4 TIPY NA MLETÉ MASO

SVÁTEČNÍ ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE
6.3.2017
PODLAHY NÁS NETRÁPÍ
8.3.2017

Mleté maso může být velice snadno králem kuchyně. Pokrmy z něho vyrobené nejen výtečně chutnají, ale i zajímavě vypadají, protože jim můžete dát jakýkoli tvar.

Když jsem byla malá, uplatnění mletého masa se většinou týkalo sekané, čevabčiči a pštrosích vajec. Nic z toho jsem nemusela, a tak jsem vyrostla s tím, že se bez těchto receptů obejdu. Jak jsem se mýlila! Vůbec mi nedošlo, že této surovině mohu dát víceméně jakoukoli chuť i vzhled.

A tak nyní mleté maso cpu do zajímavých bábovkových forem a srnčích hřbetů, balím ho do slaniny, napichuji na špízy i nadívám. Hodí se samozřejmě do polévek, k přípravě těstovin, drobné tvary jsou senzační do krabiček na výlety, maso plné bylinek se hodí i pro slavnostní stolování a s hamburgery se brzy vyřádíme při grilování. Vymyslete si co chcete, mleté maso se přizpůsobí každému vašemu nápadu. Jen je nutné dodržovat pár zásad, protože rozmělněné maso extrémně rychle podléhá zkáze. Na co je třeba dát si pozor:

  • Když maso vybíráte v supermarketu, zvolte to s jasně červenou barvou. Pokud je maso bledé, až našedlé, ruce pryč.
  • Máte-li možnost zaběhnout k prověřenému řezníkovi, vyberte si maso na místě a nechte si ho namlít. Říkám k prověřenému řezníkovi, protože jednou jsem si přinesla maso, byť čerstvě namleté, ale s příměsí čehosi z neumytého stroje. Prostě při nákupu mletého masa buďte na pozoru.
  • S masem si poradí i začátečníci, takže se směle postavte k plotně. Na poprvé ho můžete přesolit, ale nic víc hrozného se nestane. Mleté maso můžete variabilně dochutit, pokaždé jinak, takže směle experimentujte s kořením.
  • Velice důležitou ingrediencí jsou bylinky. Ať použijte sušené (např. oregano, provensálské byliny a pod.) nebo čerstvě nasekané bylinky (moc chutný je tymián, bazalka, petrželka), nikdy nic nepokazíte, naopak.
  • Mleté maso nenechávejte zbytečně v chladničce, kupte ho a zpracujte ještě týž den. Odměnou vám bude silná masová chuť a spousta vůní.

 

sekana1

1  Sekaná schovaná v listovém těstě  Toto je pečeně pro slavnostnější příležitost. Když si dáte trošku práce, dozdobte ji pokaždé jinak, třeba podle sezony. Nejraději ji připravuji v keramických pekáčkách.

sekana2

2  Masové kuličky  Tady jen využijte dobrý recept a s kuličkami naložte, jak je libo. Může z nich být špíz, ale také je podávám s brusinkovou omáčkou nebo je zamíchám do velkého zeleninového salátu. Pokaždé si pochutnáte.

sekana3

3  Hamburgerová klasika  je zde dotažená do absolutní extáze. Hamburgery jsou totiž plněné – ne tím, co je okolo, ale samotné mleté maso má v sobě náplň. Budete k tomu potřebovat speciální formu.

sekana4

4  Chlapská záležitost  Slanina, zelený pepř, olivy, okurčičky, křupavý chléb – mám pokračovat? Nebo už jste v kuchyni a hledáte potřebnou formu… Tohle prostě nemá chybu!


 

 

6 Comments

  1. Naty napsal:

    Mňam, mňam…Ta sekaná v listovém těstě vypadá božsky…

  2. Jana napsal:

    Vy jste milá, děkuji! Sekaná je vážně dobrá a všechny tyto recepty jsou senzačně rychlé. Vřele doporučuji nový jarní pekáček, nebo zapékací formu, která udělá parádu na stole :o)

  3. Naty napsal:

    No nemáte za co? A každopádně to vyzkouším.A honí mě dost mlsná 😀 Ten naložený zelený pepř je normálně k sehnání?Díky.

  4. Naty napsal:

    A ten pekáček si pořídím za úspěšnou maturitu 🙂 Letos…

  5. Jana napsal:

    …no, za pochvalu děkuji :o)
    * Jo, zelený pepř seženete bez problémů, jsou to maličké lahvičky, já mám momentálně 50g, španělský, v nálevu je jen voda a sůl. K dostání v Albertu, Bille, běžně v síti, ceny mírné. Pozor, chuť má pálivou, ale tak akorát.
    * A k maturitě přeji pevné nervy a dobré otázky.

  6. Naty napsal:

    no…snad nebudu zelená jak ten pepř 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.