4 VYDATNÉ PODZIMNÍ VEČEŘE

PODZIMNÍ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK
9.10.2017
POZVÁNKA DO VÁNOČNÍHO KATALOGU
11.10.2017

Také máte pocit, že v chladu vám rychleji vytráví? Je to trošku zrádné, protože pak přivíráme oko nad porcemi jídla. Pokud si ale přilepšíte jen tu a tam, zvládnete to. Existuje jedno dobré pravidlo – nejíst pozdě večer.

Ono se to snadno řekne. Ideální by bylo navečeřet se v pět odpoledne, a pak už jen tak zobnout kuličku vína. Většina z nás je však v tu dobu ještě v plném pracovním nasazení, následuje cesta domů, nákupy, a to se pak těžko mluví o včasné přípravě složitějších pokrmů. Běda, když to pak někde od sousedů lákavě zavoní teplým jídlem.

Řešení se najít dá. Dobrá jídla, která jsou kaloricky vydatná, se dají včlenit jak do denního programu, tak i do skladby jídelníčku. Třeba tak, že si takovou večeři naplánujete do víkendu. Jednak se většinou celá rodina v klidu sejde u stolu, a také se hodí uvařit předtím odlehčený oběd. Nemluvě o tom, že můžete mít za sebou odpoledne plné pohybu, a to si pak sytou večeři zasloužíte. Pokud si na dobrou večeři vyčleníte všední den, pak počítejte s hodinkou příprav navíc a hlavně, nechoďte hned po večeři spát. V ne poslední řadě záleží na porcích, které si dopřejete. Když se nepřejíte, není co řešit.

Takže užívejte domácí pohody, a pochutnejte si na správně naladěných podzimních jídlech, ke kterým se výtečně hodí svařené víno i orosená sklenice piva.


vecere1

1 Bez masa to občas nejde  Vinná klobása je takové elegantní masové jídlo, k rychlým večeřím jako stvořené. Klobásou provoníte celý byt, a pravděpodobně dostanete chuť i na sklenku dobrého vína. Výtečným průvodcem bude také křen s brusinkami, který patří k podzimním chutím. K urychlení vařicího procesu doporučuji pánev, kterou lze vložit do trouby. Chybí-li vám, vybírejte zde.

vecere3

2 Kynuté placičky k svařenému vínu  Tahle dobrota se většinou ujídá rovnou z plechu. Připravte ji, když čekáte přátele na večer plný povídání. Kynuté těsto vyžaduje více času na přípravu, takže za jeden večer byste pečení nestihli. Obvykle to dělám tak, že těsto zadělám, nechám do druhého dne v chladu, a teprve pak ho nechám dokynout před pečením. Přerušení kynutí udělá těstu natolik dobře, že houstičky jsou ještě chutnější a nadýchanější.

vecere2

3 Nadýchaná bramborová buchta k polévkám  Tohle krajové jídlo má spoustu názvů a voní po škvarcích. Mě třeba ještě víc chutná za studena, takže si ji klidně připravte i den dopředu. Čerstvě upečenou ji nejraději servíruji v pěkném pekáči přímo na stůl. S lehkou masovou polévkou vytvoří neodolatelnou kombinaci.

vecere4

4 Nepřekonatelné langoše  Na jejich obranu musím říct, že doma usmažené langoše jsou vážně o něčem jiném, než u stánku na ulici. Omastek z nich nekape, a můžete si na ně naložit přesně to, co máte rádi. Neříkám, že jsou zcela bez kalorií, ale s voňavým česnekem je to docela dobrý zabiják bacilů. Myslím, že je můžete tu a tam klidně zařadit do jídelníčku. Jídla z pánve patří zkrátka k nejoblíbenějším…


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.