nejtenčí vrstvu. A jestliže zakrojíte hlouběji, slupky z brambor lze ještě využít a připravit z nich chutné chipsy. Dosud jsem to nevyzkoušela, protože se vyhýbám tukům, ale proč ne. Příležitostí, jak brambory využít beze zbytku, je spousta. Tady je malá inspirace, co dnes z brambor uvařit. Nádobí na zapékání naleznete zde.


brambory1

1 Rozválejte je  Lokše představují rodinné jídlo. Přesně tak. Jakmile vyhlásíte, že pečete bramborové placky, rodina se kolem vás semkne jako klíště. Nezapomeňte rozdělit úkoly, aby se někteří zapojili a těsto nezřídlo. A rovněž si pořiďte praktický lis na brambory. Každý si placky užijte tak, jak je milujete. Posolené, s bylinkovým dipem, nebo se švestkovými povidly. Neumím si představit skvělejší jídlo pro zimní podvečery. Navíc, do těsta jsou ideální starší brambory, takže využijte jejich správný čas. Jak na to, uvidíte na videu.

brambory2

2 Upečte z nich slanou buchtu  Krajová jídla se nezřídka připravovala z brambor. Naštěstí se dochovala řada receptů, podle nichž dodnes vaříme a ochotně je předáme dalším generacím. Bývá to tak, že jídla, která jsme si oblíbili v dětství, si většinou zamilujeme na celý život. Pokud jste se dosud nesetkali s pekáčem plným této bramborové dobroty, neváhejte a vyzkoušejte ji. Bude vás bavit i jeden z jejích názvů – bác.  

brambory3

3 Dejte je do trouby  Recept na tyhle brambory za námi přispěchal až ze Švédska. Celý trik spočívá v tom, že brambory rozkrájíte na jemné plátky, takže brambora absorbuje suroviny, které jí dají vybranou chuť. Tu můžete obměňovat podle potřeby. Brambory Hasselback snězte jako samostatné jídlo, nebo je servírujte jako originální přílohu k masu. Zcela jistě své hosty příjemně překvapíte.

brambory4

4 Uvařte je v polévce  Zelňačka patří k polévkám, které vás v zimě pořádně zasytí. Konec konců, všichni ji vaříme tak, aby v ní stála lžíce. Polévka je lahodná díky kysanému zelí, a klobáska s bramborami z ní vytváří pochoutku nad pochoutky. Bramborami nešetřete, a uvařte je zvlášť, aby dobře změkly. Pokud brambory vložíte do hrnce se zelím, kyselost zabrání jejich dokonalému provaření.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.