4 VÝBORNÉ SLANÉ KOLÁČE Z RŮZNÝCH TĚST

REBARBOROVÝ PEČENÝ KOMPOT K OBĚDU I NA KOLÁČ
23.5.2022
BYDLENÍ S MAKOVÝM DEKOREM
25.5.2022

Mluvíme-li o slaných koláčích, obvykle myslíme na rychlou přípravu, jejímž výsledkem je poměrně syté jídlo. Často je děláme tehdy, přijdou-li přátelé.

Je to nejsnadnější způsob pohoštění, který je možné přizpůsobit chutím všech strávníků. Lehce se může stát, že budou různé. Ale dokonce i kdybyste pekli jen jeden koláč, klidně ho z poloviny naplňte odlišnou náplní. Je to možné a každý dostane svůj zamilovaný díl.

Čerstvě upečené a vychladlé koláče jdou většinou zamrazit, takže lze při jedné práci vytvořit jejich dvojnásobné množství. Můžete s nimi pohodlně cestovat, uložíte-li je do šikovných plastových přenosek, malé kousky dětem rozkrájejte na svačinu do školy a přidejte čerstvou zeleninu. Zkrátka výhod, které pečení koláčů skýtá, je fůra. Především tímto jídlem vždy uděláte svým blízkým radost.

Těžko začít hovořit v kuchyni o slaných koláčích bez přípravy těsta na pizzu. Určitě jste vyzkoušeli několik receptů (já skutečně dost), ale u tohoto ráda zůstanu. Těsto, které si můžete připravit večer, spořádaně vykyne v lednici přes noc a druhý den se už můžete těšit na výsledek. Funguje znamenitě. Potlačené kynutí se v teple znovu chopí příležitosti, a těsto se na válu krásně nadýchne. Z uvedeného množství uděláte 3 ks pizzy o klasickém rozměru 32 cm. Děláte-li trochu menší, utvoříte bez problémů 4 ks a budete je mít i mnohem tenčí. Záleží na tom, jak pizzu rádi jíte. Náplň můžete mít 100 + 1, takže plňte, pečte, jezte, a pozvěte své přátele na kus řeči.

Srdcem tohoto výborného jídla je brokolice. Je plná důležitých látek (viz článek), které patří ke zdravé výživě. Abychom jí spolkli co nejvíce, zkuste občas upéct tento koláč, který zachutná i dětem. Doma pokrm nazýváme brokolicí pod peřinou, protože zelenina je schovaná pod krustou z odpalovaného těsta, sýra a zakysané smetany. K přípravě brokolicového koláče využívám formu s vyndavacím dnem, která je na pečení perfektní. Díky plastickému povrchu odvádějícímu ze dna nahromaděný vzduch, se těsto pod náplní pravidelněji propéká. 

K přípravě tohoto koláče využijte klasickou kulatou koláčovou formu, skleněnou či keramickou, s kterou ho můžete rovnou servírovat na stůl. Základ křupavého těsta tvoří pomazánkové máslo, k němuž přidáte pouze hladkou mouku. Nic jednoduššího už nemůže být, přitom s vláčným těstem se krásně pracuje (viz ukázka na videu). Vystačí vám na dva koláče. Vytvarovat ho můžete méně nápadným způsobem, ale občas se hodí nějaký neotřelý nápad, když se chceme vytáhnout zajímavým pohoštěním. Do lehce pikantní náplně patří feferonka a tradiční italská omáčka sugo pomodoro hodící se k jemné chuti mozzarelly.

Guiche, francouzské koláče s náplněmi, jsou vytvarovány z křehkého těsta. To je specifický název pro těsto máslem oplývající, které je nádherně křupavé. V jeho náruči pak spočine celá řada náplní, které jsou zpočátku až tekuté a pak díky vejcím a sýru zpevní. Asi už tušíte, že výsledek nebude příliš dietní, ale koláč se dá vytvořit i úsporněji. Těsto je třeba zpracovat prsty, ne teplými dlaněmi, aby se máslo příliš nezahřívalo. Musíte pracovat dost rychle a také vyválení plátu těsta musí být bleskové, jinak se s těstem špatně pracuje. Do křehkého těsta patří máslo v poměru 5 dílů mouky ke 4 dílům másla. K jeho zpracování můžete použít i robot s vychlazenou hnětací mísou. Pak už se jen soustřeďte na to, co dobrého do koláče zapečete...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.