4 TIPY NA DRŮBEŽÍ SPECIALITY

DÁRKOVÉ ZAVAŘOVAČKY + HROZNY VE VÍNĚ
2.9.2019
NOVÉ TYPY RUČNÍKŮ
4.9.2019

Bílkovinné potraviny by měly tvořit asi 15 procent našeho denního příjmu energie. Mimo jiných produktů, které bílkoviny obsahují, získáváme je z masa.

Celosvětově nejoblíbenější pochoutkou je v prvé řadě drůbeží maso. Veškeré jeho druhy se dají zpracovat rozmanitými způsoby, a vedle dietnějších forem masa se nemusíme vyhýbat ani tučnějším kachničkám a husám - i ty jsou zdrojem kvalitních bílkovin.

Drůbež kupujeme vždy co nejčerstvější. Povšimněte si, zda povrch masa nemá porušenou kůži, zda nemá skvrny, a kupujete-li balenou drůbež, pak je důležité, aby obal někde neprotékal a nebyl protržený. V poslední době se čím dál častěji dostává na naše jídelníčky lovné ptactvo (koroptve, bažanti, perličky). Jejich maso je libovější - tedy dietnější, a na rozdíl od běžné drůbeže z krmných chovů neobsahuje růstové hormony a zbytky antibiotik. Chovná drůbež podléhá přísné vládní kontrole, a naše normy jsou nastaveny dobře. Můžete však dát přednost drůbeži z organických chovů (tzv. bio drůbeži), která takto ošetřována není.

Abyste si vychutnali kvalitní jídlo, u zpracování a skladování drůbežího masa je nutné dodržovat několik pravidel:

na co dát pozor

* Všechny druhy drůbežího masa rychle podléhají zkáze, zvláště v teplém prostředí. V tyto horké dny se snažte převézt maso co nejrychleji domů a uložit do chladničky. K převozu nejlépe slouží taška s termoizolací, kterou dostanete u dobře vybavených prodejců hned u chladicích boxů.

* Drůbež je třeba zpracovat maximálně do 2 dnů od zakoupení. V původním obalu ji ponechte v chladničce jen tehdy, budete-li porce masa zanedlouho vařit a péct. Pokud je necháváte na další den, vyjměte maso z obalu, dejte na talíř a přikryjte pergamenovým papírem nebo alobalem, ale volně, aby pod něj mohl prudit vzduch. Maso by nemělo být uloženo v přeplněné polici a teplota nesmí být vyšší než 5 °C.

* Snížit riziko kontaminace nebezpečnými bakteriemi - např. salmonelou, vyžaduje veškerou vaši pozornost. Po manipulaci s masem si důkladně umyjte ruce. Také v chladničce nesmí z masa vytéct šťáva, která by se dostala na okolní potraviny. Pozor - při zmrazení se bakterie salmonely nezničí, takže dávejte pozor i po vyndání masa z mrazničky.

* V mrazicím boxu je možné uložit drůbež až na 6 měsíců. Před tepelným zpracováním musí být maso zcela rozmrazené a to pomalým způsobem, opět nejlépe v chladničce. Vložte ho do hluboké misky a přikryjte papírem. Po rozmrznutí ho okamžitě zpracujte.

* V poslední době se nedoporučuje maso před tepelnou úpravou oplachovat, aby se zabránilo dalšímu šíření bakterií rozstřikujícím se po dřezu. Vhodnější je drůbež pouze osušit papírovými utěrkami. Pak si opět důkladně umyjte ruce mýdlovou vodou.

KUŘE NA ŠPEJLI

1

Tyhle špízy se výborně hodí i k hodování na zahradě. Maso je nejprve nutné nechat alespoň hodinku v marinádě z červeného vína, medu a sójové omáčky, a pak už to jde rychle. Jemné kuřecí maso snadno přijme chuť, kterou mu nabídnete. Výrazný rozmarýn a košilka ze slaniny se hodí moc dobře. Na špízy doporučuji maso z prsou, protože z nich nejlépe nakrájíte potřebné proužky. Úprava masa je rozhodně nevysuší. (K tomuto, i k dalším receptům, se proklikněte obrázky.)

KRŮTÍ PRSA S ROZMARÝNEM

2

Ještě jednu úpravu drůbežích prsou nabízím, tentokrát krůtích. Při jejich přípravě jsem testovala speciální multifunkční hrnec, který za vámi doputuje zcela zdarma při nákupu matrace VISCOFOAM DUO. Krůtí prsa - tentokrát s dijonskou hořčicí, je dobré doplnit dušenou zeleninou. Přílohu pak můžete klidně vyloučit z jídelníčku. Maso s jemnou příchutí divočiny je s dušenou brokolicí a baby mrkví naprosto dostačující. Pokrm lze samozřejmě připravit i bez zmíněného hrnce, a to běžným způsobem v troubě.

SKOTSKÉ KUŘE S TYMIÁNEM

3

Skotské kuře je výbornou variantou jídel z jednoho hrnce - v tomto případě hlubokého pekáče (využijete ho k pečení buchet i na lité vysoké koláče s ovocem). Nakupte várku kuřecích paliček, zbavte je kůže, aby maso dobře přijalo okolní ingredience a koření, a v poslední fázi přidejte baklažán, žampiony a olivy. Jídlo bude na stole téměř bez vašeho dalšího přičinění.

DÁRKOVÁ JÁTROVÁ PAŠTIKA

4

Tuto paštiku z krůtích jater jsem původně nabídla jako zimní dárkový tip, nicméně vyrábět ji můžete po celý rok. Je jemná, voní po tymiánu a sladce chutná po růžovém pepři. Doma ji musím schovávat sama před sebou :o) Budete-li si chtít uvařit něco drůbežího a zcela výjimečného, pusťte se do ní. Dobrou chuť!

Další recepty na drůbeží speciality naleznete v článku KUŘE NA 5 ZPŮSOBŮ, a vše, co budete k vaření potřebovat, opět na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.