4 TIPY NA DÁRKOVÉ LIKÉRY

RYCHLÉ TOUSTY PRO LOUČENÍ S PRÁZDNINAMI
31.8.2020
5 DŮVODŮ PROČ JE ŽIVOT S ELEKTRICKÝMI SPOTŘEBIČI SNADNĚJŠÍ
2.9.2020

Podávání sladkých likérů patří ke společenským událostem. Nezřídka likéry chystáme na různé rodinné oslavy a jsou i vítanými dárky.

Sladké likéry obsahují nejbarevnější škálu surovin. Voní po bylinkách a koření, chutnají po ovoci, medu, mandlích, kokosu, mohou být krásně krémové díky smetaně, rumové i plné ostrých destilátů. Ceny mnohých alkoholických likérů se šplhají do závratných výšin, a tak je lidé od nepaměti napodobují v domácích podmínkách. Mnohdy to nedopadne špatně, a hned je tu vítaný dárek pro někoho, kdo má sladké rád.

Stopečka chutného alkoholu patří k malému pohoštění a přátelskému povídání, a dost často také k sladké tečce po dobrém obědě. Myslím, že na kteroukoli chuť vzpomenete, takový likér jste ochutnali - počínaje čokoládou, višněmi a konče ořechy nebo zázvorem. Název likér pochází z latinského slova liquifacere, což znamená rozpustit. To napovídá, že při přípravě likéru je třeba dobře spojit všechny přidané složky, aby se staly součástí alkoholu. Likéry nejsou připravovány s tím, že se na delší dobu uloží, ale přídavek něčeho ostřejšího je udrží nějaký čas v kondici. Je fakt, že se pokaždé ochotně a rychle vypijí i tam, kde se říká, že sladké není v oblibě. V každém případě se pořádně ochladilo, a tak vás jedna sklenička docela hezky zahřeje.


 

Skořicový likér s pomerančovou kůrou potřebuje jako základ cukrkandl, tedy kandysový cukr, kandys. Tvoří ho cukr a voda, a vyrábí se v krystalizačních nádobách, v nichž se odpařuje vysoce koncentrovaný cukrový roztok. Bílý kandys vzniká z bílého rafinovaného cukru a hnědý kandys je jeho karamelizovanou formou. Právě ten budete potřebovat pro přípravu aromatického rumového likéru, který je výtečný do míchaných drinků, k pečení sladkého pečiva a všude tam, kde potřebujete luxusní francouzský likér Cointreau.

Arancello, zářivý pomerančový likér je obdobou Limoncella (naleznete níže), ale místo citronové kůry naložíte pomerančovou, a navíc přidáte koření, takže výsledek bude sladký a výrazně kořeněný. Pomerančový likér naložíte během chvilky, ale na výsledek si ještě počkáte. Počítejte s tím, že musí alespoň tři týdny zrát, a teprve pak si užijete jeho silnou aromatickou chuť, kterou využijete také při přípravě cukrovinek a zmrzlinových pohárů. Pro nakládání likéru jsou nejlepší skleněné láhve z tmavého skla.

Limoncello, citronový likér s hořkosladkou chutí vonící po těchto žlutých plodech, je tak vynikající, že se k jeho výrobě zaručeně vrátíte. Jako při každé činnosti v kuchyni, i zde záleží na surovinách. S výběrem citronů si dejte záležet, aby byly vyzrálé, co nejčerstvější a v bio kvalitě. Budete sice potřebovat pouze kůru, takže to zní divně, ale je to tak. Vynikajícímu nápoji předají všechnu svou zářivou barvu a vůni.

Výroba likérů počala před staletími a byl to jen krůček od bylinkářské medicíny využívající znalosti o rostlinách k tišení řady neduhů. O bezince bylo známo, že potlačuje příznaky nachlazení i záněty nosních a čelních dutin. Šťáva z bobulí obsahuje spoustu vitaminu C a A a nechává se kvasit na bezové víno. Je lahodné a používá se při zánětech, migréně a na průdušky. Šťáva se připravuje pro diabetiky bez cukru, a k uchování je třeba láhve sterilovat asi 20 minut při teplotě 75 °C. Asi nejznámější je však bezinkový likér, do něhož přidávám vanilku, mandarinkovou šťávu, skořici a kávu.

Bezinková úroda se letos vydařila a jistě naleznete ve svém okolí zralé plody. Je právě jejich čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.