4x MANDLE PRO DUŠEVNÍ I FYZICKOU POHODU

NEPEČENÝ DORT S BEZOVÝM SIRUPEM
28.6.2021
PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ PRÁZDNINY
30.6.2021

Mandle jsou jedním z nejcennějších zdrojů látek chránících naše srdce, cévy a mozek. Naučte se je jíst pravidelně. 

Mandle jsou především chutné, a tak je konzumujeme s radostí. Jsou sladké, báječně nakypří těsta cukrárenských dobrot, chutnají na pohárech, v medu i čokoládě, ale často je přidáváme i k slaným pokrmům, například k rýži, omáčkám, kari a do skvělých nádivek. Obsahují zdravé mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, hořčík a vitamín E. Mandle snižují hladinu krevního cukru, napomáhají snížení krevního tlaku i cholesterolu. Protože pokrmy obohacené mandlemi přinášejí dlouhodobý pocit nasycení, směle si je zařaďte do jídelníčku i při hubnutí, ovšem za předpokladu, že těmito kaloriemi nahradíte podíl sacharidů.

Samozřejmě platí - všeho s mírou. Denní doporučená dávka mandlí činí asi 30 gramů, což je zhruba jedna nevelká hrst. Kromě toho, že mandle lze konzumovat čerstvé jako přílohu celé řady pokrmů, můžete také využít mandlové mléko jako alternativu za kravské mléko v případě jeho intolerance - a to nejen jako zdravý nápoj či jako surovinu pro vaření, nebo mandlovou mouku neobsahující lepek, která je vhodná pro každého, kdo je odkázán na bezlepkovou dietu.

jak vám mandle prospějí

Mandle se v poslední době řadí mezi zkoumané a hodně diskutované potraviny. Zdraví prospěšné látky, které obsahují, jsou předmětem mnoha odborných studií a ve výsledku je staví na piedestal superpotravin. Zde je jen malý výčet jejich benefitů:

  • mandle neobsahují lepek
  • obsahují vitamin E, silný antioxidant, který zbavuje tělo volných radikálů působících v buňkách a tkáních
  • jsou zásadité, mají alkalizující účinek
  • brání rozvoji arteriální hypertenze
  • flavonoidy chrání před rozvojem nemocí srdce a cév
  • snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a jejich pravidelná konzumace prodlužuje duševní svěžest
  • obsahují omega 3 mastné kyseliny
  • díky hořčíku přispívají k posílení imunitního systému
  • celkově prospívají zklidnění nervové soustavy

 

Granola je v podstatě müsli, ale zapečené v troubě. Ve výsledku je křupavější, mírně se v ní zdůrazní zkaramelizované cukry a její skladbu si můžete namíchat podle nabídky sezony i podle toho, co s oblibou jíte. Základem granoly jsou vločky - buď ovesné nebo pohankové, které jsou určeny i pro celiaky, velký podíl ořechů i mandlí a sušené ovoce, které nyní nahraďte ovocem ze zahrádky. Protože začínáme cestovat, vezměte si s sebou dózu granoly pro rychlé snídaně s bílým jogurtem, nebo si s ní oslaďte oblíbené kaše. Takové jídlo vám nejen dodá energii, ale také vás dokonale zasytí.

Mandlové mléko patří do společnosti rostlinných mlék, která vypadají na první pohled stejně jako mléko živočišného původu. Mnoho z těchto nápojů naleznete v obchodech se zdravou výživou a nejsou právě nejlevnější. Setkáte se zde s nabídkou mlék-nemlék rýžových, sójových, ovesných, mandlových a dalších. Výbornou chuť si s sebou nese mandlové nemléko, tedy mandlový nápoj vyrobený z mandlí a vody, který si snadno vyrobíte doma. Získáte tak výchozí surovinu pro vaření a pečení, a pokud si do ní přidáte med, připravíte si výtečný a zdravý nápoj.

Tuhle variantu ovocných knedlíků dělám nejčastěji v zimním období, ale stojí za vyzkoušení i nyní, protože je hodně rychlá a nenutí vás trávit v horké kuchyni moc času. Jablečné knedlíky bez plnění jsou skvělou pochoutkou pro dětské strávníky a tak bych je přidala na jídelníček prázdninové kuchyně. Nemusíte dělat zvlášť těsto a obalovat jím ovoce, protože tady jsou nakrájená jablka jeho součástí, navíc obohacená strouhanými mandlemi. Knedlíky mají jemnou chuť a podávat je lze s malinovou nebo jahodovou omáčkou z čerstvého ovoce, které nám sezona právě nabízí.

Lehoučký letní dezert z naskládaných plátků jablíček zalitých těstem, patří do skvělé francouzské kuchyně. Koláč připravuji ve skleněné koláčové formě, kterou vám ráda nabídnu z našeho e-shopu. Ve skle peču moc ráda, nic se v něm nepřipálí, protože do něj vidíte, a koláč jde krásně vyjmout ven, aniž byste jej museli podložit pečicím papírem. A co je nejlepší - i s formou ho poté naservírujete na stůl, protože ve skle vypadá vše chutněji a lákavěji. Pořádná závěj křupavých mandlových lupínků dělá z jablečného koláče opravdu zdravou pochoutku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.